Hamileliğin Ondördüncü Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?
- 01/11/2016 - 16:11
- 0 Yorum
- 998 görüntüleme
Hamileliğin Ondördüncü Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?
Değerli anne adaylarımız geçen haftaların ardından gebeliğinizin 14. Haftası aynı zaman da ikinci trimester ikinci haftasına denk gelmektedir. Gebelikte 14. Hafta yaşadığınız en rahat hafta olmaya ada olanlarındandır. Vücudunuzda değişimler hızla devam ederken bebeğinizde gelişimine aynı hızla devam ediyor. Duygu yoğunluğu yaşayacağınız zaman dilimlerine geldiniz, sakın kendinize neden bu kadar alınganım yada duygusalım sorularını sormayın bunlar hormon değişikliklerinin hızlanmasından kaynaklanıyor ve son derece normal. Etrafınıza bulunan kişilerin özellikle aile bireylerinin bunu son derece doğal karşılamalı ve destek göstermeleri gerektiğini bilmelidirler. Bebeğiniz oldukça hızlı büyüyor. Geçtiğimiz hafta kilosu 20 gram civarlarında olan bebeğinizin bu haftaki kilosu 25 grama kadar ulaşmış durumda. Sizlerin de gördüğü gibi bebeğiniz her hafta geçtiğinde bir önceki haftadaki ağırlığından bir hayli artarak gelişim gösteriyor. Tabi bebeğinizin büyümesi sizin rahminizin de ve aynı zaman da karnınızın da büyümesi anlamına geliyor. Ve böylece bu hafta ile beraber artık hamileliğinizi gözle görülür biçimde belirmeye başlıyor. Her zaman olduğu gibi ilk olarak Hamileliğinizin 14. Haftasında bebeğiniz de yaşanan değişimleri sizlere aktararak devam edelim.
Hamileliğin 14. Haftasın da Bebeklerde Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?
Gebeliğinizin 2. üç aylık dönemin 2. haftasına denk gelen 14.haftada içerisinde bebeğinizin baş ve popo arasındaki boyu 8 ila 9.3 cm ulaşmakta. Bu hafta içerisinde bebeğinizin bazı mimikleri belirlemeye başlayacaktır. Bu mimiklerden biri yüzünü ekşitmesi, kaşlarını çatması ve gözlerini kısmadır. Bu hafta içerisinde bebeğinizi elini ağzına götürmeyi oldukça sıklaştırıyor. Bir hafta sonrasında ise emmeye başlayacaktır. Bebeğinizin bu hafta ile beraber artık cinsel organı da tamamen gelişti. Eğer bebeğinizin cinsiyeti kız ise yumurtalıklar karın boşluğuna, erkek ise prostat bu gelişimle yerleşirler. Fakat hala ultrasonla bebeğinizin cinsiyetinin net olarak görülmesi bu hafta içerisinde mümkün değildir. Buna olumsuzluklara rağmen ileri teknolojik kaliteli ve renkli bir ultrason aracılığı ile bebeğinizin cinsiyetinin belirlenebilme olasılığı son derece kuvvetlidir. Bebeğinizin bu hafta içerisinde troid bezi da gelişerek hormonları oluşmaya başlamış durumda. Bu hafta içerisinde bebeğinizde gelişim gösteren diğer bir organ ise böbreklerdir.
Bebeğinizin böbrekleri bu hafta ile beraber idrar üretimine geçiyor ve bebeğiniz artık idrarını da yapmaya başlıyor.
Bebeğiniz bu hafta ile doğum zamanına kadar idrarını, içerisinde bulduğu su kesesine yapmaktadır. Bebeğinizin içinde yer aldığı amniotik sıvının içinde artık yer değiştirmeye başlar. Bebeğinizin bu hafta içerisinde ayrıca saçları da oluşmaya başladı. Ensesi uzadı ve çenesi belirginleşir, kulaklar başın arka tarafından daha öne ve yanlara doğru gelmektedir. Artık bebeğiniz de bir parmak izine sahip olduğunu söyleyebiliriz.
- Hafta ile beraber başlayan solunum çalışması 14. Haftaya gelindiği zaman artık hız kazanır. Bebeğinizin bu hafta ile beraber başı daha da hareketlenmiş ve çenesine yaslanmış sabit olan pozisyonunu da terk etmiştir. Bebeğiniz sizlerin de yakın zamanda göreceği gibi ellerini ve ayaklarını kendi isteğine göre serbestçe hareket ettirmektedir bunu ultrasonda kolaylıkla görebilirisiniz.
- hafta bebeğiniz için son derece önemli bir haftadır. Organları oluştu ve artık işlevlerini yerine getirmeye başlıyorlar. Böbrekler gibi beyni de gene bu hafta tam bir enerji ile çalışmaya başlamıştır. Bebeğiniz bu hafta ile beraber artık düşünen ve hareketlerini bilinçli olarak yapan bir varlıktır. Bebeğinizin beyni temas ettiği alanları artık kaydetmeye başlayacaktır. Bir diğer işlev göstermeye başlayan duyusu ise işitmedir.
Bebeğiniz bu hafta içerisinde özellikle de annesinin sesini işitmeye başlamaktadır. Bu sesler henüz net değildir. Nedeyse bir uğultu biçiminde olacaktır. Bebeğinizin sizin sesinizi net biçimde duyması için 25. Haftaya kadar süre geçmesi gerekecektir.
14 haftalık hamilelikte bebeğinizin diğer duyu organları da hızla gelişmekte ve bebeğiniz kendini hissetmektedir. Boynu biraz daha uzadığından dolayı artık bebeğiniz kafasını her iki tarafa da kolaylıkla çevirebilmektedir. Avuçlarını kolayca açıp kapatmaya başlamış ve aynı zaman da parmaklarını hareket ettirmeye başlamıştır. Bebeğimiz elleri ve ayaklarını aşağı yukarı hareket ettirir ve bunun yanı sıra tekme atmayı da ihmal etmeyeceğini sanırım en iyi siz biliyorsunuz. Bütün bu saydıklarımızı bu hafta ile beraber zorlanmadan yapabilirler.
Hamileliğin 14. Haftasın da Anne Adaylarında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?
- Haftada sizlere aktardığımız gibi kendinizi daha enerjik hissedeceğiniz bir dönem içerisindesiniz. İlk haftalarda oluşan, başınızı ağrıtan mide bulantıları ve kusmalardan kurtulduğunuz için sanırım artık sevinçlisiniz. Bebeğinizde yaşanan bu hızlı gelişim bu hafta içerisinde karnınızın biraz daha belirgin olduğunu gösteriyor.
Fazla olan enerjinizi gün içerisinde biraz hava alarak dolaşarak, arkadaşlarınız yada yakın akrabalarınızla vakit geçirmek için kullanabilirsiniz. Bu ufak gezintiler size moral verecek. Hormonlarınızda yaşanan değişimlerle duygusallaşmakta olan ruhsal yapınıza da oldukça iyi gelecektir. Gebeliğinizde bu dönem enerjinizin yüksek olması ve bunun yanı sıra karnınızın çok da büyümemiş olması sebebiyle seyahat etmek için en güzel zamanlar olduğunu bilmelisiniz. Bu hafta ile kilo alımınızda biraz artma da olabilir. 14. Haftalık olan hamilelikte anne adayları genel olarak 2,5 kilo kadar alır. Çoklu olan hamilelikte ise bu biraz daha fazla olacaktır.
Bebeğinizin gelişmesi ile birlikte doğru orantıda gelişim gösteren şey rahminizdir. Rahminizin büyümesi ve aynı zamanda gerilmesiyle kasıklarınızda oluşan baskı artacak bu da kasıklarınızda bazen ağrıya neden olabilecektir. Rahminiz büyümeye devam etmesiyle beraber, ağırlık merkeziniz değişmesinden dolayı sırt kaslarında zorlanma ve hafif ağrılar olabilmesi mümkün. Hamilelik sırasında bel ağrısı da bu hafta içerisinde görülebilir, hatta haftalar ilerledikçe daha da kötüleşebilir. Endişelenecek bir durum olmasa da, belden aşağı kısmınızda hissetmeme gibi durumlarda doktorunuza başvurmanızda yarar olacaktır.
İlk 3 aylık dönemde sıklıkla yaşanan şikâyetlerden bir tanesi olan sık tuvalete çıkma, bu hafta ile beraber azalışa geçer. İkinci 3 aylık dönem içerisinde ise rahat ve sakin, keyifli bir dönem olacağını sizlere söylemiştik. Bu haftaların tadını çıkarın çünkü hamileliğinizin son 3 aylık döneminde eski şikâyetler birer birer görülmeye başlayacaktır. Bulantılar ve bunun yanı sıra sık idrara çıkmak gibi. Bu hafta içerisinde iştahınızdaki artış devam edecektir. Kendinizi sakın tatlılara ve hamur işleri ile boğmayın, tatlı gereksiniminizi karşılamak için hafif bir sütlü tatlı tercih edin.
Anne adaylarımız sizlere her yazımızın sonunda altını çizerek hatırlattığımız gibi beslenmenize dikkat ediyorsunuz, bu beslenmeyi özellikle detaylandırmadığımızı bilmelisiniz, bunun başlıca neden canınız ne çekiyorsa yemelisiniz ama az az ve abartmadan. Bebeğiniz açısından bir anne adayına ne yiyeceğini söylemeye gerek olmadığını düşünüyoruz. Sorumluluk şimdiden başladı artık bebeğinize siz bakıyorsunuz seçim sizlerin, her anne evladına iyi gelecek şeyleri tercih eder sizlerin de bu şekilde hareket ettiğinize eminiz. Beslenme sonunda egzersiz yapmayı mümkün olduğunca ihmal etmeyin. Sağlıklı mutlu haftalar sizinle olsun.
YORUM GÖNDER