Hamileliğin Onlatıncı Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?
- 04/11/2016 - 19:02
- 0 Yorum
- 979 görüntüleme
Hamileliğin Onlatıncı Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?
Uzun geçen bir haftadan sonra hamileliğinizde 15. Haftayı geride bırakarak 16. Haftaya içerisine giren siz anne adaylarımızı tebrik ediyoruz. Her hafta geçtikçe bebeğinizi kucağınıza almanıza daha da yakınlaşmış oluyorsunuz. Her geçen hafta sonunda biraz daha heyecanlandığınızın bilincindeyiz. Bizler yazılarımızda sizlerin heyecanınızı az da olsa azaltmaya daha gebeliğinizi daha sakin ve stres olmadan geçirmenize yardımcı olmaya gayret gösteriyoruz. Hamileliğinizde haftaların ilerlemesi ile birlikte doktor kontrolleriniz ve yapılan testlerin biraz daha azalmış olması siz anne adaylarımızı biraz daha rahatlamıştır. Hamileliğinizin 16. Haftasında bebeğinizi daha fazla hissediyorsunuz, bu bebeğinizin hızla gelişim gösterdiğinin bir belirtisi olduğunu bilmelisiniz. Gebeliğinizin 16. Haftasında karnınız artık iyice belirginleşmeye başladı buda artık çevrenizdekilerin size daha fazla anlayış göstermesi anlamına geliyor. Zamanın oldukça hızlı akmaya başlayacağı dönemin içerisindesiniz. Yavaş yavaş sizde gebeliğin sizin üzerinde gösterdiği değişimlere ayak uydurmaya başladığınızın farkındasınızdır her ilerleyen hafta içerisinde bunu daha çok hissedeceksiniz. Hamileliğinizin 16. Haftasında bebeğinizin yaşadığı değişimleri siz anne adaylarımıza aktarmaya başlayarak merakınızı biraz hafifletelim.
Gebeliğin 16. Haftasında Bebeklerde Yaşanan Değişimler Nelerdir ?
Bebeğinizin artık hızla geliştiği bir döneme 16. Hafta ile beraber girer. Bu dönem içerisinde bebeğinizin organlarında yaşanan uyumsuzluk tamamen düzelmeye başlayacağını bilmelisiniz. Örnek olarak ; bu dönem içinde bebeğiniz kol ve bacak boyları tamamen orantılanacak tabii bacaklar kollardan daha uzun bir hal almaya başlayacaktır. Aynı zamanda 16. Hafta içerisinde bebeğinizin boyu da uzayacaktır. Bebeğiniz artık kafasını bağımsız olarak hareket etme yetisini bu hafta içerisinde kazanacaktır. Bebeğiniz artık el ve kollarını harekete geçirmeye başladığı için hareketleri oldukça artacaktır. Aynı zamanda sizlere iyi bir haber olarak anne karnında olan bebeğiniz bu haftadan itibaren ultrason muayenesi olduğunuzda seslere karşılık vermeye başlayacaktır. Sanırım bu hafta için sizlere daha sevindirici bir haber vermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Gebeliğin 16. Haftasında Bebeklerin Boy ve Kilosu Ne Kadardır ?
Hamileliğin 16. Haftasına girilmesi ile beraber bebeğimizin boyu yaklaşık olarak 130 gram civarında olacaktır. Bebeğinizin Boyu ise 14 cm civarında olacaktır.
Hamileliğin 16. Haftasından Bebeklerin Cinsiyeti Kesinleşir Mi ?
Aslına bakıldığında gebeliğin 12-13. Haftasından itibaren alttan ultrason yöntemi ile bebeğin cinsiyeti konusunda tahminde bulunulabiliyor olsa da kesin zaman olarak gebeliğin 16. Haftasına girildiğinde bebeğin cinsiyeti ultrason ile net olarak izlenebilmektedir.
Bazı durumlarda ise anne karnında olan bebeğin duruşu uygun pozisyonda olmadığından gebeliğin 16. Haftasında olunmasına rağmen ultrasonda cinsiyet izlenemeyebilir.
Hamileliğin 16. Haftasında Bebeklerin Ultrason Görüntüsü Nasıl Olur ?
Gebeliğinizin 16.hafta içerisinde aldığınız ultrason görüntülerinde bebeğinizin oluşumunun oldukça hızlandığını görmeniz mümkündür. El ve ayak oluşumları birbirinden rahatlıkla ayrılacağı bu dönemde birbirinden farklı görüntüler elde etmek mümkündür.
Bebeğinizin el ve ayak tırnakları da gebeliğinizin 16. haftasından itibaren daha da uzamaya başlar. Bu hafta ile beraber özellikle daha önceden doğum yapmış olan anne adaylarımız bebeklerinin hareketlerini daha fazla hissetmeye başlayabilirler. Bebeğinizin kemikleri geliştikçe ve kasları güçlenmeye başladıkça bu hareketler daha iyi hissedileceğinden emin olabilirsiniz.
Hamileliğin 16. Haftasında Anne Adaylarında Yaşanan Değişimler Nelerdir ?
Bu hafta ile beraber yüzünüzde ve vücudunuzun güneşe maruz kalan bazı bölgelerinde lekelenmeler oluşmaya başlayabilmesi mümkündür. Kanda artış gösteren östrojen hormonunun cilt rengini sağlamaya yaraya pigment üretici hücreler üzerindeki etkisi sebebiyle oluşan bu lekelenmeler genel olarak kalıcı olmazlar. Fakat cildin derin tabakaları altında oluşmuşlarsa doğum sonrasında giderilmeleri amaçlı olarak ileri teknikler kullanılması gerekli olabilir. Endişe etmeyin bu binde bir yaşanan bir olaydır yani çok nadir oluşur.
Güneşe çıktığınız zamanlarda koruyuculuğu yüksek olan güneş kremleri kullanarak bu lekelerin oluşmasını büyük oranlarda engellemeniz mümkün. Bu lekeleri makyaj yaparak kapatmanızda kesinlikle bir sakınca yoktur.
Damarlarınızda bulunan toplam kan miktarı tüm gebeliğiniz boyunca, gebelik öncesine göre kıyasladığınız da %40-50 oranında artış gösterir. Bu artış aslında gebeliğin en erken dönemlerinde başlamaktadır ve 16. Haftada oldukça hızlanır. Kan miktarının bu kadar fazla artmış olmasından dolayı burun tıkanıklığı yada burun kanaması gibi belirtilere sebep olabilir. Endişe etmenize gerek yok bunlar doğal durumlardır.
Bu hafta içerisinde bacaklarınızın özellikle de arka yüzünde kılcal damarlarınızda bir belirginleşme hissetmiş olmanız mümkün.
Bu belirginleşen kılcal damarlar gerekli önlemler alınmadığınız zaman daha sonradan tedavisi oldukça zor olan varis gelişimine sebep olabilirler. Bu nedenle bu konuda hassas olmaya ve gerekirse önlem almanızda bir sakınca yoktur.
Hamileliğinizin bu döneminde artık uykuya ayır önem göstermelisiniz. Uyku gebeliğinizin kaliteli geçmesi bakımından son derece önemlidir. İlk haftalarda aslında uykuya eğilim artış gösterirken bu haftalardan itibaren uykusuzluk sorunu ortaya çıkmaya başlayabilir. Uykusuzluk sorunu genel olarak son haftalarda daha belirgin olmasına rağmen bu haftadan sonra da sizi gündüzleri yorgun düşecek durumlara getirebilir.
Hamilelikte Uyku Düzeni Nasıl Olmalı ?
-Her gün mümkün olduğunca sürece aynı saatlerde yatmaya ve sabah aynı saatlerde içerisinde kalkmaya özen gösterin. Bu, santral sizin sinir sisteminizin eğitilmesini sağlayacaktır.
-Gece uyumadan birkaç saat önce sıvı almamaya dikkat edin. Bu, geceleri yaşayacağınız tuvalet ihtiyacı sebebiyle uyanmanıza engel olacaktır.
-Akşam saatlerinde kafein içerikli olan içecekler tüketmeyin. Kafein sizinde bildiği gibi en iyi uyku açıcılardan biridir.
-Gece yatmadan önce mutlaka doktorunuzun size önerdiği egzersizleri uygulamalısınız. Egzersiz yapmak kaslardan kana laktik asit geçmesini sağlamaktadır ve bu madde sizin uykuya dalmanıza oldukça yardımcı olur.
-Evde oda sıcaklığınızı mümkünse 21 dereceye ayarlayın. Aşırı sıcak yada aşırı soğuk bir oda içerisinde olmanız uyumanızı engeller.
-Mide ekşimesi probleminiz bulunuyorsa birkaç yastık birden kullanmalısınız.
-Elinizden geldiğince sol yanınıza yatarak uykuya dalmaya özen gösterin. Bu alacağınız önlem nefes darlığı sorunu yaşamanıza çare olabilir.
-Yatmadan öncesinde ılık bir duş almak yada ılık bir süt içmek bazı anne adaylarımızda uykuya dalmayı kolaylaştırdığı bilinir.
-Uykusuzluk sorununuz oldukça belirgin bir durumda ise ve sürekli bir yandan diğer bir yana dönme ihtiyacı duyuyorsanız ; yatağınızı değiştirmeyi düşünmeli ve hatta bazen yalnız uyumayı denemelisiniz. Eşiniz bu duruma mutlaka anlayış gösterecek ve siz anlayacaktır.
Değerli anne adaylarımız sizlerle beraber 16. Haftayı geride bıraktık. Uzun olan hamilelik döneminde kendinizi biraz daha rahat hissetmeniz için size yardımı olacağını düşündüğümüz bilgileri aktarmaya devam ediyoruz. Siz anne adaylarımızın sürekli olarak doktor kontrolünde olduğunu ve doktorunuzun sizlere verdiği önerileri ihmal etmemeniz gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Mutlu, huzurlu bir hafta sizinle olsun.
YORUM GÖNDER