Yemek hayatımızı sağlıklı bir şekilde idare etmek, güçten düşmemek ve enerjik olarak sürekli tüketmemiz gereken besin ihtiyacının karşılanması için vardır. Ancak her zaman yemek bazen insanların sorunlar yaşamalarına neden olabilmektedir. Bu sorunlardan birisi hazımsızlıktır. Hazımsız insan kendisini rahatsız hisseder. Tıp dilinde bu soruna dispepsi adı verilmektedir. Bu hastalığın görüldüğü belirli bir cinsiyet ve yaş aralığı bulunmamaktadır. Genelde karnın üst bölgesinde görülen bir şişkinlik ile ortaya çıkmaktadır. Genelde çok kısa süreli bir rahatsızlık olsa da bazı durumlarda hazımsızlık başka hastalıkların oluşmasının habercisi olabilmektedir. O nedenle bu konuyu fazla önemsemeden hareket etmek yanlış olacaktır. Genelde tedavi yöntemi olarak bir adet soda içmenin faydalı olduğu söylenmektedir. Ancak bu tek başına yeterli olmayabilir. Şimdi hazımsızlık belirtilerini sizlere anlatmaya çalışalım ve devamında bu durumun neden yaşandığını anlatalım.
Hazımsızlık Belirtileri
Dispepsi sorunu belirtileri her kişide farklı belirtiler ile ortaya çıkabilir. O nedenle sabit ve genel bir belirtisinden daha çok birden fazla belirtisi vardır. En çok görülen belirtisi karnımızın üst bölgesi olarak tabir edilen noktada uzun süreli şişlik oluşması bunun başlangıcıdır. Sürekli olarak gaz kaçırma buna halk dilinde ne dendiğini biliyorsunuz. Yemekler öncesinde ya da sonrasında yaşanan şişkinlikte dispepsi belirtileri arasındadır.
Ağzımızda sürekli olarak ekşi tat hissedilmesi ya da asit gelmesi bunun belirtileri arasındadır. Bacak bölgemizde ağrı oluşması da bunun belirtileri arasındadır. Ve sürekli olarak kabızlık yaşanması da hazımsızlık belirtileri arasındadır. Eğer sizde de bu durumlardan herhangi birisi sürekli olarak yaşanıyorsa hazımsızlık belirtileri ortaya çıkmış demektir. Bunların birkaç tanesi bir anda belirti olarak ortaya çıkıyorsa farklı bir hastalığın belirtisi de olabilir. O nedenle en kısa sürede bir uzmana danışmanızda fayda var. Gerekli incelemeler ve testler yapıldıktan sonra sorunun ne olduğu tam olarak ortaya çıkarılacaktır. Ardından uzman kontrolünde tedavisine başlanacaktır. Şimdi hazımsızlığın neden olduğunu sizlere açıklamaya çalışalım.
Hazımsızlık neden olur?
Hazımsızlığın ortaya çıkması da belirtileri gibi çok sayıda farklı nedenden ötürü olabilir. Orta yaş ve üzerinde sürekli olarak hazımsızlık yaşanması büyük ihtimal ile başka hastalıkların belirtileri olabilir. O nedenle bunlara dikkat etmekte fayda var. Hazımsızlık oluşmasının en temek nedeni kişinin beslenme düzenini yanlış olmasıdır. Sürekli olarak ağır yemekler tüketmek yanlış beslenmedir. Bir başka nedeni ise sindirim sisteminde yaşanan bir hastalıktır. Bu hastalıkla birlikte mide hastalıkları ve tiroid sorunları da hazımsızlığa neden olabilir.
Genelde hamile bayanlarda hazımsızlık sıklıkla yaşanan bir durumdur. Bunun nedeni olarak beslenme düzenin değişmesini gösterebiliriz. Bağırsak bölgelerinde yaşanan sorunlar, pankreatit, gastrit ve ülser hastalığı da hazımsızlığa neden olabilir. Genelde hazımsızlık çok ciddiye alınan bir sorun değildir. Ancak bu sorun hafife kesinlikle alınmamalıdır. Özellikle sıklıkla yaşanan bir durum olduğunda mutlaka bir uzmana gitmenizde fayda var.
Bu sorun 30 yaş ve üzerinde olan kişilerde sıklıkla yaşanan bir sorun olabilmektedir. Bu sorun tıp çevrelerinde bir erken uyarı sistemidir. Yani çok önemli bir hastalığın ilk işaretleri arasında olabilir. O nedenle fazla yedik sanırım hazımsızlık yaptı diyerek geçiştirmek çoğu zaman sağlıksız bir düşünce olacaktır. Erken teşhis edilirse sorun kısa sürede tedavi edilebilir. Hazımsızlık sorununun ortadan kaldırılmasında ilk adım her zaman beslenme alışkanlıklarının bir düzene sokulması olacaktır. Eğer bu yeterli olmazsa hastalığın durumuna göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. O nedenle dikkatli hareket etmekte ve doktorumuzdan destek almakta fayda olacaktır.
YORUM GÖNDER