Hayatınız boyunca en az bir kez paralı yollarda yolculuk etmişsinizdir. Bunun neticesi olarak da o paralı yolların tahsil makineleri olan gişelerden geçtik. Ancak geçmiş yıllarda gişelerden geçmek için orada tahsildar olarak çalışan insanlar bulunuyordu. Gelişen teknoloji sayesinde o geçiş sisteminin yerine OGS, KGS ve son olarak HGS hizmete sunuldu. İnsanlar tarafından en çok tercih edilen ve kullanılan sistemin HGS olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. HGS’nin açılımı Hızlı Geçiş Sistemi ve bu konuda çok haklılar. Belirli bir kilometre hızda rahatlıkla gişeden durmadan geçebiliyorsunuz. Bu büyük kolaylığı aracınıza almadan seyahate çıkarsanız büyük cezalar ile karşılaşabilirsiniz.
Eğer HGS’niz yoksa size nereden ve nasıl alacağınız bilgilerini vereceğiz. İlk olarak HGS başvurusunu nereye yapacağınıza gelelim. Tüm PTT şubelerine ve kara yollarının gişelerin yanında bulunan ofislerine giderek HGS kartınızı alabilirsiniz. Ancak talep ettiğiniz yanınızda götürmeniz gereken evrakların tam olması gerekiyor. Aksi halde geri dönmek zorunda kalırsınız. Yanınızda götürmeniz gereken evraklar ise Kimliğimizin fotokopisi ve araç ruhsatından başka bir şey değil. Bu ikisini götürerek gittiğiniz PTT şubesinde ki sorumlu kişiye talebinizi iletmeniz yeterli. İlk defa HGS kartı alıyorsanız sizden 5 TL tahsil edilecektir. Bu tutar kart alım bedeli olarak yansıtılmaktadır. HGS sistemi ilk hayatımıza girdiğinin de 50 TL mecburi ödeme yapmanız gerekiyordu.
Bu şekilde amaçlanan kaçak geçiş oranının düşürülmesi amaçlanmıştır. Ancak kaçak geçiş nedeniyle tahsil edilen cezaların yüksek olması bu uygulamanın kaldırılmasına neden olmuştur. Eğer kartı aldıktan sonra içine para yüklemek istiyorsanız bunu sizin belirtmeniz gerekiyor. HGS kartınızı aldıktan sonra içinde bulunan küçük bir etiketi camınızın iç ayna kısmının altına gelecek şekilde yapıştırmanız gerekiyor. Bu şekilde gişeden geçerken otomatik olarak sistemin barkod’u okumasını sağlayacaksınız. Eğer HGS kartınız olmadan HGS gişesinden geçerseniz ilk bir hafta içinde başvuru yaparak cezaya tabi olmadan kurtulabilirsiniz. Ancak bir hafta mühletini geçtikten sonra geçiş ücretinin 10 katı ceza ödemek zorundasınız. Bunu da 15 gün içinde öderseniz yüzde 25’lik bir indirimden yararlanma şansına sahipsiniz.
YORUM GÖNDER