Hormon Test Sonuçları Nasıl Anlaşılır ?
Çoğu hastalıkta doktora başvurduğunuzda sizin hastalık hikayenizi dinledikten sonra doktorunuz çoğu zaman duruma göre Hormon testi istemektedir.
Hormon Testine Neden İhtiyaç Duyulur ?
Hastaların hormon testi değerleri vücudun ve metabolizmanın normale göre sağlıklı işleyip işlemediğini göstermesi amacıyla son derece önemlidir. Vücutta hormonların az veya fazla salgılanması durumunda bazı rahatsızlıklara yol açabilir. Hormon testleri genelde vücutta hangi hormonun, ne seviyede salgılandığını göstermektedir. Doktorlar bu test sonuçlarına bakarak ciddi rahatsızlıklarınız var ise rahatsızlıklarınızı teşhis edebilir. Hormon testlerinde hormonlar belirli değerlerle ifade edilir. İşte bu hormon testlerindeki karşınıza çıkabilecek kısaltmaların anlamları:
Dikkat: Aşağıda yer alan açıklamalar; teşhis veya tedavi amaçlı değildir. Testlerin değerlendirmeleri mutlaka uzman doktorlarca birebir yapılmalıdır. Kendiniz kendi sonuçlarınıza bakarak hastalığınızı teşhis edemezzsiniz.
T3 – T4: Total T3 Tiroit fonksiyonları ve Total T4 Tiroid fonksiyonlarını belirtir. Tiroit bezinin yetersiz çalışmasına bağlı oluşan hipertiroidi rahatsızlığında T3 değerleri artar. Tiroit bezinin yetersiz çalışması nedeniyle oluşan hipotiroidi rahatsızlığında ise azalabilir.
FT3 – FT4: Serbest T3 Tiroit ve Serbest T4 Tiroit fonksiyonlarını belirtir. Hipertiroidi rahatsızlığında ve tiroit hormonlarının yükselmesi durumunda FT3 düzeyi artabilir. Hipotiroidide ise azalır.
TSH : Tiroid-Stimulating Hormon ya da Tiroit Uyarıcı Hormon anlamına gelir. Tiroid fonksiyonlarının belirlenmesinde başvurulur. Hipotroidi rahatsızlığında TSH artarken, hipertiroidide ise TSH düzeyi azalır.
FSH: Folikül stimülan hormon anlamına gelir. Hipofiz fonksiyonlarının değerlendirilmesinde, over yetmezliğinin tanısında kullanılır. Turner ve Kleinifelter sendromu, kastrasyon, alkolizm, menapoz ve orşit FSH düzeylerinde artışa neden olabilir. Gebelik, anoreksia nervosa, polikistik over sendromu, orak hücreli anemi durumlarında FSH düzeyi düşer.
E2: Ovülasyon yani kadınlarda yumurtlama takibi ve erkeklerde meme büyümesi rahatsızlığının belirlenmesinde kullanılır.
ß-HCG (Beta HCG): Hamilelik teşhisinde ve hamilelik gelişimi ile ilgili bazı sorunların değerlendirilmesinde başvurulur. Ayrıca testis tümörleri ve bazı yumurtalık kisti tümörlerinin teşhisi ve takibinde de kullanılır.
FERR (Ferritin): Demir eksikliği anemisi, kronik hastalık anemisi ve talasemi (Akdeniz anemisi) gibi rahatsızlıkların teşhisinde kullanılır.
AFP: Alfa-Fetoprotein anlamına gelir. Sindirim sistemindeki kötü huylu tümörlerin belirlenmesi için kullanılabilir. Siroz, hepatit gibi rahatsızlıklarda ve alkolizmde AFP düzeyleri artabilir.
CEA: Rektum, kalın bağırsak, akciğer ve meme, karaciğer, pankreas, prostat, mide ve overlerdeki kötü huylu kistlerin belirlenmesi ve takibinde kullanılır. Bu tür rahatsızlıklarda CEA düzeyinde artış olabilir. CEA düzeyi sigara kullananlarda yüksek olabilir.
CA 125: Yumurtalık kanseri teşhis ve takibinde kullanılan bir hormon testi değeridir. Bu tür rahatsızlıklardan şüphe duyuluyorsa CA 125 değerlerine bakılır.
YORUM GÖNDER