Dünya üzerinden krallık sistemi neredeyse kalktı diyebiliriz. Bazı ülkelerde sembolik olarak krallar bulunuyor. Dünya üzerinden şu an en etkili olan kraliyet ailesi ise İngiltere’de yaşıyor. Demokrasi’ye geçiş yolunda ilk adımların atıldığı ülkede Kraliyet ailesinin hala ayakta durması bazıları tarafından ilginç karşılanabilir. Bize demokrasi dersi vermeye çalışan ülkelerde tam anlamı ile demokrasinin olmaması bize ilginç gelebilir. Peki, kimilerine göre sembolik, kimilerine göre ülkeyi ilgilendiren konularda söz sahibi bu ailenin gelirleri nereden geliyor. Sarayda yaşıyorlar, lüks arabalar biniyorlar ve bildiğimiz kadarıyla hiçbirinin bir mesleği bulunmuyor. Peki, bu hayatı nasıl yaşamayı başarıyorlar.
Sembolik olarak da bulunsa kraliyet ailesinin yürütme sistemi konusunda önemli kararlarda söz hakkı bulunmuyor. Ancak gene de devletten maaş almaya devam ediyorlar. Fransa bu monarşik sistemi 1971 yılında yıkmayı başardı. Ancak İngiltere’de etkisiz olduğu kabul edilse de monarşi varlığını sürdürmeye devam ediyor. Bu İngiltere devletinin sembolü olarak kabul edildiği için aykırı sesler çok da önemsenmiyor. İngiltere ekonomisi her yıl devletin başında sembolik olarak oturduğu kabul edilen kraliçe için özel bir fon ayırıyor. Bu fonun bir kısmı kraliyet ve kraliyet ailesi için çalışanların maaşı ödeniyor. Diğer bir kısmı ise kraliçeye maaş olarak ödeniyor. Ancak gelirleri sadece hazineden gelen maaşla sınırlı kalmıyor.
Kraliyet ailesinin İngiltere toprakları içerisinde bir çok yerde varlıkları bulunuyor. Bu varlıkla sayesinde düzenli gelir elde ediyorlar. Bu varlıkların arasında en çok bilineni dünyaca ünlü alışveriş merkezinin bulunduğu Regent Street olduğunu söyleyebiliriz. Ülkenin sahil kısmında bulunan büyük araziler ve tarım arazileri kraliyet ailesinin en büyük gelir kaynaklarının arasında sayabiliriz. Bunlar sadece İngiltere topraklarında olan mal varlıkları. Ayrıca Kraliyet Ailesinin dünyanın birçok yerinde mal varlığı bulunuyor. Bu mal varlıklarından düzenli olarak kira geliri elde ediyorlar. Kraliyet ailesinin harcamaları kısmen ekonomiye zarar verse dahi, marka değeri olarak varlıkları ülkeye kazanç olarak geri dönüyor. Kraliçenin 60. Yıl dönümü kutlamalarında ülke ekonomisine sağlayacağı katkının 4 milyar dolar olacağı hesabı yapılıyor. Günümüzde her şey ekonomik verilerle ölçüldüğü için kraliyet ailesi uzun bir süre daha varlığını sürdürecek gibi duruyor.
YORUM GÖNDER