İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı Nedir, İSG Uzmanı Nasıl Olunur ?
- 23/09/2016 - 20:08
- 0 Yorum
- 1133 görüntüleme
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı Nedir, İSG Uzmanı Nasıl Olunur ?
İş sağlığı ve güvenliği yani kısaca İSG uzmanlığı, iş sektöründe son yılların en kilit departmanlarından biri görevini üstlenmektedir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanları kısaca, çalışılan işyerlerinde önce çalışanın can güvenliğini, sonra firmanın mal güvenliğini korumakla ve olası kazaları daha önceden önleyecek tedbirleri uygulamaya geçirmekle görevli personellerdir.
Bir firma tehlike sınıfına göre, tehlike statüsü arttıkça işletme içerisinde mutlaka İş sağlığı ve güvenliği uzmanı istihdam etmek zorunda ya da İş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunan “Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi” adı altında, bu hizmeti size daha ulaşılabilir bir seviyede sunan işletmelerden İSG Hizmeti almak zorundadır.
Bir iş sağlığı ve güvenliği uzmanı özet bir çalışma şekli ile, çalışan personelin, firma statüsü ve tehlike sınıfına göre şekillenen bazı kuralları uygulatmak ve bu kuralların devamlılığını sağlamakla yükümlüdür. Örneğin çok tehlikeli sınıf olarak isimlendirilen statüdeki bir fabrikadaki İSG uzmanı, personelin “Kişisel koruyucu donanım” yani baret, eldiven, çelik burunlu ayakkabı, gözlük, toz maskesi gibi ana sağlık ve kaza korunma ekipmanlarının kullanılıp, kullanılmadığına. Personelin çalışma şekli ve düzeninden, firma içi ulaşım araçlarının güvenlik prosedürlerine varana dek bir çok konuda çalışma yapmakla zorunludurlar.
En kısa tabir ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, fabrika içerisinde kazaların önlenmesi görevini üstlenmektedir.
Nasıl İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olunur ?
Son günlerin hızla yükseliş gösteren mesleği İSG uzmanlığı olmak için 2 yol bulunmaktadır.
- Üniversitelerin mühendislik fakültelerini lisans seviyesinde bitirip, bir İSG Uzmanlığı eğitim merkezinde eğitim görerek, oradan alınacak sertifika ile beraber, MEB Tarafından yapılan İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanlığı sınavına katılıp, bu sınavı kazanmak.
- Üniversitelerin İş Sağlığı ve güvenliği ön lisans programını bitirip, MEB tarafından akredite edilmiş eğitim merkezlerinden sertifika alarak, yine MEB Tarafından hazırlanan İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanlığı sınavına katılıp, bu sınavı kazanmak.
Herhangi bir yoldan bu sınavı kazanan kişiye MEB tarafından C Sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı belgesi verilmektedir. Bu belge ile başta OSGB merkezleri olmak üzere, bir çok büyük firmada iş imkanı kolaylıkla bulunabilir.
YORUM GÖNDER