İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?
İşsizlik günümüzün en büyük sorunlarından birisidir. Bu durumun farkına olan devlet İŞKUR aracılılığı ile işten ayrılan kişilere işsizlik maaşı veriyor. Tabi, bu maaşı isteyen herkes alamıyor. Belirli şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Bu sayede yeni bir iş buluna kadar bu maaşı alıyor ve hayatınızın aksamasını engellememiş oluyorsunuz. İşsizlik maaşının nasıl alınacağı, ne kadar maaş alacağınız gibi soruların cevaplarını yazımısın devamında bulabileceksiniz. Bu sayede yaşayacağınız olumsuz durum karşısında bu sayede hayatınıza devam edebileceksiniz. İşsizlik sigortası sayesinde verilen bu maaş bu yıl ile birlikte 15 yılını geride bırakıyor. Birçok insanın hayatı ilgilendiren bu konuda bilmeniz gerekenlere değinmeye başlayalım.
İşsizlik maaşının geçmişi nasıldır?
İşsizlik sigortasının yürürlüğe girdiği 2002 yılından bu tarafa 15 yılı geride bırakan sistemde milyonlarda başvuru gerçekleşmiş durumda. Sayının 7 milyona yaklaştığını söyleyebiliriz. Bu talepten ise yaklaşık olarak 2 milyon tanesi çeşitli nedenlerden dolayı ret yemiştir. 4447 sayılı işsizlik kanununda ki maddeler günümüzde giderek hafifletilse de günümüzde işsizlik maaşını almak için gene engeller olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar arasında işinizden evlilik yada askerlik için ayrıldığınız durumlarda hala işsizlik maaşı alma şansınız bulunmuyor. Bu durumun gelecek yıllarda düzeltileceği düşünülse de yakın bir zamanda olabileceğini söyleyemeyiz.
İşsizlik maaşı alınmasına engel olan durumlar nelerdir?
İşsizlik maaşını alabilmek için 6 ayı doldurmanız gerekiyor, eğer 5 ay 29 gün çalışıp son gün çıkış yaparsanız işsizlik maaşından yararlanamazsınız. Bunun yanında bu maaşı almak için başvuru yapacağınız işsizlik belgesini işverenden alırken genelde problem yaşanması maaş alınırken karşımıza çıkan sorunlardan birisidir. İşsizlik maaşını alabilmeniz için iş akdinizi iş verenin sonlandırması gerekiyor. Kendi isteğiniz ile işten ayrılırsanız maaşı alma şansınız bulunmuyor. Günümüzde birçok işveren kusur kendisinde olsa da işçiye kusuru yükleyerek tazminat ödemekten kurtulmak istiyor. Bu durum yaşandığında işçi iki yönden zarar görüyor. Hem işsizlik maaşını alamıyor hem de kıdem tazminatından uzaklaşıyor. İşsizlik maaşı ile ilgili olumlu durumlar olsa da çözülmesi gereken çok sayıda olumsuz durum devam ediyor. Bunların ne zaman düzeltileceği ise şu an için belirsizliğini koruyor.
İşsizlik maaşında yaşanan olumsuz durumlar
Yaşanan olumsuz durumların bazılarını yukarıda bahsetmiştik. Bunların geneli gün sınırının olmasından kaynaklanıyor. 6 ayı doldurmadan işten çıkarılan kişiler hem işsizlik sigortası kapsamından hem de tazminattan mahrum kalıyor. Bu durumdan en çok mahrum kalanlar mevsimlik işçilerdir. Günümüzde devlet kurumları olan şeker fabrikaları ve demiryollarında çalışan çok sayıda mevsimlik işçi 6 aydan daha kısa süre çalıştığından dolayı bu maaşı almaktan mahrum bırakılıyor. Bu konuda uzun süredir beklenen değişiklikle ilgili bir kanun teklifi yapılmadığını söyleyebiliriz.
İşsizlik maaşları ne kadardır
Alacağınız maaş çalışma sürenize ve o sürede aldığınız maaşa göre değişiklik gösteriyor. 2017 yılında 12 ay süre ile asgari ücret ile çalışan bir kişinin alacağı işsizlik maaşı 653,80 TL’dir.
Son 12 ayda 3 bin TL’nin üzerinde maaş ile çalışan kişinin işsizlik maaşı 1,190.89 TL olacaktır. Gene 12 ay çalışan ancak 5 bin TL maaş alan bir kişinin işsizlik maaşı 1.307,60 TL olarak alacaktır. İşsizlik maaşından yararlanabilmeniz için işten çıkarıldıktan sonra 1 ay içerisinde başvurunuzu gerekli evraklar ile yapmalısınız. Aksi taktirde maaş alma hakkınızdan mahrum kalırsınız. Başvurunuzu şahsen İşKur’a giderek yapabileceğiniz gibi internet üzerinden kurumun sitesine girerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Bu maaşa başvurmanız ile birlikte işkur’da bulunan dosya güncellenerek yeni bir iş bulmanız yardım edilecektir.
YORUM GÖNDER