• PAYLAŞ

Kadınlarda Hamileliğin Onbirinci Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?

  • 21/10/2016 - 09:15
  • 0 Yorum
  • 1090 görüntüleme

Kadınlarda Hamileliğin Onbirinci Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?

Sevgili anne adaylarımız 11. hafta içerisine girmeniz ile birlikte hamileliğinizin % 25’lik olan dilimi de tamamlanmış oluyorsunuz. Sizleri canı gönülden tebrik ediyoruz bu haftaya kadar paylaştığımız bilgilerimizi gebelik döneminizin sonun kadar sizlere aktarmaya ve aynı heyecanı sizinle beraber yaşamaya devam edeceğiz. Hamileliğinizde 11. Haftası içerisinde düşük yapma tehlikesi de artık oldukça azalmaya başlar. Bu dönem içerisinde düşük yapma ihtimali sadece % 1 oranlarındadır. Bunun nedeni ise doğal seleksiyon adı verilen düşük olma riski sağlıksız olan gebelikler de ilk 10 hafta içerisinde meydana gelmesinden dolayı, 11. Haftaya ulaşmış olan bir bebeğiniz için sağlıklı deme şansımız son derece  yüksek. Yüzünüzdeki tebessüm eksik olmasın, dileğimiz bu haftadan sonraki haftaları da sorunsuz geçirerek gebelik dönemini tamamlamanız. Yazılarımızda sizin de bildiğiniz gibi öncelik olarak bebeğinizin bu hafta içerisinde yaşamış ve yaşayacağı değişimleri aktarmaya başlayarak devam ediyoruz. Bakalım mucizevi varlığınız bebeğiniz bu hafta ne gibi değişimlerle karşımıza çıkıyor.

kadinlarda-hamileligin-onbirinci-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-1

Gebelikte 11. Haftada Bebeklerde Yaşanan Değişimler Nelerdir ?

Bu hafta içerisinde bebeğiniz 5 gram olan ağırlığından bu hafta neredeyse 8 grama kadar ulaşmış durumda. Kilo almasının yanında bebeğinizin kafa ile popo arasındaki boyu ise 4.4 – 6 cm kadar ulaşmış durumda.

Bebeğinizin büyümesinin ilerlemesi ile birlikte, vücudunun hareketliliği aynı oranda artış gösteriyor. İlerleyen haftalar içerisinde siz de bu hareketliliği oldukça hissedebilir konumda olacaksınız. Bebeğinizin kafasına baktığınızda hala vücudundan biraz büyük olacaktır. Bu durum artık değişmeye başlayacak, bu haftadan sonra artık yavaşlayarak, normal boyutlarına kavuşacak. 11. Hafta içerisinde organları da gelişimini hızla sürdürüyor. Gözünün iris tabakası şekillenmeye başladı ve karın dışında gelişmekte olan bağırsaklar artık karın içine doğru çekilmeye başladığını söyleyebiliriz. Bebeğinizin gene bu hafta içerisinde genital organı biraz daha belirgin hale gelecektir ama bu henüz tam olarak kız mı yada erkek mi ayrımını yapacağınız kadar detaylı olamayacağını belirtelim. 11. Hafta içerisinde artık elleri yumruk haline dönüşecektir, diş etlerinin altında bulunan minik dişlerinin yerleri oluşmaya başladı. Bu hafta içerisinde bazı kemikleri giderek daha güçlü olmaya başladı.

kadinlarda-hamileligin-onbirinci-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-6

Bu değişimlerin dışında saçları ve tırnakları gelişmeye başladığını bilmelisiniz. 

Bu dönem içerisinde bebeğiniz ile ilgili yaşanan en ilginç durum ise bebeğinizin ruhsal dünyasıdır. Geçmiş dönemlere bakıldığında oldukça ihmal edilen ve aslında pek üzerinde durulmayan bu bulgu, günümüze bakıldığında doktorların son derece üzerine düştüğü ve incelemeye devam ettiği bir durum haline gelmiştir. Öncelik olarak şunu belirtelim. Bebeğinizin 5 duyusu annesinin karnındayken oluşmaktadır yani doğumda değil. Tat alma duyusu, dokunma duyusu, işitme duyusu, görme ve dokunma duyuları, annenin rahim içerisinde oluşur. Bu duyular arasında ilk gelişen duyulara baktığınızda, tat alma ve dokunma duyularıdır. Yani size açıkça şunu söyleyebiliriz bu haftadan başlayarak bebeğiniz rahim içerisine dokunarak, yaşamaya devam ettiği ortamı tanımaya çalışıyor.

Hamilelikte 11. hafta itibari ile bebeğinizin organ ve dokularının gelişiminde yaşanan en kritik süreç artık bitmiştir, bunun nedeni ise ilk 10 hafta bebeğimizin gelişiminde en kritik ve en hassas olan dönemdir, ilaç yada  toksin maddelere karşı bebeğinizin en hassas olduğu dönem olarak bilinir. 11. hafta içerisinden doğuma kadar olan bütün  döneme tıp dilinde fetal dönem denir. Fetal dönemin başlangıcı olan ilk haftası 11. Hafta içerisinde bebeğiniz ve anne rahmi arasında kan dolaşımı başlamaktadır ve plasenta görev yapmaya başlamaktadır. Bebeğinizin gene bu hafta bazı organları  işlevselleşmiştir. Bun organlar, damar sistemi, kalp, beyin, sinir sistemi ve iskelet sistemi olduğunu söyleyebiliriz. Bebeğiniz artık 11. haftadan sonra hızlı büyüme ve olgunlaşma sürecine girecektir ve hızla doğuma hazırlanır. Artık bu hafta itibari ile  bebeğinizi ultrasonda çok daha net görme şansına ulaştığınızın müjdesini verebiliriz.

kadinlarda-hamileligin-onbirinci-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-5

Gebelikte 11. Haftada Anne Adaylarında Yaşanan Değişimler Nelerdir ?

Bebeğinizin fetüs dönemde olmasından dolayı mide bulantılarınızda daha belirgin olan bir azalma yaşamanız muhtemel. Bu da sizin iştahın artmasını sağlayabilir. Bu hafta belinizde yada sırtınızda ağrılar hissedebilmeniz mümkün. Uyku durumunda dahi ayak yada bacaklarda görülen kramplar sıklaşabilir. Hormon değerlerinizin artması ve aynı zamanda değişmesi sonucu baş ağrılarınız da sıklaşabilir. Gene hormonal değişimlerden kaynaklı mide ekşimesi meydana gelebilir. Çok yakın zamanda her hafta 1 kilo kadar almaya başlayacaksınız. Kilo almaya başladıkça, alınan kiloları göğüslerinize ve bununla beraber kalçalarınıza aldığınızı fark edeceksiniz. Bu hafta içerisinde halsizlik hissiniz devam eder. Bu yaşadığınız halsizlikler genel olarak gebeliğin ortalarında atlatılan durumlar arasındadır. Rahminizin bu hafta içerisinde büyümesini sürdürüyor. Rahim büyüdükçe hamileliğiniz daha belirgin bir hal almaya başlayacaktır. Hamile olduğunuz tam olarak belirginleşmesi aslında 3. Ay itibari ile başlar. Siz de şuan bu evreye yaklaşmaya başladınız. Gebeliğinizin öncesinde 70 gram ağırlığında olan rahminiz, gebeliğiniz ilerleme gösterdikçe büyür ve doğum sırasında 1 kilograma kadar ağırlığı ulaşacaktır. Rahminizin hacmi dikkate alındığında ise hamilelik öncesine oranla kıyasladığınızda bin katı kadar bir artış yaşayacağını söyleyebiliriz. Siz bu büyümeyi,  bugünlerde pek de fark etmeden yaşadığınızı bilmelisiniz. Fakat  ilerleyen haftalar içerisinde bu durum size kendisini hissettirecektir. Karnınızın büyüme durumu bebeğiniz kadar sizin de fiziksel yapınızla alakalı bir durum olduğunu bilmelisiniz. Kendinizi  aynı dönemde hamilelik yaşayan diğer anne adayları ile kıyasladığınızda karnınızın daha büyük veya küçük olmasından kesinlikle endişe etmeyin. Bebeğinizin gelişimi normal devam ediyorsa, sizin karnınızın şişlik oranının hiç bir önemi olmadığını bilmelisiniz. Bu hafta itibari ile bazı anne adaylarının saçlarında ve tırnaklarında olağandan çok daha hızlı bir uzama yaşanabilir. Bu aslında hormonların yarattığı değişikliklerden sadece bir tanesidir.

kadinlarda-hamileligin-onbirinci-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-4

Gebelikte 11. Haftada Yapılması Gereken Testler Nelerdir ?

Bebeğinizin büyümesi ve hamileliğinizin ilerlemesi ile birlikte, bebeğinizin ve aynı zamanda sizin sağlık durumunuzun daha iyi bir gözlemlenebilmesi için belirli haftalarda bazı testlerin yapılması gerekir. Bu testlerden biri de 11-14 haftalık hamileliklerde yapılan Down Sendromu taramasıdır. Bu test tam olarak bir tarama testidir. Temel olarak ultrason altında bebeğinizin ense kalınlığı daha başka bir anlatımla cilt altı dokusunda toplanan sıvı kalınlığı ölçümü yapılır. Bu ölçüm yapılması ile anne karnında gebeliğe özgü olan plasenta ile ilgili protein A ölçümü ve aynı zaman da serbest beta-HCG ölçümüne dayandırılan risk hesaplaması yapılmaktadır. Bunun yanı sıra  bebeğinizin anatomik olarak kontrolü yapılmaktadır. Doktorunuz bu test için sizi mutlaka yönlendirecektir.

Her yazımızın sonunda sizlere belirttiğimiz gibi gebelik sırasında aldığınız gıdalara dikkat ediyorsunuz ve bunun yanı sıra egzersiz yapmayı ihmal etmiyorsunuz. Mutlu huzurlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉