• PAYLAŞ

Kadınlarda Hamileliğin Sekizinci Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?

  • 26/10/2016 - 14:12
  • 0 Yorum
  • 963 görüntüleme

Kadınlarda Hamileliğin Sekizinci Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?

Hamileliğinizin 8. haftasına gelmiş bulunuyorsunuz, uzun ve meşakkatli olan bu yolda 8 koca hafta geride kaldı aslında ne kadar belirli sıkıntılar yaşasanız da zamanın hızla ilerlediğini fark ediyorsunuzdur. Her hafta geçtiğinde sizlere yaşayacağınız değişimler hakkında öngörülebilecek bilgileri aktarmaya devam ediyoruz. Bu haftada hem siz hem de bebeğiniz belirli değişimler yaşadı. Bu hafta içerisinde yaşanan değişimlerden sonra artık ileriki haftalarda daha büyük değişimlerin sizi beklediğini bilmelisiniz. Artık yakın zamanda bebeğinizi ultrasonda hareket ederken göreceğiniz anların yakınlaştığını söyleyerek biraz sizi heyecanlandırmak istiyoruz. Biliyorsunuz gebelik sırasında heyecan çok iyi bir şey değil bizim size sunmak istediğimiz artık her şeyin daha belirgin olmaya başlayacağını bilmenizi sağlamak. Dilerseniz bu hafta içerisinde bebeğinizde ve sizde ne gibi değişimler yaşandı aktarmaya başlayalım.

Hamileliğin 8. Haftasında Bebekte Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?

Gebeliğin 8. haftası içerisinde bebeğinizin baştan kalçaya kadar olan boyu 15 ile 18 mm arasında olmakta. Bebeğiniz bu hafta içerisinde hızla gelişmeye ve büyümeye devam ediyor. Bebeğinizde bu hafta içerisinde göz kapağı çukurları oluşmakta ve retinada bulunan sinir hücreleri gelişmeye başlar. Bu hafta içinde burnun ucu da hazır duruma gelmiştir. Kulakları hem içeriden hem de dışarıdan şekillenmeye başladı. Kalbinin içerisinde, aort ve akciğere ait olan tüpler hazır ve belirginleşmiş durumda. Boğazından akciğere giden tüpler yani bronşlar dallara ayrılmış durumda. Vücudunun gövde bölgesi uzamaya başladı ve genişliyor. Bu hafta içerisinde dirsekler ve ayak parmakları oluşmaya başladı.

kadinlarda-hamileligin-sekizinci-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-1

kadinlarda-hamileligin-sekizinci-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-5

Yukarıda yayınladığımız görsellerden solda bulunan resim bebeğinizin bu haftada bulunduğu durumunu şematik olarak görmenizi sağlamaktadır. Görsele dikkatli olarak baktığınızda rahimağzı tıkacının bebeğinizi dış ortamlardan nasıl koruduğuna fark edeceksiniz. Bu görmüş olduğunuz tıkaç doğuma yakın zamanda rahimağzının açılmasıyla beraber atılacak ve buna halk arasında nişan gelmesi adı verilen durum meydana gelecektir.

Bebeğinizin iskelet dokusunun taslak olarak çoktan hazır olduğunu söyleyebiliriz. Şu an kıkırdak şeklinde olan bu kemik taslakları gelecek haftalar içerisinde artık kemikleşmeye başlayacak. Bebeğinizin geçtiğiniz haftaya göre iki kat daha büyüdüğünü ve yaklaşık olarak iki gram ağırlığı olduğunu söyleyebiliriz.

kadinlarda-hamileligin-sekizinci-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-3

Hamileliğin 8. Haftasında Annede Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?

Değerli anne adaylarımız bu hafta içerisinde rahiminiz artık bir portakal büyüklüğüne ulaşmış durumda. Aşağıda bulunan görselde rahim ile çevre organlarınız arasında oluşan komşuluğu görebilirsiniz.

kadinlarda-hamileligin-sekizinci-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-2

Rahiminiz görselde gördüğünüz gibi mesanenin üzerine yatmış durumda ve bu nedenden dolayı da sık idrar çıkma şikayeti yaşamaya devam edeceksiniz. İlerleyen haftalar içerisinde rahim daha da büyüdükçe mesanenin üzerinden kalkmaya başlayacak, fakat üçüncü trimesterden yani hamileliğinizin 3. döneminden sonra bebeğinizin büyümesiyle yerçekimi yönünde tekrardan mesaneniz üzerine yatmaya başlayacaktır.

kadinlarda-hamileligin-sekizinci-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-6

Gebelik hormonlarınızdan dolayı bu haftalar içerisinde çeşitli cilt problemleri yaşayabilmeniz mümkün. Bazı anne adaylarına bakıldığında ergenlik döneminde oluşan sivilcelerinin geri döndüğünü görebilirsiniz bu gayet normal endişelenmenize gerek yok. Gebelik sırasında cildin yağ salgısı arttığından dolayı cildiniz tam olarak sivilce oluşumuna elverişli hale gelmesinden kaynaklanıyor. Bu cilt değişikliklerinin yaşanması genel olarak  birinci trimesterden yani hamileliğinizin 1. döneminden sonra kaybolur. Çok ender rastlanmasına rağmen bu değişiklikler tüm gebelik boyunca devam edebilir.

Bu dönemde Folik asit takviyesi almaya hala devam ediyorsanız bu haftadan itibariyle bu takviyenin artık size gerekli olmadığını bilmelisiniz. Folik asit, doktorunuz tarafından size verilme nedeni nöral tüp adı verilen yapının oluşması sırasında takviye amacı güdülerek verilmiştir. Siz gene de bu konu hakkında doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Bebeğinizin beyin ve omuriliğinin yerleşecek olduğu kemik kanal, yani diğer bir anlatımla nöral tüp bu hafta içerisinde çoktan gelişimini tamamladı.

Hamileliğinizin 8. haftası içinde bebeğin yerleştiği rahim iç tabakasının gelişimi ve aynı zaman da idamesinden sorumlu olan hormonun üretim işlevi yumurtalık dokusundan alınarak plasenta adı verilen yapıya devredilecektir. Bu devir yaşanması esnasında bazı anne adaylarında oldukça az miktarda lekelenme tarzında kanamalar yaşanabilmektedir endişelenmeyin.

kadinlarda-hamileligin-sekizinci-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-4

Bu hafta içerisinde rahminiz gebelik öncesi dönemin de olan alışkanlıklarını sürdürmeye devam ederek, tam adet kanamanıza denk gelecek günlerde, adet sancılarına benzerlik taşıyan kramp tarzı ağrılar oluşmasına ve hatta bazı durumlarda kanama bile görmenize sebep olabilir. Rahimin bu programlı olan davranışı nedeni ile %20 gibi bir oranda anne adaylarının bu kramplar sebebiyle endişelenmesine sebep olmaktadır. Normalde gebelik devam etmekte, rahim sanki adet kanaması yaşanacakmışçasına aynı kurulu bir saat gibi zamanı geldiğinde kasılmaları yaşamaktadır. Bu yaşanılan durum önümüzdeki ay itibariyle normale dönecek olsa bile çok nadir olarak anne adayında her ay belli zamanlarda kramp tarzı sancılar devam edebildiği bilinmektedir.

8.Hafta içerisinde uykuya aşırı eğilim, unutkanlık, yorgunluk hissi, göğüslerde dolgunluk, sık idrara çıkma, karnınızın şişmesi gibi belirtilerin olması tamamıyla normaldir.

Değerli anne adaylarımız her yazımızın sonun da sizlere belirtmeye özen gösterdiğimiz beslenmenize son derece dikkat etmelisiniz. Bu aşamada aldığınız her gıdanın doğrudan sizin ve bebeğinizin sağlığını etkilediğini unutmayın. Aynı zaman da yanınızda yakınınızda dahi sigara içilmesine izin vermeyin, içilen ortamlardan uzak durun. Sağlıklı mutlu bir hamilelik dönemi geçirmeniz dileğiyle.

 

 

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉