Kadınlarda Hamileliğin Üçüncü Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?
- 06/10/2016 - 17:01
- 0 Yorum
- 993 görüntüleme
Kadınlarda Hamileliğin Üçüncü Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?
Değerli annelerimiz hamilelik döneminizde geçirdiğiniz üçüncü özel haftanıza geldiniz. Sizlerle beraber bebeğinizin ve annelerimizin yaşayacağı değişimleri aynı zaman da deneyimleri detayları ile aktarmaya devam ediyoruz. Artık kısa bir süre sonra bebeğinizin varlığını vücudunuz da hissetmeye başlayacağınız dönemler yakınlaşıyor. Bunun sizler için ne kadar heyecan verici olduğunu biliyoruz ama bilmelisiniz ki hamilelik döneminde fazla heyecana yer yok o yüzden sakin bir şekilde bu hassas döneminizi geçirmeye çalışmalısınız. Biliyorsunuz daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz gibi hamilelikte 1.2.3 haftalar birbirlerine son derece benzerlik gösterirler ve hamilelik döneminin bu ilk haftalarında yaşanan değişimler hamilelik döneminizin tam olarak doğru olarak hesaplanması ile takip edilebilir. Bu konu hakkından daha önce verdiğimiz bilgileri göz atmak isterseniz Kadınlarda Hamileliğin İkinci Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ? Detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Hamilelik esnasında ilk 3 hafta, bebeğin henüz rahim içerisinde oluşmadığı süreyi kapsamaktadır. Bebeğiniz dördüncü hafta sonunda rahimde yerleşmeye başlar ve bu sayede ise hamileliğin ilk başlangıcına tam olarak adım atılmış olur. Hamilelik esnasında 3.Haftanın son derece büyük bir önemi vardır. Bu da spermin ana rahime doğru yol almaya başlamış olduğu bir süreçtir. Biliyorsunuz ki bir hamileliğin tam olarak gerçekleşebilmesi için, sperm ile yumurtanın birleşmesi kısaca yumurtanın spermle karşılaşması gerekli olmaktadır. Yumurta hücresi içerisine girebilen bir sperm tanesi, sizin bedeninizde bebeğinize kırk haftalık bir süreç içerisinde tamamen dönüşmüş olacaktır. İşte bebeğinize doğru o ilk yola çıkış hamileliğin tam olarak üçüncü haftasına denk gelmektedir.
Kadınların yumurta hücresi, yumurtalık içerisinden gelişmiş olan folikülün çatlaması ile meydana gelmektedir. Yumurta hücresiyle beraber aynı yönde bulunan fallop tüpünün saçakları aracılığı ile hücre içeriye alınır ve bu sayede hücre, tüpün iç boşluğuna ilerlemeye başlamaktadır. İlişki yaşanmasının sonrasında kadının yumurta hücresinin etrafı yüzlerce sayıda erkek sperm ile sarılır. Ancak yaşanacak olan bu savaşı sadece tek bir sperm kazanır nadir olan (ikiz durumu hariç). Tüpün içine girmiş olan yumurta hücresi, rahimin içerisine doğru ilerler ve bu noktaya geldiğinde ise kendisini bekleyen sperm hücreleri ile karşılaşır. Bu aşamadan sonra ise, o en kritik an yaşanmaktadır. Sperm hücreleri içerisinde bulunan ve en güçlü olanı, yumurta hücresince içine doğru alınması sağlanır ve alınmasından sonra yumurta hücresi diğer başka hücrelerin içeriye girmesini engelleyecek biçimde kapanır. Bunun mucizenin yaşanmasından sonra artık bebeğiniz ilk adımını atmış olmaktadır.
Spermlerin, vajina yolundan rahime kadar kat ettiği yolu kolaylaştırmasını sağlayan anne adaylarının yumurtlama esnasında salgıladığı progesteron hormonunun etkisinden kaynaklanmaktadır. Sperm hücresinin tam olarak yolu bulmasına yine yumurtalık hücresi yardımcı olmaktadır. Yumurta hücresinin negatif bir yük taşıdığı varsayılmaktadır. Spermlerde bulunan pozitif yük sayesinde ise kendisine çektiği varsayımlar arasındadır. Zıt kutupların birbirini çekme etkisine dayalı olarak spermler, yumurtalığa kolayca ulaşmaktadır. Spermin yumurtalığa ulaşması esnasında verdiği mücadele sırasında bir durum daha gerçekleşmektedir. Bu da sperm daha ilk yola çıktığında esnada sadece tek bir hücreden ibaret olduğudur. Fakat rahime doğru yol almasıyla beraber, hücre sayısı da çoğalmaya ve artmaya başlar. Spermin rahime yerleştiği an hücre sayısı artık 16’ya ulaşmış olur. Ve bu adımın gerçekleşmesinden sonra ise bebek, kendisine yerleşebileceği rahat bir yer bulmaya çalışmaktadır. Yerini bulan ve yerleşen bebek beslenebilmek için kan gölcükleri oluşturmaya başlar.
Anne içerisinde yer alan spermlerin, rahime yerleşmeye kadar verdikleri bu savaş ve eşsiz mücadele 10 saat içerisinde tamamlanır. 10 saatin sonunda ise yaşanacak olan 24 saatlik ikinci bir savaş başlar, bu savaşta yumurta hücresinin çevresinde verilmektedir. Savaşın amacı, içeriye girebilmektir. Yaşanan bu mücadeleden sonra içeri girmeyi başarmış olan spermin yumurta hücresinin içine ulaşması da 20 dakika kadar sürer. Ve sonuç olarak bakıldığında ise bu mücadeleyi yüzlerce sperm içerisinden sadece biri kazanır. Bu aşamadan sonra diğer spermlerin içeri getirmek gibi bir şansı yoktur. İşte bu yaşanan tüm mücadele hamileliğin 3. Haftası içerisinde gerçekleşir. İşte bu sebeple hamilelik esnasında 3. Hafta önemli olan bir haftadır. İlginç olan en önemli detay ise, içeride böylesine zorlu bir savaş ve mücadele varken, anne adayının bunu kesinlikle hissetmemesidir.
3.Haftada bebeğin kilosu ve boyu ne kadardır?
Hamileliğin 3. haftasında bebeğinizin boy da kilosu konusundan bilgi sahibi olmak mümkün değildir. 3. haftada anne adaylarında hemen hemen hiçbir değişiklik yaşanmayacaktır. Belirtiler önünüzde yaşanacak olan haftalarda belirginleşecektir.
Anne adayının davranışları 3.haftada bebeği nasıl etkiler?
Anne adaylarının düzenli ve sağlıklı yaşaması bebeği son derece etkiler. Egzersizler oluşturması oluşmakta olan bebeğe de iyi gelecektir. Aynı zaman da anne adaylarının psikolojisine de iyi gelecektir. Anne adayları mutlaka gün içerisinde en az 15 dakika spor yapmalıdır. Hamilelik esnasında yapılan egzersizler kan dolaşımının hızlanması ile birlikte bebek ve annenin sağlığını oldukça olumlu etki etmektedir. Fakat anne adaylarının egzersiz yaparken dikkat etmesi gereklidir. Bu konu ile alakalı olarak Hamile Kadınlar Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmeli ? yazımızda bulunan detaylara göz atabilirsiniz. Sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz dileğiyle.
YORUM GÖNDER