Kansızlık hastalığı tıp dilinde anemi olarak bilinmektedir. Bu hastalığın oluşmasının belirli nedenleri vardır. Bunun temel nedeni olarak kanımızın içinde bulunan hemoglobin değerlerinden yaşanan düşmesi en temek nedendir. Bu değerin düşük olup olmadığı yapılan testler ile belirlenir. Yapılan test sonucunda değerin düştüğü anlaşılırsa bu hastalığın varlığı kabul edilir ve teşhis konarak tedavisine başlanır. Bu testi yapmadan önce kansızlık hastalığının belirtilerinin baş göstermesi gerekiyor. Şimdi size kansızlık hastalığının belirtilerini açıklamaya başlayalım. Ardından bu hastalığın detayları hakkında bilgi vermeye devam edelim. Eğer bu belirtiler sizde varsa doktorunuza başvurarak ondan yardım talep edebilirsiniz. Uzmanlar tarafından yapılan kontroller daha doğru ve net bir sonucun ortaya çıkarılması açısından önemlidir.
Kansızlık Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığın çok sayıda belirtisi vardır. İştahsız olmak ve bununla birlikte gelen mide bulantısı bunlardan birisidir. Gün içerisinde halsizlik yaşanması ve çabuk yorulmakta belirtiler arasındadır. Sürekli yorgunluk hissinin yaşanması da belirtiler arasındadır. Aralıklı olarak gelen çarpıntı hissi ve sık hastalanmayı da kansızlık hastalığı belirtileri arasında sayabiliriz. Yaptığınız iş esnasında sürekli olarak konsantrasyon kaybının yaşanması, baş dönmesi, soluk bir cilde sahip olmak, tırnaklarda yaşanan incelme ve saç dökülmesi de belirtilerden bazılarıdır. Özellikle kış aylarında baş gösteren el ve ayaklarda yaşanan aşırı üşümeyi de bunlar arasında sayabiliriz. Ve ağız oluşan yaralarda anemi hastalığının belirtilerindendir. Eğer bu belirtilerden bir tanesi ya da birden fazlası sizde varsa sizde de kansızlık hastalığı olabilir. Bu belirtilerin oluşmasında vücudumuzda ki bazı vitamin ve minarelerin eksik olması gösterilmektedir. Şimdi kansızlık hastalığının nedenlerini yazalım.
Kansızlık Hastalığının Nedenleri
Demir Eksikliği kansızlık hastalığının nedenleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Gerekli miktar demirin vücudumuzda bulunmaması sonucunda hemoglobin molekülünde azalma meyana gelmektedir. Bunda tükettiğimi yiyecekler arasında demir içerenlerin az oranda bulunmasının önemli bir yeri vardır. Kadınlarda ise regl dönemlerinde demir azalması yaşanmaktadır.
B12 Vitamin Eksikliği aneminin oluşması açısından önemlidir. Kemiklerimizin içerisinde oluşan iliğin oluşmasında B12’in önemi bir görevi vardır. Eğer gerekli miktarda bu vitaminden tüketilmezse alyuvar oluşumu gerekli seviyede olmaz ve kansızlık hastalığı baş gösterebilir. Bu nedenle oluşan kansızlık hastalığı daha çok ince bağırsak rahatsızlıklarına ve mide de sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Bu genelde vejetaryen beslenme tarzında sıklıkla görülen bir durumdur.
Folik Asit Eksikliği, vücudumuzda bulunan kırmızı hücrelerin oluşması için folik aside ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer gerekli miktarda folik asit tüketmezsek kırmızı kan üretimi düşer ve bununla birlikte kansızlık hastalığı baş gösterir. Bu durumun oluşmasında kinin aşırı miktarda alkol tüketmesi ilk sırada yer almaktadır. Alkolün yanında bu sorun emilim hastalıklarında, kanser ilaçlarında ve ağızdan alınan doğum kontrol hapları nedeniyle oluşmaktadır.
Kansızlık hastalıkları hamile bayanlarda da sıklıkla görülen bir durumdur. Bunun nedeni bebeğin normal bir şekilde büyüyebilmesi için düzenli olarak demir ihtiyacının fazla olmasıdır. Eğer anne bu demir ihtiyacını karşılayacak düzeyde besinler tüketmezse vücutta bulunan demir yetersiz kalacak ve sonuç olarak kansızlık hastalığı ortaya çıkacaktır.
Eğer sizde kendinizde kansızlık hastalığı olduğundan şüpheleniyorsanız kesinlikle kendi başınıza tedavi yolları bulmaya yönelmeyen. Yapmanız gereken doktora giderek sorunlarından bahsetmeniz ve onun test yapmasını beklemeniz doğru olacaktır. Tahminleriniz sizi yanıltmıyorsa doktorunuz size gerekli teşhisi koyacak ve gerekli tedavi süreci başlatılacaktır. Vücudunuzda eksik olarak minareli ve vitaminlerle desteklenerek sorundan kurtulmanız sağlanacaktır. Sağlık ihmal edilmemesi gereken bir detaydır. Buna önem verirseniz sorunlarından kurtulabilirsiniz.
YORUM GÖNDER