• PAYLAŞ

Kavanoz Metodu ile Nasıl Bütçe Yönetilir?

  • 25/09/2016 - 15:13
  • 0 Yorum
  • 1111 görüntüleme

Kavanoz Metodu ile Nasıl Bütçe Yönetilir?

Ülkemizin ekonomik şartları ortada ekonomimiz sürekli olarak gelişim gösterse de hane başına gelirin boyutları TÜİK tarafından açıklanan açlık sınırının altında bulunuyor. Bu bilgilere rağmen hayatımızı bir şekilde devam ettirmemiz gerekiyor. Sizin için anlamsız harcamalarınızın önüne geçecek, gelirleriniz ile giderlerinizi dengelemenize yardımcı olacak kavanoz metodunu anlatmak istiyoruz. Çok basit, mantıklı bir yöntem yardımı ile kendi bütçenizi yönetmenize yardımcı olacaktır. Bunu bir oyun olarak düşünebilirsiniz.

İlk okuduğunuzda bizimle dalga geçiyorlar diyebilirsiniz. Ancak kesinlikle öyle bir niyetimiz yok. Bu yöntemin işlevselliğini anlamak için uygulamanız gerekiyor. Yöntemi uygulamak için ilk olarak kendinize 6 adet kavanoz edinmeniz gerekiyor.

Kavanozları alt tarafta vereceğimiz resmin içinde bulunan oranlara göre paranızı bölmeniz isteniyor. Neden bölge yaptığınızı ileride anlayacaksınız.

kavanoz-metodu-1

Şimdi kavanozlara verilen oranlara göre neleri ifade ettiğini açıklayalım. En yüksek oran olan yüzde 55’i ifade eden kavanoz kişinin temel zorunlukları için ayıracağı kaynaktır. Bunların için ulaşım, faturalar, gıda ve temizlik maddeleri bulunuyor.

İkinci sırada bulunan bütçenizin yüzde 10’u olan kavanozu sosyalleşmek ve eğlenmek için ayırmalısınız. Dışarı çıkan, sinemaya gidin bu parayla istediğiniz yapabilirsiniz.

Bu yöntemde üçüncü sırada bulunan yüzde 10’lık kısım yapmanız gereken birikimi ifade etmektedir. Kavanoz metodunu kullanan öğrencilerden özellikle öğrenim hayatları bitene kadar bu kavanozdan kesinlikle harcama yapmamaları isteniyor.

Geldik dördüncü sıraya bu kavanozdaki yüzde 10’luk kısmı eğitiminiz için harcamalısınız. CDler olabilir gideceğiniz kurslar olabilir buradan karşılamalısınız. Tek amacınız burada kullanmak olacaktır.

Kavanoz Metodunda son yüzde 10’lik dilim olan beşinci kavanozda yapmanız gereken kişisel olarak harcamalarınız olacaktır. Pahalı bir cep telefonu almak istediğinizde, spor salonuna gitmek istediğiniz de ya da kıyafet alış verişlerinizi buradan karşılamalısınız.

İnsanın kendisini iyi hissetmesi için etrafı ile paylaşımda bulunması şarttır. Örneğin sokakta yürürken bir dilenciye para vermek kendimizi iyi hissetmemize yardım eder. Kültürümüzde çok önemli bir yeri vardır. Son kavanoz olan yüzde 5’lik kısmı hayır işleri ve hediyeler için ayırmanız gerekiyor. Yapacağınız hayır işi tercihi size bırakılıyor. Bu kurallara ön yargılı olarak yaklaşmadan bir süre denemenizde fayda var. Karşılığını alacağınız konusunda bu metodu sunanların elinde önemli veriler bulunuyor.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉