Evleri ve dükkanları olan insanları ilgilendiren bir konuya değiniyoruz. Yani gayrimenkulü olan insanların her yıl düzenli olarak vermesi gereken kira gelir beyannamesi hakkında sizlere detaylı bir şekilde açıklamalarda bulunacağız. Bu sayede aklınıza takılan soruların cevaplarını sizlere vermeye çalışacağız. Be beyanname Gelir vergisi kanununun içerisinde bulunan 70. Madde nedeniyle verilmektedir. Bu maddenin içinde geçen açıklamada bu şekilde gelir elde edenler düzenli olarak gayrimenkul sermaye iradı vermekle yükümlüdürler ibaresi bulunmaktadır.
2016 kira gelir beyannamesi maliye tarafından belirlenerek bina sahiplerine bildirilmektedir. Bu yıl belirlenen kira bedeli tutarı 3.800 TL olarak belirlenmiştir. Bu açıklamanın neticesinden kira gelirleri bu miktarın altında olan kişiler kira beyannamesi vermek zorunda değildir. Bir yıl önce yani 2015 yılında ödenecek istisnai tutar 3600 lira olarak belirlenmiştir. Bu bilgileri size verdikten sonra kira vergisinin nasıl hesaplanacağını sizlere anlatarak yazımıza devam edelim.
Yıllık kazanç tutarının toplamı 15 bin TL olan kişinin yıllık gider tutarının da 5 bin TL olduğunu varsayalım. Bu verilerin ışığında ilk olarak vergi verilecek olan paranın net bir şekilde ortaya koyulması gerekiyor. Vergiye tabi olan hasılat = toplam hasılat – kira gelirleri şekli ile hesaplanmaktadır. Şu şekilde hesabımızı yapıyoruz.
15 bin – 3.800 = 11.200 vergi verilecek tutar olarak ortaya çıkacaktır.
Bu ortaya çıkan tutarın içinden indirilecek giderlerinden çıkarılması gerekiyor. Bunun için yapılacak hesapta Toplam giderler * Vergiye dahil hasılat / Toplam hasılat şeklinde yapılıyor. Yani indirilecek giderler 5000*11.200/15000 = 3,733 TL olarak ortaya çıkacaktır. Bu parayı vergi verilecek tutardan çıkardıktan sonra ortaya vergi verilecek tutar çıkacaktır. Yani 11.200 – 3.733 = 7.466 TL olarak çıkan tutar sizin yıllar vergi vermeniz gereken gelirinizi göstermektedir.
Vergi tasarısına göre 12600 TL’ye kadar olan gelirlerden yüzde 15 vergi verilmesi zorunluluktur. Bu sayede ortaya çıkan ödemeniz gereken vergi tutarı 1120 TL olarak çıkacaktır. Bu işlemi sizin yerinize genelde muhasebecileriniz yapacağı için detaylara takılmanıza gerek yok. Eğer gerekli zaman dilimi içerisinde ödeme yapmazsanız daha büyük cezalar ile ödemek zorunda kalabilirsiniz.
YORUM GÖNDER