Kira sertifikalarına nasıl yatırım yapılır?
Ülkemizde yapılan yatırımlar arasında çok yeri olmayan bir yatırım aracıdır. Bu yatırım aracına çok fazla yatırım yapılmasının nedeni olarak çok bilinmemesini gösterebiliriz. Dünya piyasalarında tercih edilen kira sertifikalarının uluslar arası piyasalarda sukuk olarak bilinmektedir. Bu sertifikanın en büyük özelliği faizsiz bir yatırım aracı olmasıdır. Eğer sizde faiz almadan gelir yatırım yapacak alternatif bir yatırım aracı arıyorsanız kira sertifikalarına yönelebilirsiniz.
Bu yazımızın içerisinde kira sertifikalarına nasıl yatırım yapılır sorusunu detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağız. Faizsiz bono olarak kabul edilen bu yatırım sayesinde sizde kendi yatırım portföyünüze farklı bir yatırım aracı ekleme şansına sahip olabilirsiniz. İlk olarak kira sertifikalarını nasıl oluşturulduğuna değinelim. Belirli bir varlık ya da malın düzenli sağladığı gelire dayandırılarak piyasaya sürülmek için hazırlanırlar. Bunun ardından piyasada bulunan ve yatırımcısına mevcut orandaki fiyat ya da değişebilecek fiyat üzerinden gelir sağlayacağını söyleyebiliriz. Sadece gayrimenkul kiraları değildir aynı zamanda zirai araziler içinde düzenlenerek piyasaya sunulabilir. Bu kira sertifikalarına yatırım yapmak için hafta içerisinde saat 09 ile 17 saatleri arasında yatırım yapma şansına sahip olabilirsiniz. Alım ve satım işlemleri bu saatler arasında yapılmaktadır. Bu sertifikaların alım ve satım işlemlerinde komisyon alınmamaktadır ve yatırım yapmak için en alt limit 100 TL olarak belirlenmiştir. Bu limitte ve üzerinde alım satım işlemi yapabilirsiniz.
Kira Sertifikalarının sağladığı avantajlar nelerdir?
Bu yatırım aracını orta ve uzun vadeli bir araç olarak görebilirsiniz. Yatırım yapan kişiye sabit bir getiri kaynağı sağlamaktadır. Riski sevmeyen ve almak istemeyen aynı zamanda faizsiz bir gelir kaynağı oluşturmak isteyen kişiler değerlendirebilirler. Kira sertifikasına yatırım yapan kişiler, sertifikaya konu alan arazinin kira bedeli üzerinden dönemlik olarak getiri kazanma şanslarına sahip olacaklardır.
Bu sertifikaların hepsinin özünde ticari bir ilişki bulunmaktadır. Yani, bu sertifikanın oluşabilmesi için birilerinin kiraya vermek istedi gayrimenkul bulunmalı ve bunu piyasaya sunması gerekmektedir. Maddi olarak görünümü bulunmalıdır ve bir anlaşma yapılmış olması gerekmektedir.
Kira sertifikaları işlemlerini borsa üzerinde yapılmaktadır. Borsanın ikincil piyasa adı verilen kısmında alım ve satımı yapılmaktadır. Yatırım yapan kişi sözleşme bitmeden kira sertifikası üzerinde alım ve satım yapabilirler. Bir likidite olarak düşünülerek yatırım yapma avantajı bulunur. Vergi avantajı bulunan bir yatırım aracıdır. Bu avantajı karşılaştırmalı olarak anlatalım. Mevduat hesabında vergi oranı yüzde 12’ken, kira sertifikasında vergi oranı yüzde 10’dur. Sertifikalara sadece büyük yatırımcılar değil, küçük yatırımcılar için de kullanılabilen bir araç olarak rahatça kullanılabilir. Yazımızın içinde söylediğimiz gibi 100 TL ile rahatça ödeme yapılarak alım yapılabilir.
Kira Sertifikaları Güvenilir mi?
Çok az bilinen bir yatırım aracı olduğunu söylemiştik. Kira sertifikasının piyasaya sürülme şartları sermaye piyasası yüksek kurulu tarafından belirlenmiş ve bu şartlar çerçevesinde piyasaya sunulmak zorundadır. İhraç koşullarına uymayan kira sertifikalarının piyasaya sunumu gerçekleştirilemez.
SKP tarafından dayanak varlığı tanımı ve yönteminin denetlenmesi sürekli olarak yapılmaktadır. Piyasaya ihracı gerçekleştirilen kira sertifikaları Merkezi kayıt kuruluşunun nezdinde elektronik ortamların yardımı ile takip edilmektedir. Hak sahipleri bu sistem sayesinde kira sertifikalarının takibini rahatça gerçekleştirebilirler. Yani güvenilir bir yatırım aracı olarak görebiliriz. Alternatif bir yatırım aracı arayan ve yatırım aracından faizsiz bir getiri isteyen yatırımcılar için tercih edilebilmektedir. Sizde bu sayede sabit bir gelir elde etmek istiyorsanız düşük miktarlarda yatırım yaparak portföyünüze eklemesini yapabilirsiniz. Orta ve uzun vadede size gelir elde edilecektir.
YORUM GÖNDER