• PAYLAŞ

Kişisel Bütçe Planı Nasıl Yapılır?

  • 30/07/2016 - 18:46
  • 0 Yorum
  • 1014 görüntüleme

Yatırım yapmak istiyorsunuz, para biriktirmeyi amaçlıyorsunuz ancak istediklerinizi bir türlü yapamıyorsunuz. Buna neden olarak da iki yakanızı tam olarak bir araya getiremediğinizden şikayetçisiniz. Bu yazımızda sizlere kişisel bütçe planı yaparak nasıl para biriktirebileceğinizi ve bunları nasıl değerlendirebileceğiniz hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Kişisel bütçe planlamasını yapmak için büyük şirketlerin tutmuş olduğu muhasebe terimlerini ve hesaplamalarını bilmenize gerek yok. Bu planı hayata geçirdiğiniz andan itibaren birikim yapmaya başladınız demektir. Bunun yansıması olarak da yatırımlarınız için kaynak yaratmaya başladığınızı göreceksiniz. Bütçe’yi kabaca açıklamak gerekirse gelir ve gider kalemlerinin yazıldıktan sonra ortaya çıkan farkı çıkaran hesap defteri diyebiliriz. Bu planı yapmanın belli başlı avantajları vardır.

kisisel-butce-nasıl-hesaplanır

İlk olarak gelir ve gider durumunuzun farkında olmanıza yardımcı olacaktır. Çoğu insan küçük harcamalarının ne kadar sorun yarattığının farkına varamıyor. Bu planı düzenli olarak yapmanız gerekiyor. Her ay yapmalısınız. Bu bir ay yapmadığınız gereksiz harcamanın diğer ayda farkına varmanıza yardımcı olacaktır. Bu planı yaparken kendinize birikim hedefi koymalısınız ve bu hedefin uçuk rakamlar olmasına dikkat edin. Yıl sonunda bir maaş tasarruf yapmayı hedef olarak belirleyebilirsiniz. Bu plana ek olarak yanında birikim ve yatırımlarınızı hesaplamaya başlamalısınız.

Kişisel bütçe planı yapmak için ilk yapmanız gereken gelir kalemlerini yazmak olacaktır.  Kira geliri, maaş, faiz geliri, aldığınız burs kısaca bir ay boyunca elinize geçen net miktarı tek tek yazmalısınız. Bu rakamların toplamı sizin aylık gelirinizi oluşturacaktır. İkinci kısmada giderlerinizi yazmalısınız. Giderlerinizi belirli kısımlara ayırabilirsiniz. Ev Giderleri, Sağlık giderleri, yiyecek-içecek giderleri, ulaşım giderleri, finansal giderler ve aklınıza gelmeyen küçük harcamalarınızı oluşturan giderler. Bu hesaplamaların sayesinde kendi aylık gelir farkınızı ortaya çıkarabileceksiniz. Gelirinizin giderinizden fazla olup olmadığını rahatlıkla bu tablo sayesinde görebileceksiniz. Ve bu tablo sayesinde bu duruma neden olana gereksiz harcamalarınızı görebilecek ve onları hayatınızdan kolayca çıkarabileceksiniz. Belirli bir düzen içinde bunu yapmaya başladığınız andan itibaren kendi gelir bütçenizi düzenleme şansına sahipsiniz. Bu sayede kısa süre içerisinde tasarruf yapmak için gerekli adımları atmış  olacaksınız.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER :


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉