Kök Hücre Nedir ve Kök Hücre ile Hangi Hastalıklar Tedavi Edilir ?
- 06/02/2017 - 14:41
- 0 Yorum
- 1435 görüntüleme
Kök Hücre Nedir ve Kök Hücre ile Hangi Hastalıklar Tedavi Edilir ?
Hücre tedavisi, dünyada bir çok hastanede uygulanmasının yanı sıra ülkemizde 2012 yılından bu yana Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde uygulanıyor. Kök hücre tedavisinde, yüz gençleştirmeden kansere kadar bir çok alanda kullanılıyor.
Kök Hücre Tedavisinin Avantajları Nelerdir ?
Kök hücre tedavisi geleneksel olan tedavilerin yeterli olmadığı durumlarda devreye giriyor. Cilt altı yağ dokusu ve aynı zaman da kemik iliği ile iyileşmenin kapısını araladığını söyleyebiliriz.
Kök hücreler tama olarak , anne karnından itibaren sahip olunan ve ölene kadar ki zaman içerisinde vücudun farklı yerlerinde bulunmaya devam eden tamir, yenileme yada hastalıklarla savaşma görevleri olan hücre türüdür… Günümüze kadar geleneksel uygulanan tıp metotları ile yeterli oranda tedavi edilemeyen birçok hasar ve hastalığa son zamanlarda sıklıkla uygulanan Hücre Tedavileri umut oluyor. Tıp dünyasında yaşanan gelişmelere paralel hızla ilerleyen çalışmalar, Hücre Tedavileri açısından her geçen gün farklı hastalıkları gündeme gelmesine neden oluyor.
Hastalık, doku kaybı yada fonksiyon kaybı tedavisi için; bireyin kendi dokularından elde edilen kök hücre ve aynı zaman da yenileyici/rejeneratif hücrelerin kullanılması prensibine dayalı olarak yapılan tedaviler birçok alanda başarı ile uygulanabilmekte. Farklı hastalıklara bağlı iyileşme göstermeyen yaralar, yanık yada trafik kazası gibi durumların neden olduğu doku yada fonksiyon kayıpları, yüz yaşlanması, bunların dışında eklem sertlikleri ve bazı nörolojik hastalıklar da günümüz itibariyle Hücre Tedavileri sayesinde eskisine göre çok daha başarılı biçimde tedavi edilebilme olanağını sunuyor.
Meme Kanserinde Kök Hücre Tedavisi Uygulanır Mı ?
Işın tedavisi yani daha açık bir anlatımla radyoterapi her ne kadar son yıllarda hedefe yönelik olarak uygulanır hale geldiyse de temas ettiği tüm hücre ve dokularda maalesef hasara sebep oluyor. Bu da sağlıklı olan çevre dokuların kaybı, önce uygulanan bir ameliyatın sonuçlarının bozulması yada yapılması planlanan bir ameliyatın seyrini zorlaştırma gibi sonuçlar doğruyor anlamına geliyor. Eskiden yaşanan bu olumsuz sonuçları bertaraf edilmesi mümkün değilken son 5 yıl içerisinde özellikle yağ dokusu kaynaklı hücre tedavilerini, radyoterapinin bu olumsuz olan etkilerini önemli oranda azaltılması adına kullanabiliyor. Bu tedavilere en tipik olan örnek ise meme kanseri ameliyatı sonrasında radyoterapi görmüş hastalar olduğunu söyleyebiliriz. Bu hastalarda bazı durumlarda göğüs kafesinde sertleşmeler ve bunun dışında deride renk değişiklikleri görülebilmektedir. Bu durum ise tamamen hasta konforunu bozan ve aynı zamanda plastik cerrahların yeni meme oluşturma cerrahisini zorlaştıran önemli bir faktördür. Bu hastalarda şimdi uygulanan yöntem, hastanın kendi yağ dokusu alındıktan sonra birkaç işlem ile elde edilen hücre solüsyonunu göğüs kafesine enjekte edilmesi ile oluşan radyoterapi hasarlarını önemli ölçülerde ortadan kaldırır.
Kök Hücre Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir ?
Uzmanlar, plastik cerrahinin hücre uygulamalarının genel olarak bakıldığında çok düşük bir komplikasyon oranına sahip olduğunu belirtiyor. Kök hücre tedavisinde en çok karşılaşılabilecek olan yan etki’nin, bireyin tedaviden kendi beklediği oranda fayda görmemesi olduğunun altı çiziyorlar. Genel olarak bireyler hücre tedavisinden zarar görmemiş fakat yeterince fayda görmemiş olabilirler. Tedavi sonrası iyileşme değerlendirmesinin yapılması, doğrudan uygulama alanı ve hastalığa göre değişkenlik gösterir. Örnek olarak, kanser tedavisi amacıyla radyoterapi görmüş fakat ışın alan bölgede geçmeyen ağrıları yada yanmaları olan bir bireye yapılacak yağ dokusu kaynaklı hücre uygulaması sonrası, hemen ertesi gün ağrılarda azalma gözlemlediği olur. Buna karşılık olarak, romatizmal bir hastalığın sebep olduğu iyileşmeyen bir yaranın hücre tedavisinden fayda görmesi için birkaç seans tedavi gerekebilir ve dolayısıyla birkaç hafta beklemek gerekebilir. Fakat bu durumda dahi, bireylerin başka alternatifi olmadığı düşünüldüğü zaman hücre tedavileri kabul edilebilir bir hızda bireylere fayda sağlamaktadır.
YORUM GÖNDER