Herkesin bir gün mutlaka bir ev alma hayali vardır. Kimisinde bu hayal bir abartman dairesidir kimisinde ise lüks bir villadır. Bu insanların gelir durumuna göre çeşitlilik gösterir. Günümüzde insanlar ev almak için birikim yapmaktan daha çok bankadan kredi almayı tercih ediyor. Bankacılık sistemi özellikle son 10 yılda büyük bir gelişim göstermeyi başardı. Hızlı bir ilerleme sonucunda 60 ile 120 aya kadar vadeli ev kredileri veriliyor. Eğer biraz birikmişiniz varsa alacağınızın evde limiti kendiniz belirleme şansınız var. Çünkü her miktarda konut kredisi veriliyor. Tabi konut kredisi çekerken bazı dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Bu yazımızda bu önemli noktaları sizler ile paylaşmaya çalışacağız.
Konut Kredisi Faiz oranları
Konut kredilerinin son 10 yılda insanlar tarafından sıklıkla tercih edilmesi bankalar arasındaki rekabetinin de artmasına neden oldu. İnsanlar en hesaplı şekilde kredi çekmek için bankaların hepsinde bilgi almaya çalışıyorlar. Bu noktada dikkat edilmesi gereken durum konut kredisine uygulanan faiz oranları olmaktadır. Tabi bankalar müşterilerini ikna etmek için bazen kampanyalarında yanıltıcı bilgiler verebiliyor. Piyasada ki en düşük faiz oranı ile kredi verdiklerini söylemelerine rağmen genelde konut kredisi masrafları ile bu oran bir anda diğer rakiplerinin üzerine çıkabiliyor. O nedenle sadece faiz oranlarına değil aynı zamanda masraflara da odaklanmanızda fayda var.
Konut Kredisi Vadesi
Konut kredisi alacağınız konutun tutarına göre değişiklik gösterecektir. İkinci bir apartman dairesi ile yeni yapılmış lüks bir semtteki evin arasında fiyat olarak yüksek bir fiyat farkı olacaktır. Bu da çekeceğiniz kredinin artmasına neden olacaktır. Bu noktada yapmanız gereken öncelikle aylık ödeyebileceğiniz taksit miktarını belirlemeniz olacaktır. 10 yıl boyunca her ay sabit 3000 TL ödeyecekseniz 360 bin TL ödeme yapabilme kapasiteniz olduğunu göstermektedir. Bu çekeceğiniz kredi miktarının ne kadar olduğunu hesaplamada size yön verecektir. 200 ile 250 bin TL dolaylarında bir kredi sizin ödemeniz için uygun olacaktır. Tabi vade kısaldıkça ödeyeceğiniz miktar otomatik olarak artacaktır. Bunu göz önünde tutmayı unutmayın.
Konut Kredisi Dosya Masrafları
Bankalar genelde masraf kısmını en sona saklamayı tercih ediyor. Tüm imzalar atıldıktan sonra para bankada ki hesabınıza aktarılacağı zaman yapmanız gereken işleme sıra geldiğinde size dosya masrafı adı altında bir para kesileceği bilgisi veriliyor. İmzaları atmanız nedeniyle bu konuda elinizden fazla bir şey gelmez. Ancak eğer dikkatli bir müşteriyseniz bunu önceden bankaya sorarak öğrenebilirsiniz. Bu konuda size gerçek bilgiyi vermek zorundalar. Krediyi ödemeyi bitirmenizin ardından bankaya başvurarak bu dosya masrafını geri ödemelerini geri isteyebilirsiniz. Günümüzde bankacılık kanununda bununla ilgili özel bir düzenleme yapıldığı için tüm kredi çekenlerin böyle bir avantajı bulunuyor.
Konut Kredisini Ödemezseniz Olacaklar
Krediyi çekmeyi başardınız ve yıllardır hayalini kurmuş olduğunuz eve sahip oldunuz. Ancak planlarınız tutmadı ve kredi tutarlarını zamanında ödeyemediniz. Bu noktada yapabileceğiniz iki şey var. Birincisi taksit erteleme hakkını kullanabilirsiniz. Bu bir dönem olsa sizi rahatlatacaktır. İkinci olarak kalan borcunuzu yeniden yapılandırmak için sunulan kredileri talep edebilirsiniz. Bu iki durumunun devamında gene borcunuzu ödemekte zorlanıyorsanız banka tarafından evinize konulan ipotek nedeniyle eviniz elinizden alınacaktır. Satış işlemleri başlatılacaktır. Satış gerçekleştikten sonra kalan borcunuz buradan ödenecektir. Sizin de bir eviniz olma hayali böylelikle suya düşecektir. O nedenle ev kredisi çekmek isterken dikkatli olmanızda fayda var. Yoksa sonunun kötü bitmesine neden olabilirsiniz.
YORUM GÖNDER