Konut Kredisi Nedir? Nasıl Kullanılır?
Hayata her insan şanslı başlamıyor. Şansı ev sahibi olmak olarak görürsek çok sayıda kişinin başlarını sokacak bir evleri yok. Bu nedenle de sürekli olarak ev sahibi olmanın hayalini kurarlar. Günümüzde ev sahibi olmak hem çok kolaydır hem de çok zordur. Kolaydır, çünkü belki de ülke olarak çok sayıda ev üretiyoruz. Buda isteyen herkesin istediği şekilde ev alma imkanına sahip olmasını sağlıyor. Bu kolay tarafıydı. Zor tarafı ise ev fiyatlarının çok uçuk rakamlara ulaşmış olmasını gösterebiliriz. Bu da ev alma işini birikim yaparak gerçekleştirmeyi imkansız kılıyor. Burada devreye bankalar giriyor. Sundukları konut kredileri sayesinde herkesin ev alma şansı artıyor. Ancak konut kredisini kullanırken dikkat edilmesi gerekenler var. Bunlara gerektiği şekilde dikkat etmezseniz daha yüksek bir şekilde geri ödeme yapmak zorunda kalırsınız.
Konut Kredisinde Neler Uygulanır?
Konut kredilerinin vadesi genellikle 5 ile 30 arasında değişiklik gösteriyor. Ömrünüz boyunca ödeme yapmak istemiyorsanız 5 ile 10 yıl arasındaki konut kredileri sizler için yeterli olacaktır. Birçok banka süreye göre farklı seçenekler ile konut kredileri sunuyor. Bu kredide banka genellikle evin üzerine rehin koyar. Yaşanacak olumsuz bir duruma karşı kendisini güvence altına almak ister. Borç bittiğinde rehinde kaldırılır. Bu durum kefil sorunundan kurtulmanıza yardımcı olur. Yani konut kredisinde kefil istenmez.
Konut kredisinden yararlanabilmeniz için 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor. Ancak bu yaşta olan bireyler konut kredisine başvurabilir. Hiçbir konut kredisi ev miktarının tamamını karşılamaz. Ülkemizde bu miktar için yüzde 75 sınır belirlenmiştir. Yani alacağınız evin yüzde 25’lik kısmını nakit olarak ödemeniz gerekiyor. Basit bir şekilde örneklendirmek gerekirse 100 bin TL’ye bir ev alacaksanız. Bunun için 25 bin TL nakdiniz olması gerekiyor. Banka tüm bedelin size yüzde 75’ini ödeyeceği için ancak 75 bin TL kredi çekersiniz.
Kredilerde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta faiz oranlarıdır. Konut kredi faizleri bankalara göre farklılık gösterir. Kısa vadeli olarak çekeceğiniz konut kredisi ile uzun vadeli olarak çekeceğiniz konut kredisinin faiz oranları aynı değildir. Kredi faiz oranı ile birlikte kredi çekerken ödeyeceğiniz masraflara da dikkat etmelisiniz. Bunlarda dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
Konut Kredisi Hakkında Yapılması Gerekenler
Öncelikle banka tercihinizi doğru bir şekilde yapmalısınız. Her banka konut kredisi verse de koşulları birbirinden farklıdır. Size en uygun olan koşulları olan bankayı tercih etmelisiniz. Vade seçenekleri, faiz oranları, taksit erteleme ve ek maliyetleri iyice araştırmalısınız.
Krediyi çekmeniz için gerekli olan evrakları hazırlamalısınız. Bunlar gelir belgesi, nüfus cüzdanı, sigortanızın dökümü ve alacağınız evin tapusunun fotokopisi gereklidir. Bu evrakların yanı sıra bankanın isteyeceği ek evraklarda mutlaka olacaktır. Onları banka sizden isteyecektir.
Tüm evrakları hazırladıktan sonra kredi başvurunuzu yapmanız gerekiyor. Başvuru yapıldıktan sonra belirli bir süre geçmesi gerekiyor. Bu süreçte başvurunuz detaylı bir incelemeye girecektir. Tüm şartları yerine getirdiğinizden emin olduktan sonra banka krediniz için onay verecektir. Eğer şartları sağlamazsanız olumsuz bir cevapta verilebilir.
Konut kredisine onay verildikten sonra hemen krediyi alamazsınız. Banka tarafından gerekli uygulamazlar yapılmaya başlanır. Burada ekspertiz devreye girer. Alacağınız evin piyasa değeri araştırılır. Değerine göre size verilecek kredi miktarı belirlenir. Ardından bu miktara göre bir geri ödeme planı yapılır. Birden fazla seçenek size sunulur. Ödeyebileceğiniz aylık tutara göre tercihinizi yapmalısınız. Evinize ipotek koyularak krediniz verilir. Ödemeniz tamamlandığında evin üzerinde ki ipotek banka tarafından kaldırılır.
YORUM GÖNDER