Rayiç bedel konut, gayrimenkul ve arsa gibi bir taşınmaz mülkün piyasa değerinin tam olarak ne kadar olduğunun uzmanlar tarafından belirlenmesi kavramdır. Bu çeşitte mülklerin alım ve satım işlemlerinde, referans olarak belirlenen rayiç bedelin hesaplanma aşaması ise defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Rayiç bedelin tam olarak belirlenmesi mülkün konumu ve bulunduğu semt gibi önemli faktörler belirleyicidir.
Konut Rayiç Bedelini Hesaplama Yöntemleri
Bir mülkün rayiç bedelinin tam olarak hesaplanması için rayiç bedeli resmi olarak belli olan başka konutlar referans alınır. Bunun için yapılan işlemde rayiç bedeli hesaplanacak mülkle aynı yerde bulunan 3 farklı mülkün rayiç bedelleri ve metrekareleri baz alınır. Rayiç bedel belirlenmesinde öncelikle değerlendirmeye alınmış olan mülklerin rayiç bedelleri sonraki aşamada ise bu konutların metrekareleri hesaplanır. Son olarak yapılan işlemde baz alınan konutların rayiç bedel toplamları mülklerin metrekare toplamlarına bölünerek mülklerin 1 metrekare başına düşen bedel hesaplanır.
Ortaya çıkan sonuç rayiç bedeli hesaplanmak istenen mülkün metrekaresi ile çarpılarak mülkün rayiç bedeli hesaplamasında temel olan değer ortaya çıkmış olur. Daha sonraki aşamada ise rayiç bedeli hesaplanması gereken mülkün hesaplamada baz alınan diğer mülklerin konum ve fiziksel özellikleri baz alınarak eksiklikleri veya fazlalıkları tespit edilir.
Yapılan tespitlerin tamamına göre hesabı yapılan mülke 10 üzerinden bir rakam ile puan verilir. Mülkün metrekareye göre hesaplanan değer örnek olarak 80 metrekare sayısına ev için verilen puanın örnek olarak 10 denilirse 80+10 eklenmesi ile ortaya çıkacak sayıyla çarpılıp 100’e bölünür ve bu şekilde 1 rayiç bedel hesabı doğru olarak tamamlanmış olur.
Konut Rayiç Bedeli Nelere Göre Belirlenir ?
Konutların rayiç bedelleri tam olarak bulundukları semte göre değişiklik gösterir. Mülkün, semtinin şehir merkezine ne kadar yakın olması, doğal ve mimari özelliklere sahip olup olmaması, yakınlarında alışveriş merkezleri bulunup bulunmaması yeterli veya nitelikli eğitim kurumlarına mesafesi, iş merkezlerine yakınlığı, kaliteli olan rekreasyon mekanlarına yüzme havuzu, spor tesisine sahip olması gibi faktörler bir semtteki mülklerin rayiç bedellerini artırır.
Mülkün bulunduğu semtin bu gibi özelliklerden yoksun olması ise mülkün rayiç bedelini düşürür.
YORUM GÖNDER