Kredi Sicili Nasıl Temizlenir?
Bankalar ile ilişkilerinizi iyi bir seviyede tutmak istiyorsanız yapmanız gereken onların istedikleri gibi hareket etmektir. Onların sizden tek beklentileri ise kullanmış olduğunuz kredi kartı ve kredi borçlarınızı gününde eksiksiz olarak ödemeniz olacaktır. Eğer bunları yaparsanız sizi çok iyi bir müşteri gözü ile bakarlar. Ancak ödemelerinizi geciktirirseniz hatta ödeme yapmazsanız bankalar sizin kredi sicilinize hiç de iyi şeyler yazmazlar. Yakış geçmişte hayata geçirilen bu uygulama ile tüm bankalar ortak bir havuzda toplanarak müşterileri hakkında ki bilgilerini birbirleri ile paylaşma kararı aldılar. Yani bir bankaya yanlış yaparsanız tüm bankalara yanlış yaptığınız anlamına gelmektedir.
Tek bir kurşun atıp birden çok düşman kazanmak istemiyorsanız bu konuda dikkatli davranmanızda fayda var. Ancak bir kez hata yaparsanız sizi kara listeye dahil ederler. Ve oradan çıkmak için çok çabalamanız bile yeterli olmaz. Durumunuza göre 3 ile 5 yıl bu listede kalabilirsiniz. Birçok banka müşterisi kredi notu ile kredi sicilini birbiri ile karıştırmaktadır. Bu ikisi birbirinden farklı kavramlardır. Birisinde kısa sürede yükselme şansınız varken diğerinde bu şansınız yoktur. Şimdi bunu ikisi arasındaki farkı sizlere detaylı bir şekilde açıklamaya çalışalım.
Kredi Notu ile Kredi Silici Arasında ki Fark
Kredi notu sizin bankaya karşı yapmanız gereken görevleri aylık olarak güncellenmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Kredi kartı ekstrenizi gününüzde ödemeniz, kredi borcu taksitini geciktirmeniz, hesaplarınızda bulunan bakiyeleriniz ve birçok detay 30 ile 45 gün arasında Kredi kayıt bürosu tarafından hesaplanarak kredi notunuz güncellenir. Eğer bu süre içerisinde tüm görevlerinizi eksiksiz olarak yaparsanız kredi notunuz yükselecektir. Bu not sizin kredi limitinizi belirlemek için kullanılır. 5 kategoriye ayrılır. Son 2’de olursanız banka size güvenmez. Ancak ilk üç sırada yer alırsanız alabileceğiniz kredi miktarı seviyenize göre artış gösterecektir. Kredi Sicili ise bu kavramdan tamamen farklıdır. Kredi kartı ya da kredi borcunuz yüzünden yasal takip sürecine girdiğinizde ortaya çıkan bir durumdur. Eğer bu borçlarınızı öderseniz 3 yıl sonunda bu listenin dışına çıkarılırsınız. Ancak borcunuzu hiç ödemezseniz 5 yıl boyunca bu listede kalırsınız. Ardından listeden dışarı çıkarılırsınız.
Banka Sicili Nasıl Silinir?
Bankanın gözünde bu duruma girmek için çok büyük çaba harcamanız gerekiyor. Çünkü bankacılık kanununda müşterilerin bu duruma düşürmemek için çok fazla yardım seçeneği bulunuyor. Bu duruma kredi kartınızın borcu ya da kredi borcunuz yüzünden düşebilirsiniz. Ancak buna düşmeniz için 90 günlük bir süre boyunca hiç ödeme yapmamanız gerekiyor. Bu süre dolmadan herhangi bir zaman diliminde borcunuzu öderseniz kredi siciliniz yüzünden kara listeye girmezsiniz. Ancak 90 gün süresi dolduğunda hala bir gelişme yaşanmadıysanız bankalar sizi yasal takip sürecine dahil edeceklerdir. Ve bunu merkez bankasına bildirerek kara listeye girmenize imkan tanırlar.
Eğer yasal takip süreciniz başladıktan sonra banka ile anlaşarak borcunuzu öderseniz 3 yıl boyunca gene kara listede kalırsınız. Ardından bu listeden çıkarılırsınız. Ancak borcunuzu hiç ödemezseniz Kredi Kayıt Bürosunun tutmuş olduğu kara listeden hiçbir şekilde çıkarılmazsınız. Bunun için 5 yıl beklemeniz gerekmektedir. Yasalara göre bu süre dolduktan sonra otomatik olarak listeden çıkarılırsınız. Size tavsiyemiz bankaların gözünde zararlı bir müşteri olarak gözükmek istemiyorsanız kesinlikle bu listeye girmemenizdir. Kredi kartı taleplerinden ve kredi taleplerinizden olumsuz cevap almak istemiyorsanız kesinlikle buradan uzak durmalısınız. Çünkü burası çok zorlu bir süreci içine almaktadır.
YORUM GÖNDER