KREDİLİ MEVDUAT HESABI NEDİR?
Finans piyasaları aracılığıyla günümüzde en fazla kullanmış olan veya kullanılmaya devam edilen kredi çeşitleri arasında yer alan kredili mevduat hesabını tanımlayacak olursak kısa vade süresince nakit olan ihtiyaçları karşılayabilmek için vadesiz süreçli hesaplara karşılık Bankalar aracılığıyla belirlenmiş olan limit dâhilindeki tanımlanmış kredi türlerine verilen isimdir. Tüketiciye sunulmuş olan bu limit sayesinde EFT, havale, faturaların ödenmesi, döviz alış verişi gibi işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Hesapta yeteri kadar bakiyenin bulunmadığı durumlarda Bankalar aracılığıyla kullanıma sunulmuş olan limit kullanılarak ve daha sonrasında hesaba para yatırılarak risk ortadan kaldırılmış olur. Bazı zamanlarda tüketiciye karşı bir can simidi olarak yetişmektedir.
Kredili mevduat hesabı nasıl çalışmaktadır?
Kredili mevduat hesabı günlük faiz sistemi ile hareket etmektedir. Gün içerisinde veyahut birkaç günde ne kadar kredi kullanır ise o kadar miktarda faiz ödemesi gerçekleştirilir. Anapara riskinin kapatılması durumlarında ise sonraki günler adına fazladan faiz biriktirmemesi sonucunda kredili mevduat türünde ay sonlarına doğru birikmiş olan faizin tahakkuku sağlanarak tüketici tarafından tahsilatı elde edilmiş olur. Kredili mevduat hesabında dikkate alınması gereken konulardan birisi ise tüketici tarafından nakit olarak kullanılan tutarın hesaba yatırılması durumunda risk ortadan kaldırıldığında faiz ve vergi tutarları o ayın sonunda tahsil edileceğinden dolayı tüketici faiz ve vergi bakiyesini hesabında bulundurmak zorundadır.
Bankalar ile imzalanmış olan hesap açılış evrakları haricinde başka bir talep mevcut değilse Kredili Mevduat Hesabı açılamamaktadır. Tüketicinin talebi dışında kredili mevduat hesabının açılışı söz konusu değildir. Kredili mevduat hesabı açılır iken tüketicinin onayı gerekmektedir. Kapatılması söz konusu iken ise onaya başvurulmadan kredili mevduat hesabı sıfırlanarak bilgi vermek aracılığıyla kapatılabilmektedir.
Kredili mevduat hesabının limiti tüketicinin talimatı doğrultusunda artırılabilir veya azaltılabilmektedir. Limiti düşürme yönünde bir talimat yapıldığında limit azaltılabilir veya limiti artırmaya yönelik bir talimat olduğunda tüketicinin gelirine bağlı olarak Bankanın kredi tahsis ekiplerince uygun görülmesi durumunda limit artırma işlemi gerçekleştirilmektedir. Kredili mevduat hesabında vade bulunmamaktadır. Ancak kredili mevduat hesabında belirlenmiş olan tarihler arası limit kullanımlara sunulmakla birlikte tarihlerin uzatılmaması halinde otomatik olarak kapatılır. Tekrar talebin gerçekleşmesi halinde ise limit vadesi değiştirilir ve kullanıma açılır.
Kredili mevduat hesabı nasıl kullanılmalıdır?
Kredili mevduat hesabı ödeme planı doğrultusunda gerçekleşmeyen kredi çeşidi olduğundan dolayı kullanım sonrasında eksiye dönüşen hesabın belli dönem bazlarında anaparadaki borcun kapatılması gerekir. Kullanılan dönem içerisinde işleyen faiz tutarı ay sonunda tahakkuk işlemine tabi olarak faiz ve vergi tutarı toplamının ödenmemesi durumunda kredinin gecikmeye düşmesiyle birlikte kkb kaydı olumsuz yönde etkilenir. Kredili mevduat hesaplarında genel olarak sorun arz eden konulardan birisi yalnız ay sonlarında faiz ve vergi toplam bakiyesini kapatıp Anapara borcunu kapatmamasıdır. En uygun kullanım şekli ise ay sonu anapara ve faiz ve vergi toplam bakiyesinin hesapta bırakılmasıyla birlikte sistem aracılığıyla tahsilatın gerçekleştirilmesi sonrasında tekrar olarak nakit kullanım şeklinin devam etmesidir.
Kredi mevduat hesapları faiz oranları özel bir kampanya kullanım dâhilinde olmadığı takdirde aylık % 1,85 ve yıllık olarak ise % 22,09 oranlar ile tüketiciye yansır. Kullanım tutarı dâhilinde ödenecek olan faiz bakiyesinin hesaplanması için kullanılan oran % 22,09 olmaktadır.
Örnek verilecek olursa 500 TL kadarıyla limitli olan kredili mevduat hesabının tümü 10 gün içerisinde kullanılması halinde ödenecek olan faiz formül yoluyla hesaplanabilmektedir.
Formül: Anapara * Faiz oranı* Gün/36000
500*22,09*10/36000 formülüyle hesaplandığında ise 3,38 TL+ vergi olarak ay sonunda ödenir. Ödeme tarihlerinin Cuma gününe denk gelmesi halinde +1 gün valör bir sonraki iş gününü temsil ettiğinden dolayı 3 gün olarak dikkate alınır ve 13 gün olarak faiz hesaplaması yapılır.
YORUM GÖNDER