• PAYLAŞ

Kriz Dönemlerin Şirketler Nasıl Hareket Etmelidir?

  • 16/10/2016 - 19:20
  • 0 Yorum
  • 1128 görüntüleme

Kriz Dönemlerin Şirketler Nasıl Hareket Etmelidir?

Dünya ya da ülkelerde ekonomiler her zaman istediğimiz gibi gitmeyebiliyor. Ülke ekonomisini bir şekilde toplamayı başarırken kriz yönetimini düzgün bir şekilde yapamayan şirketler büyük zararlar yaşayabiliyor. Hatta iflas dahi edebiliyorlar. Bu yazımızda sizlere şirketlerin kriz yönetimi nasıl yapılır sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

 

Kriz Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sizlere bu yayınımızın içerisinde kriz yönetimi örnekler ile anlatmaya çalışacağız. Uygulamalı bir şekilde anlatımı yaptığımızda bu kararların şirketiniz için ne kadar önemli olduğunu sizlerde kabul edeceksiniz. 9 önemli tavsiye ile şirket olarak krizi nasıl atlatacağınızı ve krizin ardından hızlıca büyümeye nasıl devam edeceğinizi sizlere aktarmaya çalışalım.

  1. Kısa Dönemi Düşünerek Hareket Edin.

Şirketler normal seyirlerinde genelde daha uzun dönemli planlar yaparlar ancak kriz döneminde olduğunda daha kısa dönemli planlar yapmalısınız. Önceliğiniz şirketinizi bu kriz durumundan en az zararla kurtarmak olmalıdır. Ekonomi alanında söylediği her şey kabul edilen Keynes’in Uzun vadede hepimiz öleceğiz sözünü aklınıza getirerek hareket edin. O nedenle planlarınızı yıl bazında değil daha çok aylık ve haftalık olarak yapmayı tercih edin. Ve nakit paranızı günlük olarak kontrol etmeye çalışın. Unutmayın kriz döneminde sizi düzlüğü nakit akışınız çıkaracaktır.

  1. Kriz’de Büyüme Stratejisi

Şirket olduğunuzu ne olursa olsun unutmamanız gerekiyor. Kriz’de dahi olsanız ilk amacınız her zaman büyümek olmalıdır. Ancak normal ekonomik seyirden farklı olarak kriz döneminde büyümek için farklı stratejiler kullanmalısınız. Kredi kullanarak ya da uzun vadeli alacaklar ile iş yapmaktan vazgeçmelisiniz. Nakit kullanımını çok dikkatli yapmanız gerekiyor. Krize girmiş şirketler en büyük hataları genellikle nakitlerini gerekli şekilde kullanamamalarıdır. Aç gözlü hareket eden ve açık olan bir pazara girmek isteyen şirketler kontrolsüz hareket ederek kendilerini iflasa sürüklemektedir.

kriz-donemi-sirket

  1. Ana İşinize Yönelmek

Şirketler büyüdükçe faaliyet alanları da artmaktadır. Örneğin bir çimento şirketi zamanla taş ocağı işine de girebiliyor ya da inşaat işinde bazı girişimleri olabiliyor. Kriz dönemlerinde diğer işlerinizdeki odağınızı daraltarak ana işinize dikkat etmelisiniz. Unutmayın sizin diğer sektörlere girmenizi ve büyümenizi sağlayan ana neden ilk işinizdir. Bunun yanı sıra sizin için güvenilir olarak gördüğünüz şirketleri belirleyip onlarla çalışmalısınız. Ödeme de güçlük yaşayan şirketlerden bu süreçte uzun durmalısınız. Unutmayın onlarda düzlüğe çıkmak için sizleri kullanabilir.

  1. Küçülmeye Gidin

Küçülmeyi hiçbir şirket istemez ancak kriz döneminde küçülmek ilk aklınıza gelen işlerden birisi olmalıdır. Birçok çalışanın canını yakacaktır ancak şirketin hayatta kalmasına yardımcı olacaktır. İflas etmiş bir şirkettense ayakta kalan şirketi onlarda kabul edecektir.

  1. Tahsilat

Krize girmiş şirketler müşterileri konusunda ilk yapmaları gereken tahsilatlarını doğru bir şekilde sıralamak olmalıdır. Ödemede sıkıntı yaşayan kişilerle çalışmaktan vazgeçmelisiniz. Krizde müşteri kaybetme korkusu sizin batmanıza neden olabilir.

  1. Nakit İhtiyacı

Üretime devam etmek kriz dönemlerinde sizi daha zor duruma sokabilir. Ayrıca nakit ihtiyacınızı da arttıracaktır. Onun için bu süreçte ürünlerinizi fason olarak ürettirme yolunu tercih edebilirsiniz.

  1. Fiyatlarda Artış Yapın

Fiyatları arttırmak size bazı kolaylıkla sağlayacaktır. Ödemelerde sıkıntı yaşamanıza neden olacak müşterilerinizden kurtulmak için fiyat artışını yapmayı tercih etmelisiniz.

  1. Yatırımlar

Kriz döneminde ilk aklınıza kazımanız gereken ayakta kalmak olmalıdır. Ayakta durmayı başaramayan bir şirketin yatırım yapması yanlış bir hamle olacaktır.

  1. Müşterilerle İletişim

Bu dönemlerde müşterilerin ihtiyaçları farklılık gösterebilir. Onlarla sürekli iletişimde kalarak hem onlar için hem de sizin için doğru hamleleri yapmaya odaklanmalısınız.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉