• PAYLAŞ

Letonya Vatandaşlığı Nasıl Alınır

  • 20/09/2016 - 08:30
  • 0 Yorum
  • 3301 görüntüleme

Letonya Vatandaşlığı Nasıl Alınır ?

 

Avrupa Birliği üyesi ülkelerinden oturum izni yada Avrupa Birliği vatandaşlık hakkı elde etmek isteyen Türk vatandaşlarının en fazla ilgi gösterdiği Letonya. Öncelik olarak Türk yerel basını yada çeşitli forumlarda da ele alındığı gibi Letonya topraklarında oturma izni elde etme şartları repo yatırımı, gayrimenkul veya şirket kurma yolunu izleyerek bir kimsenin direk olarak Letonya vatandaşlığı elde etme hakkı kesinlikle bulunmamaktadır. Avrupa Birliği vatandaşlığı olmak ile aynı anlama taşıyan Letonya vatandaşlığı elde etme hakkı sadece belirli olan  prosedür ve şartları yerine getirebilen kişilere verilmektedir. Ekim 2013 yılı itibariyle kabul edilmiş olan çifte vatandaş olma hakkı kanununa istinaden Letonya vatandaşlığı hakkını elde etmek isteyen kişiler ancak aşağıdaki sıraladığımız güncel şartları yerine getirmesinden sonra Letonya topraklarında vatandaşlık başvurusu yapma hakkına sahip olabilirler.

letonya-vatandasligi-nasil-alinir-4

-Başvuru tarihinde 15 yaşını doldurmuş olmak.

-Letonya Cumhuriyeti topraklarında süresiz oturum iznini başvurudan en az 5 yıl önce süreyle sahip olmak.

-Letonya Cumhuriyeti topraklarında oturum iznine sahip olunan süre içerisinde Letonya ‘da daimi olarak ikamet edilmesi.  5 yıllık olan süresiz oturum izni içerisinde en fazla olarak  1 yıl sınır dışında geçirilebilir. Yurtdışı niteliğini Letonya ve AB üyesi olan ülkeler haricindeki diğer 3. ülkeler olarak tanımlanır.

-Letonca dilini akıcı ve anlaşılır şekilde konuşmak, Letonya Cumhuriyetinin  anayasasını, milli marşı metnini, tarih ve kültür temel ilkelerini anlatabilir derecede bilmek. Bu bilgiler yeterlilik sınavı ile tespit edilmektedir.

letonya-vatandasligi-nasil-alinir-3

-Letonya topraklarında yasal bir gelir kaynağına sahip olmak.

-Vatandaşı olunan ülkenin çifte vatandaşlığa yasal olarak izin veriyor olması gerekmektedir. Çifte vatandaşlığa olanak vermeyen ülkelerin vatandaşları sadece sahip olduğu kendi vatandaşlıklarından feragat edip bu durumu Letonya Cumhuriyetinin kurumlarına yasal olan belge ile ispatladıktan sonra başvurusunu yapabilirler.

-Letonya Cumhuriyetinin 2013 yılında yürürlüğe giren çifte vatandaşlık kanununun sağladığı olanaklara göre çifte vatandaşlık başvurusunu yapacak olan bireylerin Gümrük Birliği üyesi, Avrupa Birliği üyesi,  NATO üyesi ülkelerden birinin vatandaşı olması şartı aranmaktadır. Aynı zaman da  Yeni Zelanda,  Avustralya ve Brezilya vatandaşları da bu kanun içeriğinden faydalanabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti hem NATO üyesi ve aynı zaman da çifte vatandaşlığa izin veren bir ülke olduğundan dolayı Türk vatandaşları kendi vatandaşlıklarından feragat etmeye gerek kalmadan Letonya vatandaşlığı başvurusu yaparak çifte vatandaşlık hakkını elde edebilirler.

letonya-vatandasligi-nasil-alinir-1

Letonya Cumhuriyetinden süresiz olarak oturum iznine sahip olmak için Letonya oturma izni alma şartlarından en az birini yerine getirmeniz gerekmektedir. Bu yol üzerinden geçici oturma iznine sahip olunmasından  ancak 5 sene sonra süresiz olan oturma izni başvurusu yapma hakkı bulunmaktadır. Süresiz oturum iznini alabilmeniz için  5 yıllık geçici olan oturum izni süreleri içerisinde en fazla 1 yıl sınır dışında geçirilmeli ve başlangıç düzeyi olarak adlandırabileceğimiz A2 seviyesinde Letonca dilini bilme yeterliliğine sahip olması gerekmektedir.

 

Click to rate this post!
[Total: 13 Average: 2.5]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉