Migren bildiğiniz gibi bir baş ağrısı türünden başka bir şey değildir. Ancak bu baş ağrısı çok basit olmadığı için bu sorunla yüzleşen bir çok insan migren atakları geldiğinde kendisini iyi hissetmeyecek kadar kötü durumlara düşmektedir. Şiddetli bir migren ağrısının 4 saat ile 72 saat arasında sürelerde devam edeceği gözlemlenmiştir. Bu süre boyunca hiçbir hareket etme kabiliyetine sahip olamayacağınız gibi farklı sorunlarda ortaya çıkabilir. Migren ile oluşan baş ağrısı beraberinde kusma, sese, ışığa aşırı hassasiyet ve mide bulantısı gibi sorunları da beraberinde getirdiği gözlemlenmiştir. Bu sorun kadınlarda erkeklere nazaran daha çok gözlemlenmektedir.
Migren’in güç içerisinde oluşmasına neden olacak farklı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler hastanın durumuna ya da farklı nedenlerden ötürü ortaya çıkabilir. Eğer bir migren hastasıysanız bu faktörleri bilmeniz migrenin tetikleyecek konulardan uzak durmanızı sağlayacaktır. Bu unsurları sizlere maddeler halinde yazmaya çalışacağız.
Yoğun Işık ve Gürültü
Günlük yaşantınız içerisinde yoğun şekilde ışık altında kalmak ve bulunduğunuz ortamın aşırı derecede gürültülü olması migrenin meydana gelmesine neden olacaktır. Bu durum nedeniyle bir migren hastasının karanlık ve sessiz ortamlarda uyumaları gerekmektedir. Ayrıca uyumadan önce mutlaka bedenin ve zihnin rahatlamasına yardımcı olacak basit egzersizler yapmak gerektiğini unutmamanız gerekmektedir. Eğer bunları yapmanda uyumaya çalışırsanız migren ağrısının ortaya çıkmasına neden olma ihtimaliniz yüksek olacaktır.
Düzensiz Uyku
Belirli bir uyku düzeninin olmadığı insanlarda baş ağrılarının oluşma riski daha yüksek olacaktır. Geç saatlerde uyumak, kısa süreler uyuyup uyanmak gibi uyku dengesinin bozuk olması bu ağrıların oluşmasına neden olabilir. Bir migren hastasının sorun yaşamaması ile kaliteli ve sağlıklı bir uyku gerekmektedir. Eğer bu konuda başarıya ulaşamazsanız sorun büyük olabilir. Bir yetişkinin günlük en az 8 saat sorunsuz bir şekilde uyuması gerekmektedir. Ayrıca uyunacak saatin her gün aynı saat aralığında olması gerekmektedir. Gece 12 ile sabah 8 ideal saatler olabilir. Bunun gibi zaman aralıklarını kendinize belirlemelisiniz.
Öğün Atlamak ve Uzun Süre Aç Kalmak
Günümüzde bir çok insan yoğun iş temposu nedeniyle bir çok öğünü atlamayı tercih ediyor. Bu da öğün sayısının azalmasına ve dengesiz bir beslenmeyi beraberinde getiriyor. Bu durum uzun süre bu şekilde devam ederse baş ağrısının artmasına ve migren ataklarının sıklaşmasına neden olabilir. Özellikle diyet yapan insanlarda bu sorun sıklıkla görülmektedir. Diyet yapsanız dahi azda olsa sık aralıklarla beslenmeye devam etmelisiniz. Bununla birlikte günlük en az 2,5 litre su içilmelidir.
Egzersiz Yapmama ve Hareketsizlik
Yapılan araştırmalar sonucunda hareket etmeyen ve gerekli sporu yapmayan insanlarda migren görülme olasılığı diğerlerine göre daha fazladır. Örneğin sabahları bir saat kadar yürümek ya da basit bir spor aktivitesi yapmak migrenin ortaya çıkma riskini otomatik olarak azaltacaktır. Hem zihinsel hem de fiziksel olarak bu durum oksijen alınmasını arttıracaktır. Bu da migren ağrılarının bitmesini beraberinde getirecektir.
Sigara ve Kafein Tüketimi
Günlük hayat içerisinde düzenli bir şekilde kafein tüketmek akşam olduğunda migren ağrılarının başlamasına neden olmaktadır. Özellikle bunların içerisinde uyarıcı madde olması migren ağrılarının oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Ayrıca fazla sigara içmekte içinde bulunan nikotinin beyin sinirlerini uyarılmasına neden olacaktır. Bu da otomatik olarak migren ağrılarının başlamasına neden olacaktır. Bu ağrının önlenmesini istiyorsanız tavsiye edilen sigara ve kafein içeren içeceklerden uzak durmanız olacaktır. Eğer bunlardan uzak durmazsanız yukarıda belirttiğimiz durumların tam tersini yaparsanız büyük bir baş ağrısı ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
YORUM GÖNDER