Kira öder gibi ev sahibi olmak ister misinizi? Sorusuna cevap olarak hayatımıza giren Mortgage hakkında bilmediklerinizi size anlatmaya çalışacağız ve Mortgage hesaplamasının nasıl yapıldığını sizler ile paylaşacağız. Mortgage ev almak isteyen ancak herhangi bir birikimi olmayan insanların başvurdukları bir kredi alma yöntemidir. Ülkemize yakın tarihte gelen ancak özellikle Amerika’da yıllardır kullanılan bir bankacılık sistemidir.
Mortgage almaya karar vermeden önce kendinize bazı sorular sormalısınız. İlk olarak almak istediğiniz evin fiyatını belirleyerek ilk adımı atmalısınız. Evin fiyatını belirledikten sonra elinizde bulunan nakitin bu evin yüzde kaçını karşıladığını hesaplamalısınız. Diyelim 200 bin TL değerinde bir ev alacaksınız elinizde 25 bin TL var. Geriye kalan para için Mortgage kredisi çekmeye karar verdiniz. Bu krediyi çektiğinizde geri ödemesini aylık maksimum kaç TL olarak yapabileceğinizi hesaplamalısınız. Aylık gelirinize göre kredi için ödeyebileceğiniz miktarı belirlemek sizin kendi hesabınızı yapmanız ile ortaya çıkacaktır. Bunu da belirledikten sonra 1 ile 20 yıl arasında değişen kredilerden birisini tercih edebilirsiniz.
Bankaların faiz oranlarında farklılıklar olduğu için tek bir bankaya giderek bu krediyi çekme işlemlerinizi başlatmanızı tavsiye etmiyoruz. Bunun yerine bankalar arasında gezmenizde fayda var. Aylık ödeme limitiniz 3.000 TL olarak hesapladınız. Sizin için yaptığımız araştırmalarda 175 bin TL’yi aylık olarak 60 ay vade ile çekerseniz ödemeniz gereken aylık miktar ortalama 4 bin TL civarıdır. Bu sizin ödeyebileceğiniz miktardan fazla olduğunu görüyoruz. Bu durum neticesinde yapmanız gereken işlem vadenizi uzatmak olacaktır. 72 ay olarak hesaplarsak ödemeniz gereken 3.500 TL olacaktır. Gene ödeyebileceğiniz miktardan yüksek. 3.000 TL aylık ödeme miktarı için çekmeniz gereken vade süresi 96 ay olarak ortaya çıkıyor. Yani 8 yıllık bir Mortgage kredisine başvuru yapmanız gerekiyor. Tabi burada değinmemiz gereken önemli bir nokta var. Kredi ödeme süresi ne kadar uzarsa sizin de ödeyeceğiniz miktar artacaktır. 60 ile 96 ay vade arasında ödemeniz gereken miktara 50 bin TL fark ortaya çıkacaktır. Ancak bu katlanmanız gereken bir durum olarak karşılıyorsanız başvurunuzu yapabilirsiniz.
YORUM GÖNDER