Bildiğiniz gibi internetin olduğu her yerde göremediğiniz virüsler, trojanlar, worm gibi birçok zararlı içerik bulunmaktadır ki bunu Google bile Chrome kullananlar dikkat etmelidir diye uyarmıştı. Bu yüzden şifre oluştururken ne kadar güvenli olup olmadığını sorgulamalısınız.
Devir teknoloji devri olduğundan dolayı %99 herkeste akıllı telefon mevcut. Teknoloji hayatımızı kolaylaştırdığı gibi akıllı cihazlar üzerinden rahatlıkla banka işlemleri, fatura işlemleri, kira, kontrat ve diğer ödeme işlemlerinin yanı sıra ayrıca sosyal medya üzerinden de her zaman iletişim ve sosyal bir şekilde yaşamaktayız. Peki, bunların şifreleri ne kadar güvenli?
Sosyal medya hesabı kullanmayan yoktur. Facebook, Instagram, Twitter gibi birçok sosyal ağlarda iletişim halinde olanlar, ünlüleri takip edenler, sosyal kalanlar, herkes illa ki bu hesaplardan en az iki tanesinde bulunuyordur. Peki, burada da şifreleriniz güvenli mi?
Biliyorsunuz ki bilgisayar hackerları özellikle son dönemlerde çok fazla olmaya başladı. Instagram ve Facebook gibi sosyal medya hesaplarının nasıl çalınacağına dair Youtube üzerinden bile binlerce videolar bulunmakta. Bu yüzden ne kadar güvenli ve ne kadar uzun şifre yazarsanız sizin için bir o kadar sağlıklı olacaktır. Bunun için sizlere maddeler halinde nasıl güvenli şifre oluşturulur sorusuna cevap vereceğiz.
- Genel olarak şifreleri oluştururken unutmamak için isim, soyisim, doğum tarihi, sevdiğin numaralar, plaka, memleket numarası, telefon numarası gibi basit şeyler kullanırız. İşte bunlar yapacağınız ilk hata olur. En azından değişik algoritma kullanarak deneyebilirsiniz fakat bu tarz şifreler %100 çözülebilmektedir.
- Bazı forum sitelerinde de bu mevcuttur, 8 karakterden az şifre kabul edilmiyor. Siz de bu hatayı yaparak 8 karakterden az şifre kesinlikle oluşturmamalı ve en az 13-14 karakter oluşturursanız sizin için çok daha sağlıklı olacaktır.
- Şifreleri oluştururken büyük küçük harf, sayılar ve sembollerden oluşursa işte o zaman hackerlar sizin şifrenizi çözmek ile uğraşmaz. Bu yüzden sadece sayı ve harflerden şifre oluşturmayın.
- Şifrelerde az önce belirttiğimiz gibi harflerin ve sayıların yanına ya da ortasına minimum 1 adet sembol kullanmaya gayret edin.
- Şifrelerinizi özellikle unutmamak için ne cüzdanınızda ne de teknolojik cihazlarınızda kesinlikle saklamayın.
- Sosyal medya hesapları dahil mail hesapları ve bankacılık ile ilgili hepsinde farklı şifreler oluşturmaya özen gösterin, hatta hiç alakası bile olmasın. Aksi halde bulunması çok basit olacaktır.
Özellikle yakın çevreleriniz ilk hack denemeleri yapacak kişilerdir. Bu yüzden kesinlikle sizle alakalı, evcil hayvanlar ya da yukarıda bahsettiğimiz gibi plaka ve telefon numaraları gibi basit şifreler oluşturmayın. İlk darbeyi en yakınınızın merakı yüzünden alabilirsiniz. Bu yüzden güvenli şifre her zaman önemlidir.
Bir şifre oluştururken unutmayacağınız fakat kolay kolay çözülemeyecek bir şifre oluşturmanız sizi her anlamda koruyacaktır. Bu koruma sizi kişisel bilgilerinize saldırı yapacaklara karşı koruyacaktır.
Programlardan hack yiyeceğinizden korkmayın çünkü profesyonel bir şifre kırıcı piyasada çok pahalı olduğundan herkes ücretsiz program kullanmakta ve bunun için de minimum 13 karakterli şifre yaparsanız o kişi ömür boyu şifrenizi bulamaz.
Son olarak, Wi-Fi şifreleri de çok önemlidir. Basit programlar ile şifreleri kırılarak komşunuz sizin haberiniz olmadan belki de yıllardır kullanıyor olabilir. Bu yüzden özellikle Wi-Fi şifreleri oluştururken kesinlikle büyük küçük harf, sayı ve sembol kullanmaya özen göstermelisiniz. Aksi halde sizin internetinizden yasal olmayan bir işlem yaptıkları taktirde ceza size kesilecektir. Örnek şifre vermemi isterseniz, bu benim eski Wi-Fi şifrem “aL8T.a59C-7xZ<v>2”. Şimdi ki şifrem ise bundan daha zor, gerisini siz düşünün.
YORUM GÖNDER