Ödem Nedir ve Nasıl Engellenir ?
El ve ayağınız durduk yere şişiyor, birkaç gün içerisinde 1-2 kilo alıp verebiliyorsanız ödem sorununuz olabilir.
Ödem Nedir ?
Ödem tam olarak, dokular arası sıvı hacminde belirgin artış sebebiyle oluşan gözlenebilir şişliklere verilen addır.
Vücudumuzdaki su dağılımının, kas hücresinde ve kullanılan bölgelerde dengeli şekilde olması gerekmektedir. Fakat stres, toksin maddelerin artışı, aşırı kilo gibi nedenlerle vücutta bulunan lenf kanalları tıkanır ve vücuttan atılması gereken su ödeme neden olmaktadır.
Tuz ve suyu fazla tüketiyorsanız ödem sorunu kaçınılmaz olabilir
İnsan vücudunun %65-70 gibi bir oranı sudan oluştuğu bilinmektedir. Ödem vücutta yumuşak dokuların olduğu bölgelerde, damar içi sıvısının damar dışına sızması ile meydana gelmektedir. Ödem aşırı tuz tüketimiyle aynı zamanda fazla sıvı alımı, aşırı hareketsizlik gibi durumlardan dolayı oluşabileceği gibi çeşitli hastalıkların da bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Karaciğer sirozu, ileri beslenme bozukluğu, böbrek ve kalp yetersizliği, tiroid bezi hastalıkları gibi bazı hastalıklar tüm vücutta ödem oluşturabilme potansiyeli vardır. Damar tıkanıklığı yada hareketsizliğe bağlı olarak oluşan ödemler ise genel olarak kol ve bacak veya tek bir vücut bölgesinde görülebilmektedir. Alerjik olan ödemler de göz çevresi ve dudak gibi tek bölgede etkili olabilir.
Ödeme neden olabilecek faktörler nelerdir ?
-Gebe olunması
-Aşırı halde stres
-Normalden fazla kilolu olmak
-Çok uzun süre ayakta durmak
-Kadınlarda adet öncesi dönemlerde
-Karbonhidrat ağırlıklı olarak fazla beslenme
-Çok fazla tuzlu olarak beslenme düzeninin olması
-Gün içerisinde yeterince su tüketmemek
-Kalp, karaciğer yada böbrek yetmezliği olması
-Toplardamar veya lenf damarı tıkanıklığı sonucunda oluşabilmektedir.
Günlük gereksinimden çok daha fazla alınan tuz, ödem oluşumunu hızlandıracaktır. Bu sebeple yemeklere oldukça az tuz konulmalıdır. Hazır olan gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Tuzlu olan zeytin yada peynirler suda bırakılıp, tuzlarından arındırıldıktan sonra tüketilmelidir. Bol bol taze meyve ve sebze tüketimine özellikle önem gösterilmelidir.
Bu tipte alınan besinler ödem yapmayacağı gibi aynı zaman da bu besinlerin sindirim sistemi üzerine de son derece olumlu etkileri vardır. Hatta bazı besinler bunlara örnek olarak ananas, nar, kavun, kivi, armut, karpuz gibi meyveler ile bunun yanı sıra maydanoz, kabak ve salatalık gibi sebzelerin insan vücudunda idrar söktürücü etkileri bulunmaktadır ve metabolizmanız için son derece yararlı olduğu bilinmektedir.
Ödemde başlıca tedavi ödeme sebep olan durumun ortadan kaldırılmasıdır.
Fazla tuz alımının kesinlikle engellenmesi, hazır gıda yada soslardan uzak durulması, sigara, alkol ve kafeinli içeceklerin mümkün olduğu kadar azaltılması en önemli noktalardır. Gün içerisinde alınan ağrı kesici ve romatizma ilaçlarının dozu mutlaka ayarlanmalıdır. Kortizon kullanan bireyler ödem oluşumu ile ilgili bilgi alması gerekmektedir.
Kullanılan bazı tansiyon ilaçlarından ayak bileğinde ödeme sebep olabilir. Eğer hareket eksikliği ve aşırı durgunluk var ise günlük aktiviteyi artırarak lenf ve kan dolaşımının artması sağlanarak ödemin azalmasına yardımcı olunabilir.
Eğer vücutta sıvı birikimine neden olan herhangi bir hastalık mevcut ise öncelik olarak bu hastalığın belirlenmesi ve tedavi edilmesi gereklidir.
YORUM GÖNDER