Uzun ömürlü oluşlarının yanı sıra, düzenli olarak çiçek açmaları nedeniyle orkide, bahçe ve evlerde sevilen ve ilk tercihler arasında olan bitkilerin başında gelmektedir. Güzelliğinin kalıcı olması için koruması ve sağlıklı olması adına orkideye doğru bakım yapılması gerekiyor. Sağlıklı ve mutlu bir orkideye sahip olmak için orkidenin bakımının nasıl olacağını bilmeniz fazlasıyla önem taşımaktadır.
Orkide seçimi. Orkide çiçeğinin orijinal ve hibrit olmak üzere oldukça fazla türü bulunmaktadır. Orkide bakımında ilk olarak eviniz için mutlaka doğru orkide türünü seçmelisiniz. Türlerin arasından ev ortamında yetiştirilmeye uygun olan türler, diğer bir deyişle oda sıcaklığında yaşamaya elverişli olan, bunun yanı sıra orkide denildiğinde ilk akla gelen görsel olarak hayalimizde canlandırdığımız orkide Phalaenopsis ve Cattelya türleri olarak karşımıza çıkar.
Işığı iyi ayarlamak gerekir. Orkide çiçekleri direk olarak güneş ışığı alan bir yere konumlandığında güneş yanığı olma ihtimalleri vardır. Orkide çiçeğinin yapraklarının üzerinde görülen kahverengi beneklerin güneş yanığından kaynaklandığını bilmelisiniz. Bu yanıkları önlemek için orkidenizi bol ışık alan, evin aydınlık bir yerinde tutmalısınız; burada dikkat edilmesi gereken detay kesin olarak direkt güneş ışığına maruz olmayacağı bir yerde konumlandırmanız. Kış aylarına girildiğinde aynı güneş ışığının direk orkide üzerine gelmeyecek bir konumlandırma ile yapay floresan ışığı kullanabilirsiniz, orkide bitkisi hakkında bilinmesi gereken en önemli detaylar arasında aydınlığı sevmesi diyebiliriz.
Sulamayı dengelemek. Orkide çiçeklerinin ölmesindeki en gizli faktör gereğinden fazla sulamaktır. Orkide aslında dayanıklı olan bir çiçektir ve kesinlikle fazla suya ihtiyaç duymaz. Genel olarak saksının altında bulunan altlığa su konulur ve orkide bunu alt tabaktan kendisi çeker. Orkide çiçeğine ortalama olarak 3 günde bir su verilmelidir. Eğer bitkinin köklerine parmağınızı dokunduğunuzda nemlilik hissediyorsanız, kesin olarak sulamanıza gerek yok demektir. Orkide çiçekleri susuz kalarak kolay kolay ölmeyeceğini bilmeniz de fayda var.
Bakımını ayarlamak. Orkide çiçekleri için yılda bir kez bakım yapmanız yeterli olacaktır. Orkide için kullanılabilecek gübre, toprak ve diğer malzemeler seyreltilerek karıştırılmalıdır. Bakım konusunda fazla tecrübem yok diyorsanız, orkidenizin bakımı için bir çiçekçiden yardım almanız çok daha uygun olacaktır.
Saksı Değişimi. Birçok bitki gibi orkide çiçekleri de belirli süreler içerisinde saksı değişimine ihtiyaç duyarlar. Sık olarak saksı değiştirmek orkide çiçekleri için iyi değil; ancak kökler dışarı doğru çıktıysa, ölü kökler oluşmuş veya orkideniz gözünüze sağlıklı gelmiyorsa saksı değişikliği yapmalısınız. Saksı değişimi yapılması için en uygun olan zaman orkide bitkisinin çiçeksiz olduğu dönemdir.
YORUM GÖNDER