Park cezaları günümüzde aracı olan kişilerine en çok karşılaştığı sorun ve ceza kesildikten sonra itiraz etmesi oldukça zorlu bir süreç. Yazımızda anlatacağımız uygulama henüz ülkemize gelmiş değil ama teknolojinin yayılma hızına bakarsanız çok da uzak olamadığını söylemek yanlış olmaz. Londra ve civarında 30′ un üzerinde park cezasının itiraz süreci ile uğraşan 19 yaşındaki Stanford’ da öğrenci olan Joshua Browder, üstünde biraz düşündükten sonra ilginç bir yapay zeka hizmetine imzasını attı; hazırladığı yapay zeka kullanıcılarına park cezalarına itiraz sürecinde oldukça yardımcı oluyor.
Henüz 19 yaşında olan ve okuluna devam eden Browder, yapay zekayı hazırlarken kodlamayı kimseden yardım almadan kendi kendine öğrenmiş, itiraz sürecinin aslında formüllere çok bağlı olarak çalıştığını fark ettikten sonra oldukça basit bir bot geliştirerek itiraz sürecinde insanlara yardımcı olmayı hedeflemekteydi. Hazırladığı bu yapay zekayı ilk olarak ailesinin ve arkadaşlarının kullanmasından sonra da sistemin başarılı olduğunu anlayarak bedavaya kamuya açmaya karar verdi.
Browder hazırladığı yapay zekaya verdiği isim DoNotPay şu anda kadar yüzde 64 başarı oranına sahip bir yapay zeka ile bu başarı oranını yakalamanın oldukça iyi bir yüzde olduğunu söyleyebiliriz. Browder, yakın zamandaki yaptığı açıklamada sistemi aslında ailesi ve arkadaşları için geliştirdiğini ve kamu yararına açtıktan kısa bir süre sonra 4 milyon gibi ciddi bir kullanıcıya ulaşmasını beklemediğini belirtirken yazısın da; yaptığı uygulamadan dolayı devletin onu çok sevmediğini ama park cezasına sahip olanların kendisini çok sevdiğini belirtmiş.
Browder hazırladığı yapay zeka DoNotPay şimdilik sadece New York ve Londra’da hizmet vermekte ancak Browder açıklamalarına göre hazırladığı bu hizmeti Seattle’a da götürmeyi hedeflemekte.Browder aynı zamanda uygulamasına bir de uçuş gecikmesi ile ilgili tazminatı eklemeyi hedefliyor ve göçmenler konusunda yabancı hükumet evraklarında yardımcı olmayı hedefliyor. Browder’in hazırladığı yapay zekaya bu ek özellikleri ekleyip eklemeyeceği şu an için kesin olamamasına rağmen, botların insan hayatını çok daha kolay hale getirdiği rahatlıkla söylenebilir…
YORUM GÖNDER