Ev dekorasyonu denildiği zaman ilk akla gelen ve aynı zamanda şıklığı yakalamak isteyenlerin birinci olarak tercih ettiği yer döşemesi olan parkenin temizliği ve bakımı diğer birçok döşemelere göre çok daha kolaydır. Ancak parkelerin bakımın da dikkat edilmesi gereken en önemli özelliği ilk günkü gibi parlak, temiz kalması ve temizlik işlemi sırasında bazı püf noktalara önem vermek gerekir. Parkeler kendi aralarında ahşap, laminant ve lamine olmak üzere üç çeşide ayrılır. Temizlik uygulaması parkenin çeşidine göre çeşitlilik gösterir.
Ahşap Parke Temizliği
Ahşap parke çok uzun yıllardır ev dekorasyonlarında kullanılan bir malzeme türüdür. Doğal görünümü aynı zaman da sağlıklı olması, ahşap parkelerin tercih edilmesini sağlar. Ahşap parkeleri incelediğinizde diğer parkelerden ayıran en önemli farkı cilalı olmalarıdır. Cila kullanılmadan, doğal görünümlü parkelerde var ancak genel olarak cila uygulanmayan parkeler pek tercih edilmez. Cila aslında parkeyi koruduğu gibi daha şık görünmesini de sağlar.
Ahşap parke temizliğinde en önemli detay ciladır. Cilası eskimiş olan veya incelmiş parkeler oldukça kolay çizilir, matlaşır aynı zaman de toz tutar. Dolayısı ile cilası eskiyen parkelerin kolay silinebilmesi, temiz görünmesi için cilalama işlemi belirli aralıklarda yapılmalıdır. Cilalama işlemi parkenin sıklığı parkenin hangi sıklıkta silindiğine bağlı olarak değişim gösterir. Örnek olarak her gün silinmeye maruz kalan parkelere 6 ayda bir cila uygulamak yerinde olacaktır.
Ahşap olan parkelerin temizliği için kesinlikle ahşap yüzey temizleyicileri kullanılmalıdır. Beyazlatıcı, çamaşır suyu veya ağır kimyasal içeren temizlik maddeleri parkenin ömrünü kısaltır, cilanın kısa sürede yıpranmasına neden olur. Doğal malzeme tercih edilmek isteniyorsa arap sabunu ve sirke en iyi tercih olacaktır. Arap sabunu parkelerinizin son derece parlamasına, sirke ise tam olarak hijyenin de sağlanmasına son derece yardımcı olur.
Ahşap parkeler silinirken kesinlikle ıslak değil, nemli bezle veya paspasla silinmelidir. Uzun süre suyla temas halinde kalan parkeler ahşap yapısından dolayı şişer ve kabarır. Genel olarak nemli bir mikrofiber bez kullanmak en iyi doğru karar olacaktır.
Lamine ve Laminant Parkelerin Temizliği
Lamine ve Laminant parkelerin temizliği ahşap parkeye göre çok daha kolaydır, çünkü ahşap parkelerin tam tersine Lamine ve Laminant parkeler döşenirken aralarında boşluk bırakılmaz. Birbirinin içine tamamen geçerek döşenen tablalar sayesinde daha düz aynı zaman da aralıksız bir görünüm sağlanır. Bu sayede parkelerin arasına toz kaçması gibi zor bir durumlarla karşılaşılmaz. Ancak aralarında toz kaçmaması nedeni ile aynı nedenlerle toz Lamine ve Laminant parkeler üzerinde çok daha kolay birikir ve maalesef gözle görünür hale gelir. Bu nedenle Lamine ve Laminant parkeler oldukça sık temizlenmelidir.
Lamine ve Laminant parkelerin günlük temizliği için kıl süpürge kullanmak son derece iyi bir yöntemdir. Eğer elektrikli süpürge tercih edilecekse süpürgenin ucuna fırçalı veya yumuşak bir aparat takılması gerekmektedir. Aksi takdirde parkeler genel olarak çizilebilir. Süpürme işlemi tamamlandıktan sonra nemli bir bez ya da paspas yardımı ile silinebilir. Yalnızca sade su kullanılarak temizlik yapılması mümkün olduğu gibi, istenirse ahşap temizleme maddeleri veya tercihen arap sabunu da kullanılabilir.
YORUM GÖNDER