Günlük hayattaki stres içerisinde birçok kişi sinir halinde iken panik içerisinde iken veya ortada hiçbir durum söz konusu değil iken alışkanlık haline getirerek parmaklarını çıtlatmaya başlar. Bu eylem parmağını çıtlatan kişiye rahatlık verir iken etrafındaki kişileri rahatsız edebilir veya parmak çıtlatmanın bazı yan etkileri meydana gelebilir. Bu makalede sizlere parmak çıtlatmanın zararları parmak çıtlatma alışkanlığının nasıl bırakılabileceği ve parmak çıtlatma sonucunda meydana gelebilecek yan etkilerin neler olduğu konusunda bilgi paylaşımında bulunacağız.
Her ne kadar bazı kaynaklarda parmak çıtlatmanın çok ciddi problemlere sebebiyet vermeyeceği söylense dahi ihtimaller olarak oluşabilecek bazı zararları belirtmekte fayda vardır diye düşünmekteyiz. Parmak çıtlatma sonucunda bazı problemler meydana gelmektedir. Parmak çıtlatmak bağların zarar görmesine neden olabilmektedir. Uzun yıllar boyunca parmak çıtlatmak parmakların zayıflamasına ve ellerin gücünün azalmasına yol açabilmektedir. Yapılan başka bir araştırmaya göre ise parmakları çıtlatmak eklem şişkinliklerine neden olabilmekte ve eklem kapsüllerinde yumuşak doku hasarına neden olmaktadır. Kemikleri birbirine bağlayan yumuşak dokularda ise hasar meydana gelebilmektedir. Parmak çıtlatan kişilerin kavrama yetenekleri parmak çıtlatmayan kişilere nazaran daha düşük olabilmektedir.
Parmakları Neden Çıtlatıyoruz
Çok uzun süre zarfında yazı yazmakta olan inşalar yazıcı krampı denilen sorun sonucunda ise parmaklarına rahatlık kazandırmak amacıyla parmaklarını çıtlatmaktadırlar. Stresli olunan anlarda özellikle önemli bir sınav öncesinde veya uzun süre ellerin kullanılması ile ellerdeki ağrıları hafifletmek amacıyla parmak çıtlatılmaktadır. Bazen de belirgin hiçbir sebep olmaksızın sadece alışkanlıktan ötürü veya gevşeyip rahatlamak amacıyla parmaklarımızı çıtlatabilmekteyiz.
Bu alışkanlıktan kurtulmak çok kolay olmasa da elleri başka bir şey ile meşgul ederek bir süre sonra bu alışkanlıktan kurtulabiliriz. Örneğin ele kalem ya da bozuk para alarak eli bir şey ile meşgul ederek bir süre sonra kendinize zarar vermeyecek bir alışkanlık kazanılarak parmakların gücünü ve koordinasyonunu artırabiliriz. Hem parmaklar ve hem de zihni meşgul edecek bir hobi edinilebilir. Örneğin resim yapılabilir, yazı yazılabilir, boya yapılabilir veya yeni bir puzzle oyununa başlanarak bu alışkanlığı unutabilirsiniz. Çantada bulundurulacak olan el kremi ile parmak çıtlatılmak istendiğinde hemen çantadaki krem çıkarılarak ellere sürülebilir. Bu durumda ellerin meşgul olması sağlanır ve aynı zamanda yumuşak ve nemli ellere sahip olunabilir.
Etrafınızda bulunan yakın arkadaş veya aile bireyleri tarafından parmaklarınızı çıtlatmaya başladığınızda ise sizi devamlı uyarmalarını isteyebilirsiniz. Genel olarak etrafınızdaki insanlar parmak çıtlattığınızdan sizden daha çok farkında olurlar. Stres topu kullanarak parmak çıtlatmanın size vereceği geçici ve zararlı olan rahatlamayı stres topu ile giderebilirsiniz. Parmakları çıtlatma pozisyonuna getirerek çıtlatmadan hafifçe esneterek parmak germe egzersizlerini de uygulayabilirsiniz.
- Parmak çıtlatma erkeklerde kadınlardan daha fazla görülür.
- Hangi araştırmayı okuduğunuza bağlı olarak insanların %25 ila %54’ü parmaklarını çıtlatır.
- Parmaklarınızı bir kez çıtlattıktan sonra yaklaşık 15-20 dakika boyunca aynı parmağı bir daha çıtlatamazsınız. Çünkü açığa çıkan gazların tekrar eklem sıvısına karışması belirli bir süre gerektirmektedir.
- Parmak çıtlatmanın ellerde titremeye yol açmadığı söylenmektedir. Eğer ellerinizde titreme varsa bunun arkasında muhtemelen başka bir nörolojik neden vardır ve doktora görünmeniz gerekir.
- Bazı kişiler parmaklarının ucundan çekerek, bazıları ise ellerini yumruk yaparak ya da parmaklarını geriye iterek parmaklarını çıtlatırlar. Ama çıtlatma sesi hepsinde aynı çıkacaktır.
- Tam parmaklarınızı çıtlattığınız anda röntgen çektirecek olsanız hava kabarcıklarını görmeniz mümkün olacaktır.
- Parmak çıtlatmak her ne kadar çıtlatan kişiyi rahatlatsa da, etraftakilerin sinirini bozabilmektedir.
YORUM GÖNDER