Romen vatandaşlığı farklı şekillerde alınabilir. Romanya toprakları içerisinde Romen vatandaşı tarafından 18 yaşının altında evlat edinilen, anne ve babadan bir tanesinin Romanya vatandaşı olması Romanya vatandaşlığı almaya hak kazandırır.
Romen topraklarında en az 3 yıl bir Romen vatandaşı ile evli olan, 5 yıl boyunca Romanya toprakları içinde yaşayan veya Romanya toprakları içinde doğmuş ve halen Romanya topraklarında ikamet eden bireyler vatandaşlık başvurusu yapabilir. Başvuru yapacak bireylerin toplum içinde iyi ilişkiler olması ve 18 yaşının üzerinde olmalıdır, Romence dilini bilmesi ve Romanya veya kendi ülkesinde ceza mahkûmiyeti olmaması gerekir.
Başvuru Romen Konsolosluğu ya da yabancılar şubesine yapılabilir. Vatandaşlık başvuru formu doldurulması ve istenen gerekli belgelerle beraber gerekli makamdan randevu alınarak gidilmelidir. Gerekli belgeler başvuru yapacak bireyin içinde bulunduğu duruma göre farklılık göstermektedir. Başvuru yapılırken ödenmesi gereken miktarlar Konsolosluk Harcı 187,50 lei ve 203301028609468 numaralı hesaba C.E.C. ya da Trezorerie olarak ödenmesi gerekmektedir. Dilekçe Kayıt Harcı 3 lei ve 203301028609468 numaralı hesaba C.E.C. yada Trezorerie olarak ödenmesi gerekmektedir. 1.5 lei karşılığında Harç Pulu postaneden temin edilecek.
Romanya vatandaşlık başvurularında talepte bulunduğu bütün evrakların tercümesi yapılmış, noter tasdikli, apostilli olarak ve 2 nüsha halinde istemektedir.
Romanya topraklarında evlilik yolu ile vatandaşlık talebinde bulunmak için evliliğinizin üzerinden 3 yıl geçmiş olması ve Romanya topraklarına D tipi vize ile giriş yapmış ardından geçici oturum belgesi alarak 3 yılı kesintisiz olarak Romanya topraklarında sorunsuz ve hiçbir suç işlemeden geçirmiş olmanız gerekmektedir.
Bu gerekli olan şartları yerine getirdikten sonra yaşadığınız şehrin yabancılar şubesine başvuru yapılmalıdır. Romanya vatandaşlığı için dil sertifikası ve Romanya tarih sınavını başarı ile geçmiş olmanız gerekmekte. Bu aşamaları tamamladıktan sonra son bir sınava tabi tutulursunuz. 6 ay içerisinde heyet tarafından mülakata çağrılır ve sözlü olarak neden vatandaş olmak istediğiniz gibi soruları cevaplamalısınız. Heyetten onay aldıktan sonra en son olarak en son meclis onayı gereklidir bu işlemlerin tamamlanması ortalama olarak 12 – 18 ay arası sürmektedir.
Merhaba ben romanya köstence doğumluyum 2 yasımda geldim . Annemin çift pasaportu var romen ve türk babam da tomanya doğumlu . Pasaport almak için neler yapmam gerekli
Çok tesekkürler
YORUM GÖNDER