İnsanlık tarihinde belki ilk defa fiziksel sağlık sorunlarından daha çok ruhsal sağlık sorunları ile karşılaşılıyor. Bu sorunların tedavisi fiziksel sorunlara göre daha zor olmaktadır. Çünkü tam olarak bu sorunun nereden geldiği bilinemediği için nasıl bir tedavi yöntemi uygulanacağı da kestirilemiyor. Belirli tedavi yöntemleri var ancak nokta atışı yaparak bir tedavi programı uygulanamıyor. Fiziksel sağlık sorunlarında sorunlar somut oldukları için çözümleri de daha net bir şekilde yapılabiliyor. Bunun aksine sorunun çözülmesi zor olduğu için tedavisi de daha karmaşık bir hal alıyor. Bu sorunu tedavi edebilmek için öncelikle sorunun neden olduğu ortaya konulmalı ve ardından tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Ruh Sağlığı
Öncelikle ruh sağlığı olarak neyi anlatmaya çalıştığımızı açıklamamız doğru olacaktır. İnsanların kendileri ile çevredeki insanlarla ve toplumun geneliyle barış içerisinde olması durumudur. Ancak bunun aksine bir durum olduğunda ruh sağlığında belirli bir bozulma gözlenmeye başlanacaktır. Bunu dengede tutmak çok önemlidir ancak günümüzde bu konuda çok sayıda bildirim almamız nedeniyle çok da kolay bir durum değildir. Kızmak ve birbirini kırmak çok kolay olduğu için insanların geneline sakin olmaları konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Denge kurabilmek, uyumlu olmak gibi maddeler ruh sağlığının tanımında belirleyici olarak kabul edilmektedir. O nedenle dikkat edilmesi çok zordur ve önem arz etmektedir. Şimdi ruh sağlığının bozulmasına neden olan etkenler hakkında bilgi verelim.
Ruh Sağlığını Bozan Etkenler
Birden çok detay ruh sağlığının bozulmasına neden olabilir. Bunlardan bir tanesi engellemedir. İnsan tarafından belirlenen bir hedefe ulaşılmasının önüne çıkan engelleri ifade etmektedir. Bunlar fiziksel ya da ruhsal olabilir. Yağmur, kar, yol mesafesi ve yangın gibi durumlar fiziksel engellerdir. Sıra beklemek, sosyal ve yasal engeller de ruhsal engelleme olarak sayılabilir.
Hayal kırıklığının yaşanmasın da engellenmiş duygusunun en çok yaşandığı durumlardan birisidir. Sınavdan beklediğiniz sonucun iyi gelmemesi buna bir örnek olarak gösterilebilir. Tabi hayal kırıklığının şiddetleri de vardır. Sevdiğiniz bir insana içinizi açtıktan sonra alacağınız tepki de bunlardan birisidir. Bu iki farklı sonuç doğurma ihtimali olunca umudun kırılması size ruhsal anlamda yaralayacaktır.
Kararsızlık yaşamakta ruhsal sağlığı bozan sorunlardan birisidir. İki farklı seçenekten birisi tercih etmek için girilen mücadele sonucunda her ikisinin de çatışma oluşturma ihtimali vardır. Kıyafet almak ya da yol parası ayırmak bu kararsızlıkların en basitidir. İkisinden birisini tercih etmek zorunda kalmanız sonucunda birini mutlak suret ile yapma olasılığınız düşük olacaktır.
Günlük yaşamak içerisinde yaşanan yoğun stres durumu da bir başka önemli etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu her insanın yaşadığı ve aşina olan bir durum olsa da süreklilik arz etmesi nedeniyle önemli sorunların yaşanmasına neden olma ihtimali çok yüksek olacaktır. Fazla olması durumu aynı zamanda kaygının yaşanma ihtimalini de arttıracaktır.
Ruh Sağlığının Koruma Yolları
Yukarıda saymış olduğumuz kaygı, stres, çatışma ve kararsızlık durumları ruh sağlığını zedeleyecek maddeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunları çok uzun süreler kafanıza takar ve çözümsüzlük halini uzatırsanız ruh sağlığınızı korumakta zorluk yaşayabilirsiniz. Bundan kurtulmak için net ve keskin kararlar vererek bu sorunları bertaraf etme şansınız var. Ruh sağlığını korumak için kişilik özelliklerinize de dikkat etmelisiniz. Bunun farkına varmak yaşayacağınız o durumlarda ne gibi kararlar vereceğinizi de kolaylaştıracaktır. Kendi kişiliğinin farkına varamayan bir çok insan kendisine sıkıntı yaşatacak durumlara sokmada başarısız olmaktadır. O nedenle daha dikkatli davranmak önceliğiniz olacaktır.
YORUM GÖNDER