Sabit Getirili Menkul Kıymetler Nelerdir?
Yatırım yapmak istiyorsunuz ve yapmak istediğiniz yatırımda hiçbir risk almak istemiyorsunuz. Bu makul bir istektir ve bunu elde edebileceğiniz menkul kıymetler bulunmaktadır. Bu menkul kıymetlere yatırım yaparak sabit bir gelir kaynağı oluşturabilirsiniz. Bu yayınımızda sabit gelir sağlayan menkul kıymetlerin neler olduğunu ve yatırımcılar arasında neden yüksek oranda ilgi gördüğünü açıklamaya çalışacağız. İlgi görmesinin en temel nedeni devlet garantisin de olmasından kaynaklanıyor. Bu yatırım araçlarının düzenli olarak her ay ya da her gün gelir getirmese de dönemsel bir sürecin sonucunda sabit gelir sağlama garantisi bulunuyor. Uzun vadeli yatırım araçları olarak kabul edilen bu menkul kıymetlere yatırım yaparak sonunda güzel bir gelir elde edebilirsiniz. Şimdi bu sabit getirili menkul kıymetlerin neler olduğuna bakalım.
Devlet Tahvilleri
Devletin piyasaya borçlanmak koşulu ile çıkardığı bu tahviller günümüzde sabit bir gelir arayan yatırımcılar tarafından çok yüksek bir oranda tercih edilmektedir. Bu yatırım aracında gelir elde edebilmeniz için 1 yıl süre ile beklemeniz gerekiyor. Hazine müsteşarlığı tarafından düzenli olarak çıkarılan ve 1 yıl olarak piyasaya sürülen borçlanma senetlerini ifade etmektedir. Ülkemizde bulunan bankaların tamamı neredeyse devlet tahvillerini aktif kalemleri içerisinde bulundurmaktadır. Devlet tahvilinin tercih edilmesinin en büyük nedeni ise yüksek sabit bir geliri sunmasıdır. Yaptığınız yatırım sayesinde bir yıl sonrasında belirlenen yüksek bir geliri garanti altına almış oluyorsunuz.
Hazine Bonoları
Bir diğer risksiz yatırım aracı olarak bilinmektedir. Bu da hazine bonolarını sabit gelirli menkul kıymetler arasında saymamıza neden olmaktadır. Adı üzerinde hazine tarafından piyasaya sürülen bu bonoların devlet garantisi altında olması risksiz bir yatırım aracı olduğunun göstergesidir. Hazine bonolarının çıkarılma amacı devletin kısa süreli ödemek zorunda olduğu borçları karşılaması içindir. Ödeme süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Hazine bonolarının süresi 1 yıl sonunda bitmek zorunda olarak düzenlenmek zorundadır. Hazine bonosunun tercih edilmesinin en büyük nedeni uzun vadeli olması ve yüksek bir getiri sunmasıdır. Hazine bonolarını alan kişilerin bu bonoları emanet hesaplarda ücretsiz olarak saklayabilme şansı bulunmaktadır.
Repo
Kısa vadede sabit gelir elde etmek isteyenlerin sıklıkla kullandıkları bir yatırım aracıdır. İlk kullanımına yabancı bankaların ön ayak olduğu bilinen repoyu günümüzde insanlar sıklıkla kullanmayı tercih etmektedir. Güvenli ve kısa süre içerisinde gelir elde etmek isteyen yatırımcıların sıklıkla tercih ettikleri bir sabit getirili menkul kıymet yatırımıdır. Bu yatırımı tercih edenler genellikle yatırım için ayıracakları bütçesi düşük olan ve hızlı bir şekilde geri dönüş isteyen yatırımcılardan oluşmaktadır. Faiz oranına göre getirisinde değişiklik gözlemlenmektedir. Faiz oranı arttıkça reponun da sağlamış olduğu gelir seviyesi kademeli olarak artmaktadır. Repo işlemini yapmak için bankaları kullanmak gerekiyor. Yatırımcılara sattıkları menkul kıymetleri belirli bir süre geri almak şartı ile satış işlemi yaparlar. Vadesi dolduğunda ise ödeme yapılarak menkul kıymet banka tarafından geri alınır.
Özel Sektör Tahvilleri
Risk oranı tabi ki devlet destekli sabit getirili menkul kıymetlere göre az da olsa var diyebiliriz. Özel sektör tahvillerinin çıkarılmasının amacı bankalara ve anonim şirketlere maddi olarak kaynak sağlamak amacıdır. Özel sektör tahvillerinin süresi 1 yıl ve daha uzun vadeli olacağını açıklanmıştır. Bu yatırım aracında diğer ekonomi kuruluşları ön plana çıktığı için herhangi bir devlet garantisi bulunmamaktadır. Bu nedenle de riskli olduğu düşünülmektedir. Ayrıca bu tahvillerde elde edilecek kazancın ihraç zamanında belirli olacağı söylenmektedir. Yani diğer 3 sabit gelirli araca göre daha az tercih edilmektedir.
YORUM GÖNDER