Sağlıklı bir iletişim kurmak için öncelikle kişiler karşılıklı olarak konuşmaları esnasında göz göze ve yüz yüze bir temas içerisinde bulunmaları gerekmektedir. İletişim kurmak bilginizi, hislerinizi ve aklınızdaki düşüncelerinizi karşınızdaki insana aktarma yöntemidir. Yani kendinizi ifade edebilme yeteneğinizdir. İletişim kurma esnasında iletişim kurmanın incelikleri bilinmemesinden dolayı sosyal yaşantımızda bazı zorluklar ile karşılaşıla bilinmektedir. Bu sebepten dolayı beden dili, mimikler, hitap şekilleri ve konuşma biçimleri önemli bir durumdur. Genellikle insan davranışları karşısındaki insanla konuşurken olumlu sözler söylemek yerine olumsuz sözler söylemeyi tercih etmektedirler. Zira sağlıklı bir iletişim kurmak amacında isek, hep olumlu mevzulardan bahsetmemiz gerekmektedir. İnsanların olumlu taraflarının anlatarak kurula bir iletişim daha kabul edilir olmakta ve kesin olarak da sağlıklı bir t
emas kurulmasına imkan vermektedir. İletişim sırasında kelimeleri seçerken muhakkak içten ve samimi cümleler kurulması önemli bir durum harz etmektedir. Diğer önemli metotlardan birisi de, iyi birer konuşmacı olunmanın yanında iyi birer dinleyici olmayı da bilmek gerekir. O anda konuştuğunuz kişinin kafası o kadar karışık ve dolu olma ihtimali olabilir ki sizi dinlemiyor fikrine kapılma durumu her zaman rastlanılan bir durum olmaktadır. O an da en önemli nokta, karşındaki dinliyor gibi yapmak yerine onun anlatmakta olduğu şeylere değer vermekten geçer. İyi bir dinleyicinin en önemli özelliklerinden biri, karşısında bulunan kişinin kendisine anlattıklarını tasdikler biçimde onay kelimelerini kullanmasıdır. Böylelikle muhatap olduğu kişi ile sağlıklı bir iletişim kurulması mümkün olmaktadır. İletişim biçimleri o anki ruh haline göre asla değişiklik göstermemelidir. Zira iletişim şekilleri o insanın kimliğini göstermektedir. İletişim sırasında kesinlikle muhatap olduğunuz kişi ile göz temasını eksik etmemek önemli bir husustur. Bu durumun olmaması demek iletişim kopukluğunun oluşmasına sebep olmak anlamına gelmektedir. Mutlaka karşınızda bulunan insanları dinlemeli yani araya girip konuşmamalı ve size sıra geldiğinde konuşmaya başlamak diğer önemli hususlardan birisidir. Sıra gelindiği zamanda konuşmak karşındaki insana saygı gösterdiğinin bir kanıtıdır ve iletişim kurallarından biridir.
Konuşma esnasında kendinizi ifade ederken kesinlikle anlaşılır ve net cümleler kurulması önemlidir. İletişim esnasında ses tonunu konuşmaların gidişatına göre belirleyebilir alaycı bir ses tonunun olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Karşınızda bulunan kişilerle konuşmalar sırasında muhatap olduğunuz kişinin anlattıkları şeyleri anlamış olduğunuza dair cümleler sarf etmekte önemlidir. Karşınızda bulunan biri ile iletişim kurma esnasında çevrenizde bulunan ve dikkatlerin dağılmasına neden olan eşyaları belki zor bir durum olabilir ama muhakkak kaldırmak önemlidir. İletişim esnasında karşı tarafın anlatmış olduğu konuları konuşurken başka şeylerle ilgilenmek cep telefonu ya da saatinize bakmak karşınızdaki insanı dikkate almadığınızın bir göstergesi olmaktadır. Önemli noktalardan birisi de konuşma esnasında rahat davranışlar yani kendinizi sıkmamanız önemli bir faktördür.
YORUM GÖNDER