• PAYLAŞ

Satın Alınacak Telefonun Kaçak Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

  • 14/06/2017 - 16:00
  • 0 Yorum
  • 938 görüntüleme

Mobil telefon sektöründe rekabetin çok üst düzeyde olmasına rağmen bazı telefon modellerinin fiyatları çok yukarılarda geziyor. İnsanlar onlara ulaşmak için ise daha çok ikinci el telefon almayı tercih ediyorlar. Tabi bu durumda akıllara ilk gelen soru alınacak telefonun kaçak olup olmadığı nasıl anlaşılabilir. Çünkü eğer bunun farkına varamazsanız büyük ihtimal ile vereceğiniz paranın tamamı çöpe gidecektir. Bu yazımızda almak istediğiniz ikini el ya da sıfır telefonun dahi kaçak olup olmadığını nasıl anlayabileceğinizi sizlere anlatmaya çalışacağız. Bu sayede büyük bir yanılgıdan dönmenize yardımcı olmak istiyoruz.

IMEI Kodunu Kontrol Edin

Akılı telefon ya da normal telefon olup olmadığı fark etmez öncelikle IMEI kodunu kontrol etmeniz gerekiyor. Bunun için öncelikle telefonunuzun arama bölümüne *#06# yazarak arama butonunu basmanız gerekiyor. Bu sayede telefonunuzda kayıtlı olan kodu öğrenmiş olursunuz. Bu kodun başka bir cihazda olup olmadığını öğrenmek için BTK’dan yardım almanız gerekiyor.Bilgi teknolojileri kurumu bunun için e-devlet üzerinden sorgulama yapabileceğiniz bir sistem sizlere sunuyor. Aşağıda vereceğimiz linke tıklayarak bu siteye gidebilirsiniz.

https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama?utm_source

Karşınıza gelecek sayfada iki işlem yapmanız gerekir. Öncelikle 15 haneden oluşan telefonunuzda bulunan IMEI numaranızı buraya yazmalısınız. Ardından ise alt tarafta bulunan güvenlik resmini doldurmanız gerekiyor. Sorgula butonuna basarak telefona kayıtlı olan IMEI numarasının çalıntı olup olmadığını, yasal yollar ile ülkeye girip girmediğini çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Eğer bir sorun yoksa IMEI numarası kayıtlı ve ithalat yolu ile ülkeye sokulduğu yazacaktır. Tabi bununla birlikte üretici firma adı ve telefonun markası da ortaya çıkacaktır. Sizin için önemli olan IMEI NUMARASI KAYITLI yazısı olacaktır. Bu sorgulamayı kendiniz kolayca yapabilirsiniz. Siz bu konuda ki küçük tavsiyemiz ise IMEI numaranıza gözünüz gibi bakmanız olacaktır. Çünkü kötü niyetli kişiler telefonunuza kayıtlı olan IMEI kodunu klonlayarak yasal yollardan ülkemize girmeyen herhangi bir telefonun beynine kayıt edebilir. Tabi siz telefon alacak taraf olduğunuz için belki karşınızda ki insanda bu yukarıda anlatmış olduğumuz durumdan dolayı bunu kabul etmeyebilir.

Bunun için yapmanız gereken telefon için ödeme yapmadan önce onunla bir bilgisayarın başına oturarak bu sorgulamayı kolayca yapmasını sağlayabilirsiniz. İki tarafından bu sayede istediği yapılmış olacaktır. Ve ardından ticaretinizi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Piyasa Fiyatlarına Dikkat Edin

Her eşyanın telefonları dahi kendilerine göre bir piyasası vardır. Diyelim İphone 5S marka bir telefonun ikinci el piyasası bin TL civarında olduğunu kabul edelim. Birisi size gelip bu markada bir telefonu daha düşük fiyatlara örneğin 500-600 TL arasına satmaya çalışırsa buna çok itibar etmemeniz gerekiyor. Aslında bakıldığında çok uygun olduğunu kabul edersiniz ancak ucuz etin yahnisinin yenmeyeceği şeklinde söylenen atasözünü aklınıza getirmeniz gerekiyor.

Size büyük ihtimal ile acil paraya sıkıştığını ve siz olmasanız dahi başka birisine telefonu satacağını söyleyecektir. Bu ikna edici konuşma sizi kandırmak için yapılmaktadır. O nedenle dikkatli olmanızda fayda var. Öncelikle yukarıda ki işlemi mutlaka yapmanız gerektiğini unutmayın. Eğer imkanınız varsa birkaç telefon alıp satan kişiye bu telefonun fiyatını sormaya çalışın. Sadece kaçak olduğu için değil telefonda tamir gerektiren önemli bir sorunun olabileceğine de aklınıza getirmelisiniz. Eğer bu iki konuda emin olduktan sonra yapmanız gereken gönül rahatlığı ile pazarlığınızı yaparak satın alma işleminizi gerçekleştirmek olacaktır. Gene de tanımadığınız insanlardan ikinci el telefon alırken çok dikkatli olmaya özen göstermelisiniz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉