• PAYLAŞ

SGK Doğum İzni Parası Alma Şartları Nelerdir ?

  • 20/11/2016 - 12:42
  • 0 Yorum
  • 1114 görüntüleme

SGK Doğum İzni Parası Alma Şartları Nelerdir ?

Ülkemizde değişen kanunlarla beraber çalışan annelerin doğum iznine ayrılmalarından sonra alacakları izin parasında değişiklikler oldu. İş kanunu kadınların çalıştıkları sırada doğum yaptıklarında kendi ve aynı zaman da bebeklerinin sağlığını korumaları adına yasal olarak izinli olmasına yönelik maddeler yer almaktadır. SGK yada Emekli Sandığı statüsünde çalışmakta olan anne adayları doğum öncesi ve bunun dışında doğumdan sonra yasanın kendilerine sunmuş olduğu haklardan yararlanabilirler. Bu sunulan  haklardan bir tanesi ise izin hakkıdır. Anne adayları hamilelik öncesinde ve sonrasında yasa vermiş olduğu haklar çerçevesinde ; izin hakkını kullanarak, izin sürelerinin parasının tamamını kurumdan doğum parası, doğum raporu parası adları altında rahatlıkla alabilmektedir. İş Kanunu incelendiğinde anne adayları normal gebelik durumunda doğum öncesi 8 hafta, çoğul gebelik durumunda ise 10 hafta izin hakkından yararlanabilme hakları bulunur. Anne adaylarının devletin yetkilendirmiş olduğu hastane ve sağlık kuruluşları tarafından aldıkları doğum raporu ile doğrudan izin başlangıcını belirleyebilirler.

sgk-dogum-izni-parasi-alma-sartlari-nelerdir
Normal olan bir gebelik 40 hafta içerisinde tamamlanır. Bu durum göz önüne alındığında normal bir hamilelikte anne adaylarının 32. haftada çoğul olan hamilelikte ise 30. Hafta içerisinde doğum iznine ayrılması kanunla kesin olarak belirlenmiştir. Riskli olan durumlarda bu süre şartların oluşumuna göre değişiklik gösterebilmesine olanak sağlanmıştır. 5510 sayılı Kanun İncelendiğinde ;

Sigortalı olan anne adayının analığı halinde, doğumdan önceki olan bir yıl içerisinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi ödenmiş olması şartı aranmaktadır.

sgk-dogum-izni-parasi-alma-sartlari-nelerdir-1

Kanunda açıkça belirtilen yasal süreler, devlet hekiminin onayıyla doğuma üç hafta kalıncaya kadar süre içerisinde çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süreler için, anne adayına geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir.

SSK’lı çalışan kadın statüsünde aranan koşulları sağlamış olması şartıyla, SGK üzerinden 16 haftalık yani 112 günlük süre için SGK kurumundan doğum parası alınma hakkı vardır.

SGK İş Göremezlik Ödeneği ve aynı zaman da SGK doğum parası Ziraat Bankası şubelerinden alınabilmektedir.

sgk-dogum-izni-parasi-alma-sartlari-nelerdir-2

Doğum Parası Nasıl Alınır ?

Memur olan bayanlar ayrıca doğum yardım parası adı altında farklı bir bedel alırken, SSK kurumuna bağlı olarak çalışanlara ise ülkemizde doğum yardımı yoktur. Fakat SSK’lı olan annelere geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Doğum öncesi ve doğum sonrası alınacak olan iş göremezlik raporuna dayalı olarak doğum raporu ücreti Ziraat bankasının istenilen herhangi şubesinden anneler tarafından alınabilir.

Rapor Parası Ne Kadar Sürede Yatar ?

SGK Rapor parası ödemesi belirlenen kanun ve genelgeler statüsünde doğrudan rapor sahiplerine ödenmektedir. Sigortalı veya bir yakını raporunu mutlaka işverene ulaştırmalı, işveren aldığı bu raporu SGK’ya bildirim yapmalıdır. SGK, gerekli incelemeler yapmasının sonunda 1 ay gibi bir periyot içerisinde ziraat bankası hesabına rapor parasını doğrudan yatırır.

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉