Sinir Otu ve Sinir Otunun Faydaları – Zararları Nelerdir ?
Sinir Otu – Plantago Nedir ?
Sinirli otu, Plantago, çıban otu, yara otu, ayak otu, pişik otu gibi isimler ile de adlandırılan ve sinir otugillerden, bol sulak olan yerlerde yetişen, birçok farklı yabani çeşidi bulunan, bazı türlerinde gövde bulunmasına karşın bazı türlerinde gövdesiz olan bir veya çok yıllık olabilen otsu olan bir bitkidir. Sinir otunun tohumu ve aynı zaman da yaprakları kullanılabilir.
Sinir Otunun Faydaları Nelerdir ?
-Sinir otunun yapraklarını kaynamış su ile demlenmesi ile elde edilen suyu mideyi teskin eder yani yatıştırır, öksürük nöbetlerine son derece faydalıdır, balgam söktürücü ve bunun yanın da boğaz iltihabında iyileştirici özelliği bulunmaktadır. Bunların dışında boğaz iltihabı için 1 ila 2 çay kaşığı kurutulmuş olan sinir otu bitkisi meyve sularına veya soğuk suya karıştırılarak da içilebilmektedir.
-Sinir otunun kaynatılmış olduğu suyundan gargara yapılarak ağız içinde bulunan yaraları için kullanılabilmektedir.
-Sinir otu yapraklarının belli bir süre çiğnenmesi diş ağrılarında oldukça faydalıdır.
-Sinir otunun yaprakları ezilerek yada yaprak şeklinde açık yara üzerine sargı ile sarıldığı zaman iltihaplanmayı önleyebilmesi gibi aynı zaman da yaranın iyileşmesinde de son derece faydalıdır.
-Sinir otu nasırlar konusunda da faydalıdır.
-Sinir otu böcek ısırmalarında yada sokmalarında taze olan yaprakları ile böceğin ısırdığı yerler ovularak kullanılmaktadır.
-Sinir otu larenjit yani larenks iltihabı durumunda da kullanılmaktadır. Bu çay 250 ml kadar kaynar suya bir çay kaşığı kurutulmuş ve ovulmuş bitki eklenerek kullanılmaktadır.
-Sinir otunun kurutulmuş yada haşlanmış yapraklarından hazırlanan lapanın zehirli sarmaşık hastalığının kaşıntılı olan lezyonlarında, zehirli meşenin lezyonlarında ve aynı zaman da güneş yanıklarında faydalı olduğu da bilinen özellikleri arasındadır.
-Sinir otunun kurutulmuş olan kök ve saplarında bol miktarda nişasta bulunmasından dolayı yiyecek olarak da tüketilmesi mümkündür fakat bitki tazeyken yani yeşilken oldukça zehirlidir fakat kurutulmasından sonra zehir gidecektir.
Önemli Not : Sinir otu bitkisinin öz suyu doğrudan kullanıldığında deriyi tahriş eder, bu sebeple genel olarak kurutularak yada haşlanarak veya bitkinin yaprakları ezilmesinden sonra, öz suyunun çıkarılmasından sonra lapa şeklinde sarılması halinde cilt tahrişi önlenebilmektedir.
Sinir Otunun Toplama ve Saklama Koşulları Nelerdir ?
Sinir otunun yaprakları, en önemli olanı ise taze yaprakları ezdirmeden mayıs ayından başlayarak ekim ayına kadar toplanabilmektedir ve kuru, hava alan, nemlenmeyecek olan yerlerde kurutulur ve ardından nemlenmeyecek bir yerde saklanması gerekir.
Sinirli Otu Nasıl Kullanılır ?
-Kurutulmuş olan ottan 1 çorba kaşığı ezildikten sonra yarım litre kaynar su ile 15 dakika kadar demlenir ve ardından süzülerek içilir.
-Sinirli ot ezilip öz suyu çıkarılmasından sonra yaralı olan bölgeye sarılarak da kullanılabilir.
Sinir Otunun Zararları Nelerdir ?
Tansiyon düşüklüğü sorunu olan bireyler sinirli ot çayını kesinlikle kullanmamalıdır. Tansiyon düşüklüğü yapması gibi bir yan etkisi bulunur ve bunun dışında, ilaç kullananlar bitki çayları konusunda son derece dikkatli olmalıdır, çünkü bitkisel yöntemler tıbbi olan ilaçlar ile etkileşim yapabilir ve beklenmedik yan etkilere yol açar.
YORUM GÖNDER