• PAYLAŞ

Sinir Sistemi Hasarı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir ?

  • 12/12/2016 - 20:46
  • 0 Yorum
  • 1617 görüntüleme

Sinir Sistemi Hasarı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir ?

Vücutta Sinir Sistemi Nedir ?

Sinir sistemi vücudun içerisinde ve dışında gelişen şartlardaki değişimleri bulur, doğrudan tercüme eder ve yine doğrudan kendisi yanıt verir. Merkezi sinir sistemi bilgiyi çözümler ve doğrudan buna yönelik olan yanıtlar verir. Periferal sinir sistemi bilgiyi toplama ve aynı zaman da yanıtlama sinyallerini iletir. Bazı yanıtlar istemsiz olarak gerçekleşir iken, diğer farklı olan yanıtlar bilinçli düşünce ile belirlenmektedir. Sinir sistemi aktivitesinin tamamı aslında birbiri ile bağlantılı nöronların yani sinir hücrelerinin geçiş yolları boyunca geçen sinyallerden oluşmaktadır. Sinir sisteminin temelini bu sinyaller oluşturur.

Sinir Hasarı ve Sinir Yaralanması Nasıl Olur ?

Sinir hasarları, genel olarak bir travma sonrası sinire giden liflerdeki hasar veya kesilme durumunu ifade etmektedir ve bu durumun oluşması ciltteki hissetme duyusunda ve kasların çalışmasında zayıflığa yada doğrudan kayba neden olur.

Sinirler bıçak yaraları, yanık yaralanmaları, mermi yaraları, yanlış enjeksiyon uygulaması sebebi ile oluşan yaralanmalar, elektrik çarpmasına bağlı yaralanmalar, vücuttan içeri giden cisimler cam yada el aletleri ile kaza sonucunda temas, farklı çeşitlerde oluşan kazalar sebebi ile oluşan yaralanmalardan dolayı zarar görebilirler.

Periferal (periferik) Sinir Hasarı Neden Oluşur ?

Periferal sinirdeki daha açık bir anlatımla beyin yada omurilik harici sinir sakatlık sinirdeki bazı (ancak hepsi değil) bireysel olan liflerin kesilmesi ile oluşmuş ise, kesik olan lifler sakatlığın her iki tarafını da bozukluğa uğratır ve oluşan bu durum kaslarda güç kaybına ve aynı zaman da ciltte hissizliğe neden olur.

Periferal (periferik) Sinir Hasarları İyileşir Mi ?

Vücutta sinir sakatlanması durumunda yarılmış liflerin uç hizaları çok fazla bozulmamış kısmi kesiklerde yada yaralanmalarda, yeni lifler hasara uğrayan liflerin kaybolduğu kanallarda yenilenir veya tamir olurlar. Bu yeni olan lifler sakatlıktan birkaç gün sonrasında gelişmeye başlar ama bu gelişim son derece yavaş gün içerisinde 1 mm hızında uzar.

Bir sinirde kesilme yada yaralanma söz konusu ise, bireysel lifler doğrudan kendini yenilemeye çalışır. Fakat yön veren kanallar bir doku topak 1 oluşturmak için birbirine kenetlenirler ancak oluşan bazı olgularda fonksiyonlar tekrar yerine gelmesi mümkün olmaz.

Kendini yenileyen yada tamir eden sinir lifleri bazı durumlarda yanlış kanallardan geçerler, bu sebeple fonksiyon geri geldiğinde olması gerekenden çok farklı eylemler gerçekleşebilir. Örnek olarak işaret parmağını hareket ettirme işlevi sırasında orta parmağı da hareket ettirebileceği gibi çok farklı etkiler de olabilir. Bu gibi yaşanan durumlarda hareket yetenekleri ve hislerin tercümesinin yeni baştan öğrenilmesi gerekli olabilir.

Beyin ve Omurilik Sinir Hasarı Nasıl Olur ?

Beyin ve omurilikteki sinir alanları periferal sinirlerden yapısal olarak tamamen farklıdır ve yarılmış olan lifler bu alanlarda rejenere yani kendiliğinden yenilenmezler. Örnek olarak optik sinirlerler yani göz sinirleri kesilmiş ise bu aşamadan sonra görme yeteneği tekrar geri gelmesi mümkün değildir.

Beyin ve Omurilik Sinir Hasarları Yeniden İyileşir Mi ?

Beyin ve omurilik sinir liflerinin yarılması vakalarında bazen uygulanan cerrahi tedavi ile bu sinirler  onarabilir ancak bu tür uygulanacak olan cerrahi yöntem sadece periferal sinirler üzerinde uygulanır.

Mikro cerrahide alanında beyin cerrahisi uzmanı yarılmış olan liflerin titizlikle bir araya getirilmesini ve zarif iğne, cerrahi olan iplik kullanarak yerine dikilmesini sağlayabilir.

Sinir uçlarının doğru ve son derece dikkatli bir şekilde hizalandırılması liflere doğru kanallar içerisinde en iyi yenilenme imkanını sağlar. Fakat çok iyi uygulanan sinir cerrahisi teknikleri dahi son derece nadir olarak tam iyileşme olanağı sağlar.

Sinir cerrahisi yapılmasından sonrası iyileşme süreci içerisinde kasları sağlıklı ve kontraktürden yani anormal kasılma durumundan koruması adına  fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi en az cerrahi müdahale kadar önemlidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 2]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉