Sosyal medyada yeni çıkan uygulamalara ilgi arttıkça sosyal medyanın dev şirketleri bu uygulamalara savaş açıyor ve savaşlar giderek büyüyor. Twitter ve Facebook gibi dev sosyal ağ şirketleri Snapchat hesaplarını kendi uygulamalarının üzerinde tanıtamamaları için bir dizi önlemler almaya başladı.
Aslında bu tip sıkıntılar yeni ortaya çıkmış değil, daha öncede Facebook, Instagram’ı aldıktan sonra Twitter’da hamle olarak Instagram’ın görsellerinin Twitter’da direkt olarak görünmesini engellemişti.
Bir çok marka Snapchat hesaplarını öne çıkartarak gençlere daha hızlı ulaşmaya çalışıyor ve bu da Facebook ve Twitter gibi sosyal ağ devleri için tehdit anlamına geliyor. Huffington Post’da Twitter’da avatarı olarak Snapchat’in taratılabilir görselini kullanmıştı. Şimdilerde ise bu avatar ortadan kalmış durum da.
Instagram’da bir çok kullanıcı Snapchat linklerini profillerinde bio alanında paylaşıyorlardı ama artık bunun da yapmayacaklar çünkü Instagram, Snapchat linkinizi eklemeye kalkıştığınız da spam link olarak algılayor ve maalesef kabul etmiyor.
Facebook’ta da kullanıcılar avatar veya kapak fotoğrafı olarak bir çok popüler sayfa Snapchat’in taranabilir kodunu kullanabiliyordu, artık onlar da bunu yapamıyorlar. Snapchat hesaplarını öne çıkarmak reklam anlamına geliyor. Facebook “branded content” kurallarına tamamen aykırı olduğunu ve bunu yapmak isteniyorsa reklam vererek bu hesabı duyurabilecekleri söylüyor.
Facebook durumu baya ciddiye alarak bir adım öteye götürmüş durumda. Facebook’ta Instagram’da link verememe, avatar/cover yapamama dışında Messenger uygulamasında da başkalarıyla Snapchat linkinin paylaşılması da tamamen yasak durumda. Bunun başlıca nedeni ise Snapchat linklerinin, Messenger uygulamasında spam olarak görülmesi bu yüzdende paylaşamamanız.
Bu savaşların nedeni aslında gayet basit, her platform kullanıcılarının kendi platformunda bulunmasını başka bir uygulamaya geçmesini yada orada zaman geçirmesini istemiyor.
Twitter ve Snapchat bu yapılanlar konu ile alakalı bir resmi açıklamada bulunmazken Facebook reklam koşullarını öne sürüyor.
Önümüzdeki dönemlerde bu savaşın nasıl şekilleneceğini beraber göreceğiz.
YORUM GÖNDER