• PAYLAŞ

Tarihi Medeniyetten Paranın 7 Evrensel Kuralı Nedir?

  • 06/12/2016 - 12:17
  • 0 Yorum
  • 790 görüntüleme

Tarihi Medeniyetten Paranın 7 Evrensel Kuralı Nedir?

Paranın tarihini anlatacak değiliz. Ya da tarih boyunca tüm medeniyetler de paraya verilen önemi de anlatmayacağız. Tarih de yaptıkları ile bir türlü unutulmayan ve günümüzde hala geçerliliğini koruyan birçok detayı o tarihlerde ortaya çıkarmış bir medeniyet hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Babiller, asma bahçeleri, kanunları ve sayılabilecek birçok detayı ile tarihe damga vurmuş bir medeniyet olarak yer alıyor. Babil denildiğin de insanların aklına daima zenginlik ve gelişme geliyor. Çünkü aksi hiçbir Babil döneminde yaşanmamıştır. Bunu nasıl yaptıklarını ise paranın önemini çok öncelerden kavramalarından kaynaklanıyor.

paranin-7-evrensel-kurali-2

Kaynaklar hiçbir zaman tükenmiyor, insanlar medeni bir şekilde yaşıyorlar. İstedikleri eğitimi rahatça alabiliyorlardı. Günümüzde Amerika ya da Japonya’da olan bu rahatlık o tarihte ulaşmayı başaran bir medeniyet olmayı başarmışlardır. Tarihte bilinen ilk mühendisleri, matematikçileri, astronotları hatta finansörleri ortaya çıkarabilen bir medeniyetten bahsediyoruz. Bu yazıda sizlere Babillilerin 5000 yıl önce başardıkları para yönetiminin nasıl yapılacağı hakkında ki bilgileri paylaşacağız. Bu bilgiler yapılan kazıların ardından ortaya çıkarılan tabletlerden ulaşılmıştır. Binlerce yıl önce yapılan kuralları gördüğünüz de günümüzde hala geçerliliklerini koruduklarını kabul edeceksiniz. Bu zenginlikle ilgili güzel bir kitap olan Babil’in En Zengin Adamı kitabını da mutlaka okumalısınız. George S. Clason isimli yazarın kaleminden çıkan bu kitap tarihi medeniyetin para konusunda ki tutumunu detaylı bir şekilde anlatmaktadır. Lafı fazla uzatmadan Babillilerin para konusunda ki 7 önemli tutumunu sizlerle paylaşmaya başlayalım.

paranin-7-evrensel-kurali
7 Madde ile Babil Finansal Kuralları

  1. Para kesesine atılan her 10 sikkeden yalnızca 9’u harcanmalıdır. Toprak tabletlerden ortaya çıkan ilk ekonomik tavsiyedir. Burada vurgulanmak istenen tutumlu olunmasıdır. Tasarruf yapmanın gerekliliği bize hatırlatan önemli bir uyarıdır. Bundan 5000 yıl önce de tasarruf yapılıyormuş. Yani sizin de mutlaka yapmanız gerekiyor.
  2. Ele geçen her sikke mutlaka değerlendirilmeli ve kalıcı gelir elde etmek için kullanılmalıdır. Yani, paranızı boşa harcamayın. Parayı harcarken size ileri de mutlaka gelir getireceğinizden emin olmanız gerektiğine vurgu yapıyor. Günümüzde ki tüketim çılgınlığını görselerdi düşünceleri ne olurdu acaba insan merak etmeden edemiyor.
  3. İnsan bütçesini eğlence ve isteklerine göre değil, temel ihtiyaçlarına göre yapmalıdır. Günümüzde bu durum tam tersi şekilde işliyor. İnsanlar kazandıklarını daha çok eğlenmek ve isteklerini yerine getirmek için kullanıyor. Bu da ay sonunda size büyük sıkıntı yaşatıyor.paranin-7-evrensel-kurali-3
  4. Yatırım yapma konusunda başarıyı yakalayan insanların önerileri mutlaka dinlenmelidir. Çünkü bu insanlar riskten uzakta yatırımlar yaptıkları için sizin paranızı da riskten uzak tutacaklarıdır. Akıl akıldan üstündür ata sözünün kısa bir açıklaması gibidir.
  5. Hak ettiğiniz bir hayat yaşayabilmek için bir plan mutlaka yapılmalıdır. Sizlerde önceden plan yapın ve ailenizin refah seviyesi yüksek bir şekilde yaşamasını sağlayın. Günümüzde insanlar ileriyi düşünmeden bilinçsiz bir şekilde borçlanıyor. Bir borcu varken diğerine hiç düşünmeden girebiliyor. Bu nedenle hayatlarının büyük bir bölümünü borç ödeyerek geçiriyorlar.
  6. Kendinizi sürekli olarak geliştirin. Öğrenin ve akıllı olmaya çalışın. Beceriler ve alışkanlıklar edinin. Öyle bir yaşayın ki kendinize bile saygınız olsun. O tarihte ki insanların verdikleri bu öğüdü günümüzde bilmemize karşı kaçımız uyguluyor. Uygulayanları eminiz parmağınızla gösterebilirsiniz.
  7. Evinizin sahibi olun. İşinizde de kendiniz olun. Ev ve işin önemine vurgu yapan son madde ile liste tamamlanıyor. Buraya kadar olan bilgelik kokan maddelerin hiçbirine itiraz edeceğinizi düşünmüyoruz. İtiraz etmekten çok kaçımız bunları uygulayacağız onu düşünüyoruz.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉