• PAYLAŞ

Telif Hakkı Nasıl Korunur?

  • 20/09/2016 - 21:17
  • 0 Yorum
  • 1075 görüntüleme

Telif Hakkı Nasıl Korunur?

Dünyanın en önemli şirketlerinin ana gelirleri genellikle telif haklarından gelmektedir. Bunun için araştırma geliştirme faaliyetlerine öncelik vererek insanlar tarafından kullanılacak ürünleri ilk olarak üretmek istemektedirler. Ülkemizde telif hakkı kavramı yeni yeni oturmaktadır. Birçok şirket telif konusunda gerekli bilgilere sahip olmamaktadır. Telif hakkını korumak ve ondan kazanç elde etmek için yapmanız gereken önemli işlemler bulunuyor. Bu yayınımızda sizlere bu işlemler hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Temelde telif hakkının doğması için bir tescil yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Özellikle fikir ve sanat konularında eser ortaya çıktıktan sonra telif hakkı da doğmaktadır. 1948 yılında yayınlanan Birleşmiş Milletler insan hakları bildirisin de bu konu üzerinde de durulmuştur. Günümüzde fikirlerin sağladığı ekonomik kazançlar üretim kazançlarının çok üzerine çıkmayı başarmıştır.

telif-hakki-nasil-korunur

Sadece sanayi ve bilim sektöründe değil aynı zamanda sanat ve fikir alanlarında telif çok önemli bir gelir kaynağı olarak görülmektedir. Örnek vermemiz gerekirse, ha babam sınıfı filminin film müziğini herhangi bir yerde kullanmak için telif ödemek zorundasınız. Bu müzik yapılalı yıllar geçmesine rağmen sahibine hala kazanç sağlamaya devam etmektedir. Bu nedenle telif haklarının üzerinde durmanız sizin ve şirketinizin yararına olacaktır.

Ülkemizde telif hakları kanun ilk olarak 1952 yılında yürürlüğe girdikten sonra son değişikliğini 2008 yılında yayınlanarak son halini almayı başarmıştır. Telif hakkınızı korumak için gerekli kuruma başvuruda bulunmanız gerekiyor. Hem ulusal hem de uluslar arası telif hakkı yasalarına başvuruda bulunmalısınız. Telif hakkı yasasına göre ulusallık temel alınmaktadır. Yapacağınız başvuruda ülkeniz yasalarına göre uygunluk aranacaktır.

Telifi tescillenecek herhangi bir sanat eseri ve üründe eser, eser sahibi, hakları, koruma süresi, istisnalar ve kısıtlamalar, meslek birlikleri, hakkın devri için sözleşme, bağlantı hakları ve eserin ihlali ve bu ihlalin sonucunda talep edilecek yaptırımlar bulunacaktır. Telif hakkı yasaların nezdinde belirlendikten sonra eser sahibi hayatta olduğu sürece korunmaya devam edecektir. Eser sahibi vefat ettikten sonra tüm dünyaya mal olmadan önce 70 yıl mirasçıları tarafından kullanım hakkı bulunmaktadır. Bu süre dolduktan sonra herhangi bir bedel ödemeye gerek kalmadan eser rahatça kullanılabilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉