• PAYLAŞ

Temettü Dağılımı Nasıl Yapılır?

  • 24/10/2016 - 19:42
  • 0 Yorum
  • 1001 görüntüleme

Temettü Dağılımı Nasıl Yapılır?

Temettü Nedir? Ne işi yarar ve Temettü dağılımı nasıl yapılır sorularını merak ettiğinizi biliyoruz. Borsa da en çok merak edilen kavramlardan birisi de temettü dağıtımının nasıl yapıldığıdır. İlk olarak sizlere temettünün ne olduğunu anlatarak konuya giriş yapmak istiyoruz. Bu sayede ne olduğunu anladığınız kavramın işlemlerinin nasıl yapıldığının anlatımına geçebiliriz. Karışık bir yapıya sahip olsa da anlamanıza yardımcı olacak bir açıklıkta konuyu sizlere anlatmaya çalışacağız. Lafı fazla uzatmadan temettü nedir sorusuna cevap verelim.

Temettü Nedir?

Temettünün Türkçe karşılığı kar payı demektir. Borsada işlem gören şirketlerin hisse senetlerine sahip olan kişilere yıllık olarak kardan ödemek zorunda olduğu nakit tutarı ifade etmektedir. Alacağınız miktar elinizde olan hisse senedi sayısına göre farklılık göstermektedir. Size nakit olarak ödemek yerine hisse senedi payı olarak da ödeme yapabilir. Temel olarak temettünün ne olduğunu anladığınızı düşünüyoruz. Şimdi nasıl alınacağına geçelim.

temettu-dagitimi-nasil-yapilir-2

Temettü Nasıl Alınır?

Temettünün az çok ne olduğu bilenler dahi nasıl alınacağı konusuna geldiklerinde tıkanabiliyorlar. Temettü alabilmek için şirketin kar pay dağıtmadan önce mutlaka hisse senedini almanız gerekiyor. Bir gün önce dahi hisse senedini alsanız temettü almaya hak kazanırsınız. Temettü hesaplama işlemleri yapıldıktan sonra size temettü tarihlerinde ödeme yapılacaktır. Eğer hisse senedini alacağınız firmadan temettü almak istiyorsanız verimliliği yüksek olan firmalardan hisse senedi almaya dikkat etmelisiniz.

Temettü Dağıtımı Nedir?

Borsada işlem göre bir şirketin tüm masraflar, vergi ve diğer ödemelerinin çıkarılmasının ardından elinde kalan tutarın yüzde 20’si kadarını dağıtmasına işlemine temettü dağıtımı denilmektedir. Yatırımcılar temettü dağıtan şirketlere daha fazla güvenmektedir. O şirketlerin borsa değerleri sürekli yüksek miktarlarda seyir göstermektedir.

Temettü Nasıl Dağıtılır?

Temettü veren şirketler temettü dağıtımını belirli kurallar çerçevesinde yaparlar. Temettü olarak dağıtılacak olan miktar olan karın yüzde 20’lik kısmını şirket ister nakit olarak hisse senedi sahibine öder isterse de hisse senedi olarak bu işlemi yapabilir. Ancak isteyen şirketler ödemelerini hem nakit hem de hisse senedi olarak yapabilirler. Eğer şirket nakit olarak dağıtım yerine hisse senedi olarak dağıtım yaparsa bu şirketin hiçbir bedel ödemeden sermaye artırımına gittiğini göstermektedir.

Temettü Nasıl Hesaplanır?

Temettünün ne olduğunu ve nasıl dağıtıldığını sizlere anlattıktan sonra şimdi temettünün nasıl hesaplanacağına değinelim. Bu bilgiyi de size verdikten sonra geriye tek bir konu kalacak. O da temettü sonrasında hisse senedi fiyatının ne olacağıdır. İlk olarak hesaplama işlemini yapalım.

Borsada hisse senetleri borsada nominal değer olarak 1 TL kabul edilmektedir. Bu nedenle temettü hesaplamaları da bu rakam üzerinden yapılacaktır. Bir örnekle açıklayalım. Bir şirket karının yüzde 20’lık kısmını temettü olarak dağıtacağını açıklarsa 1 TL nominal değerli hisseden 20 kuruş temettü alacağınız anlamına gelmektedir. 100 Hisseniz varsa 20 TL temettü alacağınız anlamına geliyor. Eğer şirket karından yüzde 70 temettü yapacağını açıklarsa alacağınız temettü miktarı hisse başına 70 kuruştur. 3000 hisseye sahipseniz alacağınız temettü ödemesi 2100 TL olacaktır.

Temettü Dağıtımı Sonrasında Hisse Senedi Fiyatı

Temettü dağıtımı sonrasında dağıtımı yapan şirketin borsada işlem gören hisselerinde düşüş yaşanmaktadır. Bu durum ilk anda kötü gizi gözükse de yatırımcılar bu şirketlere daha fazla güven duymaktadır. O nedenle temettü dağıtma işleminin yapılmasının ardından birçok hisse sahibi bu tutar ile tekrar hisse almak istemekte bu durumda şirketin hisse senetlerinin yükselmesine neden olmaktadır. Temettü dağıtan şirketler borsada güvenebileceğiniz limanların aşında gelmektedir.

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉