Sağlığımıza dikkat etmeniz bizim uzun ve sorunsuz bir hayat yaşamamız açısından önemlidir. Her bölgemizin ve organımızın kendine has belirli özellikleri vardır. Bunlara dikkat etmek için düzenli olarak vücudumuzun genelini kontrol etmek amacıyla check-up yaptırmamızda fayda var. Bu sayede vücudumuzun içerisinde bizim farkında olmadığımız sorunların olup olmadığını rahatlıkla öğrenebiliriz. Check-up vücudumuzda ki tüm sorunları ortaya çıkarmak için yapılan testlere verilen isimdir. Bu testler arasında en önemlisi Tiroid değerimizi ortaya çıkaran testtir. Tiroid bezleri vücudumuzun ihtiyacı olan hormonları üreten organdır. Beyin tarafından verilen emir ile sürekli olarak vücudumuzun içerisinde hormon pompalamaktadır. Ancak bu bezlerde bazen sorun yaşanabilir. Burada sorun olup olmadığını öğrenmek için yapılacak bir test vardır.
Tiroid sorunu ile ilgili bilinen 2 önemli hastalık vardır. Bu hastalıklar arasında ilki bezlerin vücudumuzun gerektiğinden fazla hormon üretme durumu olanı hipertiroid sorunudur. Diğeri ise bu durumun tam tersi olan gerekenden daha az hormon üretilmesidir. Bu durumdaki hastalığa verilen isim ise hipotiroiddir. Bu bezler beyinden gelen özel emirler ile hormon üreterek kan dolaşımı yoluyla ihtiyacı olan noktalara bunları iletmekle görevlidir. Dengesinin bozulması bizim de dengemizde bozulmaların yaşanmasına neden olmaktadır. Bunun günümüzde bozulma nedenleri arasında düzenli olarak ilaç kullanımı, tüketilen gıdalarda kullanılan genetik faktörler, enfeksiyon gibi durumlar gösterebiliriz. Bu durumun belirlenmesi için yapılması gereken vücudumuzdan damar yolu ile alınan kanın test edilmesi ile yapılmaktadır. Bu test esnasında kanda ki bakılan belirli başlı değerler vardır. Şimdi bunların neler olduğunu birlikte inceleyelim.
Tiroid Testinde Bakılan Değerler
TSH – Tiroid Uyarıcı Hormonu, bu beynin bezlere ne kadar hormon salgılaması gerektiği konusunda bilgi verdiği bir araçtır. Burada değerin yüksek çıkması demek hipertiroid hastalığının göstergesi olmaktadır. Düşük olması ise Hiportiroid hastalığının varlığının göstergesidir.
T4 – Thyroxine, bu da kanda bulunması gereken önemli değerlerden birisidir. Az ya da çok olması yukarıda bahsetmiş olduğumuz hastalıklardan birisinin olması anlamına gelmektedir. Bu konuda teşhis koyarken doktorlar genellikle hipofiz bezi ile tiroid bezi arasında kalabilmektedir. Dikkatli bir doktor bu ikisi arasındaki farkı ayırarak teşhisi çok hızlı bir şekilde koyacaktır.
T3 – Triiodothyronine, Tiroid hormonları arasında en önemlilerinden birisidir. Genelde çok dalgalı bir yapıya sahip olduğu için sabit bir değeri bulunmaz. İki hastalığın oluşmasına neden olan organlardan birisidir. Az olması ya da çok olmasına göre doktorunuz gereken teşhisi koyarak sizin tedavinize başlayacaktır.
Tiroid Antibody, bu teste bakılan değerde amaç bağışıklık sistemi ile yaşanan sorunlar nedeniyle ortaya çıkan hastalıkların olup olmadığının belirlenmesidir. Bu durumda teşhis olarak Haşimoto tiroidi ve Grave hastalığı teşhisleri konulabilir. Bunun için da kan testinin çok önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Basit Bir Kan Testi Yeterli Oluyor
Vücudumuzda yaşanan sorunların belirlenmesi ve ortaya çıkarılması için basit bir kan testi yeterli oluyor. Eğer sizde bu konuda belirli şikayetleriniz oluyorsa doktorunuza giderek bu konuda yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Doktorunuz gerekli tetkikleri yaptıktan sonra gerekli görmesi halinde size tiroid testi yaptıracaktır. Bu hastalıklar çok fazla yaş farkı gözetmeden neredeyse her insanda görülebilmektedir. Ancak daha yüksek oranda 30 ile 35 yaşları arasında bulunan orta yaşlı olarak kabul edilen bayanlarda daha sık görülmektedir. Özellikle ailesinde tiroid hastalığı geçmişi olan biri varsa mutlaka bu testi yaptırmalısınız. Sadece bir kez yaptırmak yeterli değildir. Düzenli aralıklarla örneğin her 6 ayda bir yaptırmanız faydalı olacaktır. Sorunların tespiti için gereklidir.
YORUM GÖNDER