• PAYLAŞ

Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Nasıl Yapılır ?

  • 17/11/2016 - 16:04
  • 0 Yorum
  • 1189 görüntüleme

Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Nasıl Yapılır ?

Ülkemizde yaşan yasa değişiklikleri ile beraber tüketicilerin bir çok yasal hakkı bulunmaktadır. Bu haklardan yararlanabilmek için belirli şartların oluşması şartı aranmaktadır. Kanun içerisinde belirtilmiş olan şartlar oluşmuş ise Tüketici Hakem Heyetine dilekçe yolu ile başvuru yapılması gerekir. Bu yazımızda sizlere Tüketici Hakem Heyetine başvurmanız için gerekli olan şartları ve hazırlanması gereken dilekçenin hangi özellikleri taşıması gerektiğini detayları ile aktaracağız.

Tüketici Hakem Heyetine şikayet konunuzu detaylı ve aynı zaman da açıklayıcı olarak anlatan bir dilekçe ile bunun yanı sıra dilekçenize konuya ait olan ekler hazırlanarak, posta yolu yada elden teslim etme şeklinde başvuru işlemi gerçekleştirilebilir. Hazırladığınız dilekçenize konu ile ilgili olarak ekleyebileceklerinizden bazıları ; satış fişi, garanti belgesi, sözleşme fatura yada burada belirtmediğimiz ama sizin konunuza ait herhangi bir evrak olarak koyabilirsiniz.

tuketici-hakem-heyetine-basvuru-nasil-yapilir Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Dilekçesinde Neler Yer Almalı ?

-Satın almış olduğunuz ürün yada hizmet açık olarak belirtilmeli ve özelliklerine detayları ile yer verilmelidir.

-Söz konusu olan ürün yada hizmet için ödediğiniz bedel tam olarak belirtilmelidir.

-Almış olduğunu ürünü ne zaman teslim aldığınız yada söz konusu olan hizmet ise ne zaman ve nerede tam olarak size sunulduğu belirtilmelidir.

-Arada yaşanan anlaşmazlığın ve sorunun tam olarak ne olduğu net olarak ifade edilmesi gereklidir.

-Söz konusu olan anlaşmazlığın sürdüğü satıcı yada sağlayıcıya şikayetinizi ilettiğiniz zaman nasıl bir yaklaşım sergilediğini net olarak açıklamanız gereklidir.

-Yaşadığınız anlaşmazlığın çözüme ulaşabilmesi için sizin talebinizin ne olduğunu tam olarak belirtmelisiniz.

tuketici-hakem-heyetine-basvuru-nasil-yapilir-1

Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Yapılırken Herhangi Bir Ücret Alınır Mı?

Tüketici Hakem Heyetine yapılan başvurulardan kesinlikle herhangi bir ücret talep edilmez. Hakem heyeti tarafından görevlendirilmiş olan  bilirkişinin yada bilirkişilerin ücreti doğrudan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından ödenmektedir. Tüketici Mahkemelerinde açılmış yada açılacak olan davaların her türlü resim ve harç bedelleri konusunda tüketiciler kesinlikle ücretten muaf tutulur.

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti (TSHH) ile Tüketici Mahkemeleri Arasındaki Fark Nedir ?

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, iller içerisinde Ticari İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulmuştur, ilçelerde  ise direk olarak Kaymakamlık bünyesindedir.

Tüketici Mahkemeleri ise sadece  Ankara, İzmir, İstanbul, Samsun, Bursa, Konya, Adana, Antalya, Mersin ve Kayseri illerinde bulunmaktadır. Bu illerin dışında olan illerdeki başvurular ise doğrudan Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından yapılmaktadır.

2014 yılı değeri baz alınarak 1.272,19 TL bedelin altında yaşanan uyuşmazlıkların tamamı Tüketici Sorunları Hakem Heyetine doğrudan başvurulması zorunluluğu bulunmaktadır. Çünkü yasaya göre bu bedelin altında kalan anlaşmazlıklar için doğrudan Tüketici Mahkemesi başvuru yapılması geçersizdir. Fakat Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin vermiş olduğu karara itiraz eden tarafların bulunması durumunda, kararın verilmesinin ardından ilk 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz etme hakları bulunmaktadır. Belirlenen bedelin üzerinde olan anlaşmazlıklarda ise doğrudan Tüketici Sorunları Hakem Heyetine veya gerek duymadan Tüketici Mahkemesine başvuru hakkı bulunmaktadır.

tuketici-hakem-heyetine-basvuru-nasil-yapilir-2

Tüketici Hakem Heyetine Yapılan Başvurunun Karara Bağlanma Süreci Ne Kadar Sürer ?

Tüketici Hakem Heyetine yapılan başvuru işleminizin gerçekleşmiş olduğu tarih esas alınır ve en geç olarak 3 ay içerisinde karara bağlanmaktadır. Bu sürenin değişim göstermesi sadece mevcut başvuruların yoğunluğuna göre zaman zaman değişmektedir.

Karara bağlanmış olan başvurular ise kararın belirlenmesi takibinde olan ilk 5 gün içerisinde her iki  tarafa yazılı olarak bildirilir. Verilen kararın taraf ve sonuçlarını bildiren listenin hazırlanmasından sonra ise illerde İl Müdürlükleri, ilçelerde ise Kaymakamlıklarda bulunan duyuru panolarına asılarak ilan edilirler.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉