Tüp Bebek Nedir?
Tüp bebek tedavisi en kısa yoldan tanımlamak gerekirse; anne ve baba adaylarından alınan yumurta ve sperm hücreleri, laboratuvar ortamında yapay olarak döllendirilmesi ve bu aşamadan sonra anne adayının rahmine transfer edilmesine tüp bebek adı verilmiştir.
Tüp bebek tedavisi ilk yapıldığı yıl 1978. Bu senelerde yalnızca, tüpleri tıkalı veya hasarlı olan bayanlar için amaçlanan bir tedavi yöntemi iken, artık erkek kısırlığı da dahil birçok kısırlık sorunlarının neredeyse yüzde 80 çözüldüğü bir yöntem olarak günümüzde oldukça ilerlemiştir.
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavisi, beş aşamadan oluşan bir yöntemdir. Tedaviyi her merkez beş aşamayı uygulayarak tamamlar. Genel olarak bakıldığında aşama sayısı ve verilen isimleri bazı kaynaklar içerisinde farklı olarak ifade edilse de uygulanan tüm aşamalar ve işlemler tamamen aynıdır.
Tedaviye uygun olduğu karar verilen çiftin, ilk olarak kısırlık sorunu tespit edilir ve uygulanacak ilaç prosedürü belirlenir. Bu aşama son derece önemlidir. Kısırlık sorunlarına ve çiftlerin özelliklerine uygun belirlenen tedavi aşaması, tüp bebek tedavisinde ulaşılacak başarı şansını etkileyen en önemli faktördür olduğunun altını çizelim. Tedaviye başlanması uygunluğu belirlenen anne adayları; adetinin başlamasının 2’inci veya 3’üncü günü tedaviye kesin olarak başlayabilir.
Yumurtalıkların Uyarılması
Hastalıkta bu evrede, yumurtalıkların uyarılması tamamen birden çok yumurta elde etmek amacı taşımaktadır. Bu nedenle anne adayının bu aşamadan çeşitli ilaçlar kullanması gereklidir. Hastanın adet döneminin 3. gününde başlatılan bu aşama yaklaşık 12 gün kadar sürmektedir. Anne adayı bu uygulama esnasında sık sık merkeze gitmesi gerekir. Bu kontroller sayesinde yumurta gelişiminin yanı sıra ilaçlara verilen yanıt da dikkatlice kontrol altında tutulacaktır.
Yumurtaların Toplanması
Bu aşamadan uyarılan yumurta hücreleri belirli bir büyüklük oranına ve olgunluğa erişmesiyle yumurtaların çatlamasını desteklemek amacı ile bir çatlatma iğnesi yapılır. İğnenin yapılmasından 34-36 saat sonra ise olgunlaşmış olan yumurtalar toplanır. Yumurtaları toplama aşaması aşa yukarı 15-20 dakika kadar sürmektedir.
Bu aşama uygulanırken genel olarak lokal anestezi tercih edilir fakat anne adayının durumu ve yaşadığı strese dayalı olarak genel anestezi de tercih edilebilir. Yumurtaların toplanması aşamasında baba adayı eş zamanlı olarak sperm örneğin vermesi gerekir. Sperm hücresi olmayan baba adaylarından ise Mikro TESE uygulaması ile sperm hücresi alınabilmektedir.
Döllenme Aşaması
Bu aşamada elde edilmiş olan yumurta ve sperm hücreleri incelenerek arasından en kaliteli olanlar seçilmektedir ve ardından döllenme işlemi için hazır hale getirilir. Bu aşamada üreme hücrelerinin durumuna göz önünde tutularak klasik veya mikroenjeksiyon yöntemi tercih edilerek hücreler döllendirilir. Bu aşamadan sonra embriyolar oluşur. Embriyolar, yapılacak olan transfer gününe dek hazırlanır. Yapılan kontrollerden sonra iyi ve kaliteli olan embriyo, oldukça özel olan yöntemlerle seçilir.
Embriyo Transferi
Bu aşamadan, yapılan kontroller sonucunda en kaliteli olan embriyo, anne adayının rahmine özenle ve büyük bir dikkatle transfer edilmektedir. Transfer yapılması yaklaşık olarak 10 dakika kadar bir sürede tamamlanmaktadır. Anne adayı bu aşamada kesinlikle herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Transfer aşaması tamamlandıktan sonra tüp bebek tedavisi tam olarak tamamlanmış olur. Transfer uygulamasından 12 gün sonra gebelik testi yapılabilir ve bu test tedavinin sonucu belirleyici olacaktır.
YORUM GÖNDER