• PAYLAŞ

Ülkemizde Bulunan Banka Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Çalışırlar?

  • 06/08/2016 - 14:48
  • 0 Yorum
  • 1065 görüntüleme

Bankacılık sektörü dünya üzerinden birçok kez darbe yese de yoluna bir şekilde devam etmeyi başarıyor. Ekonomiler için çok kritik öneme sahip olan bankaların birbirinden farklı alanlara hizmet ettiklerini söylemeliyiz. Bu alanlara göre bankalarda birbirinden ayrılarak çeşitlilik sayısını arttırmışlardır. Bu yazımızda ülke sınırları içinde çalışan bankalarının çeşitlerinin neler olduğunu sizlere anlatmaya çalışacağız. Ülkemizde 8 farklı banka çeşidi bulunmaktadır. Bunlar mevduat, yatırım, kalkınma, merkez, ticaret, özel amaçlı kurulan bankalar, kıyı bankaları ve uluslar arası bankalar olmak üzer 8 farklı şekilde hizmet vermektedir.

ulkemizdeki-banka-cesitleri-nelerdir

Mevduat bankalar; ülkemizde yaşayan insanlara hizmet veren bankalar olduğunu söyleyebiliriz. Günlük olarak gittiğimiz ve işlem yapan bankalara denilmektedir.  Bu bankaların kaynaklarını fonlar oluşturur. Bu fonları gerektiği şekilde hazırlayarak kredi olan müşterilerine sunarlar.

Yatırım Bankaları: Bu bankalar yatırım yapmak isteyen kurumlara kaynak sağlamak için çalışırlar. Bu kaynakların en önemli özelliği çok uzun vadeli olmaları ve kar marjının düşük tutulması yatırımcıların tercih etmesi sağlanır.

Kalkınma Bankalar: Bu tür bankalar bizim gibi ülkeleri de içine kapsayan gelişmekte olan ülkelerde görülür. Amaçları gerekli öz kaynağa sahip olmayan ülkelerde sermaye ihtiyacını karşılamak için faaliyet gösterir.

Merkez Bankası: Ülke toprakları için de kurulu olan bankaların en büyüğü ve en üstünde olan bankadır. Ülkenin ekonomisine yön verir ve para politikası hakkında kararlar alır. En önemli amacı fiyatları istikrar sokmaktır. Aynı zamanda hükümet bankası denildiğini de söyleyebiliriz.

Ticaret Bankaları: Kısa vadeli olarak verilen fonları sağlayan bankalardır. Daha çok üretimi ve ticareti hızlandırmak için kullanılan bankalardır.

Özel Amaçlı Kurulmuş Bankalar: Kuruluş esnasında amaçları özel tüzükler ile belirlenen kuruluşlardır. Sadece konut yapımını desteklemek, tarımı desteklemek gibi örnek verilebilir.

Kıyı bankaları: Dünyada en çok bilinen banka türlerinden birisidir. Off-shore olarak da isimlendirilirler. Daha çok serbest olarak isimlendirilen bölgelerde kurulurlar. Faaliyetlerine hiçbir ülke karışamayacağı için kara paranın merkezi olarak kabul edilirler.

Uluslar arası bankalar: Dünya ticaretinin gelişmesi için fon toplayan ve bunu ithalat ve ihracatta kullanılmasına imkan veren bankalardır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER :


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉