• PAYLAŞ

Üniversite Öğrencileri İçin Para Biriktirme Yöntemleri

  • 27/12/2016 - 10:01
  • 0 Yorum
  • 921 görüntüleme

Üniversite Öğrencileri İçin Para Biriktirme Yöntemleri

Lise yıllarında dişinizi sıkın ve üniversiteyi mutlaka kazanmanız yönünde etrafınızdan birçok tavsiye gelmiştir. Aslında bir bakıma üniversite rahatlık katar buna katılıyorum. Ancak üniversite yılları çok önemlidir. Hayatınızın geri kalanını şekillendirmeniz açısında ve nasıl bir insan olacağınızı temel olarak bu yıllar belirler. Bu yıllarda ekonomik olarak kendinizi hayata hazır bir hale getirebilirsiniz. Okulunuz bittiğinde bursunuz ve ailenizden aldığınız harçlık kesilecektir. Belirli bir süre iş bulamadığınızda düşünülürse bu yıllarda biriktirmiş olduğunuz paralar çok işinize yarayacaktır.

Ayrıca üniversite yıllarında yapılacak o kadar çok etkinlik varken genelde birçok üniversite öğrencisinin parası bulunmamaktadır. Bu durum genç bir birey için can sıkıcı bir durumdur. Bu yazıda üniversite öğrencileri için hem o an ki yaşamlarını istedikleri şekilde geçirmeleri hem de okulun ardından ekonomik olarak biraz da olsa hazır olmaları için yapmaları gerekenleri paylaşmaya çalışacağız. Bu durumu düzeltmek için ailenizden daha fazla harçlık almak zorunda değilsiniz. Ya da daha fazla burs bulmak için uğramak zorunda değilsiniz. Kendinize ekonomik olarak izleyebileceğiniz bir yol çizmeniz yeterli olacaktır. İzleyeceğiniz yol için dikkat etmeniz gerekenleri paylaşalım.

Küçükten Başlayın

Bin – İki bin TL geliriniz olmadığınız hepimiz biliyoruz. O nedenle birikim yapmaya küçükten başlayabiliriz. Bunun için bir ayakkabı kutusunun yeteceği gibi bir kavanozda yeterli olur. Düzenli olarak kumbara olarak belirlediğiniz yere para atmaktır. Günlük bir lira, iki lira fark etmez önemli olan belirli bir düzende para atmanızdır. İlk olarak cebinizdeki bozuklukları atarak başlayabilirsiniz. Zaman ilerledikçe bu miktarı arttırarak devam edin. Günlük 5 lira ay sonunda 150 TL’niz olmasını sağlayacaktır.

Kendinize Hedef Belirleyin

Üniversite yılları yapılacak bir çok aktivite bulunmaktadır. Bunlardan birisini gerçekleştirmeyi kendinize hedef olarak belirleyin. İhtiyacınız olan miktarı bulun ve bu miktarı tamamlayana kadar biriktirmeye devam edin. Amerika’ya gitmek, Tren ile Avrupa’yı gezmek bunlardan bir kaçıdır. Kumbaranız bunun için yeterli gelmiyorsa daha büyük bir kumbara bulun ve onu açılmayan kumbaralardan tercih edin. Hedefinize ulaşana kadar kesinlikle kumbaranıza dokunmayın.

Bütçe Yapın

Bir üniversite öğrencisi için zor bir durum biliyoruz. Çünkü bütçe yapsanız da o bütçeye sadık kalmak çok zor olacaktır. Siz bu bütçeye sadık kalmak için elinizden geleni yapsanız da arkadaşlarınızın davetlerine karşı koyamayarak onlarla birlikte dışarı çıkmak zorunda kalabilirsiniz. Bütçenize bu detayları da dahil edin. Aylık olarak net gelirinizi belirledikten sonra kitaplar için ne kadar harcayacağınızı, yurt aidatını ayırdıktan sonra eğlence için de kendinize aylık bir bütçe ayırın. Bütçeye uygun yaşamak sizi para konusunu dert etmemenizi sağlayacaktır. Bu hiç de kolay olmayacaktır ancak buna uymak hem o günlerde para konusunda sıkıntı yaşamamanızı hem de gelecekte para biriktirme konusunda kendinizi geliştirmenizi sağlayacaktır.

Sağlıklı Yaşayın

Üniversite yıllarda en büyük sorun yemektir. Eğer yemek yapmayı bilmiyorsanız bu sizin hem sağlığınızı hem de bütçenizi olumsuz olarak etkileyecektir. Çünkü sürekli dışarıdan yemek söylemek zorunda kalırsınız. Eğer yurt da kalıyorsanız yemek saatlerinde yurt içinde bulunmaya çalışın. Ya da okulda kalıyorsanız karnınızı üniversitenin yemek hanesinde doyurmaya çalışın. Bir kez söylediğiniz hazır yemeğe verdiğiniz para ile okulun yemekhanesinde bir hafta karnınızı doyurabilirsiniz. Sigara içiyorsanız bundan vazgeçin. Ve günlük sigaraya verdiğiniz parayı kumbaranıza atın. Bir klişe olduğunu biliyoruz ancak sigaraların gün geçtikçe zamlandığını görerek bu konu hakkında biraz daha düşünün. Sağlıklı yaşamı tercih etmek bütçenizi zorlamamanıza yardımcı olacaktır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉