ÜRETEROSKOPİ NEDİR?
-Böbreklerinizi idrar torbasına bağlamaya yarayan 4 mm iç çapında ve silindir biçimindeki tüpe üretir, bu tüpün içerisine endoskopik olarak girilmesine ise Üreteroskopik denilmektedir.
-Endoskopik olarak uygulanan bu yöntemde tamamen doğal yollar kullanılır ve doku bütünlüğü kesinlikle bozulmamaktadır. Uygulama esnasında herhangi bir kesi veya dikiş kullanılmaz.
ÜRETEROSKOPİ NE AMAÇLA YAPILIR?
-Üreterde meydana gelen taş, darlık ve tümörlerin tanısında ve tedavisinde kullanılmaktadır.
-Taş tedavisi uygulamak için cihazın içerisinden taş kırma ve tutma aletleri, darlık uygulaması için genişletme balon yada aletleri, tümör uygulaması için biyopsi ve temizleme aletleri geçmektedir. Bu uygulamalar için farklı çeşitlilikte enerji yöntemleri mevcuttur.
KAÇ TüR ÜRETEROSKOPİ CİHAZI VARDIR?
– Semirigid – yarı bükülebilir, Rigid – sert ve fleksibl – bükülebilir türleri vardır. Üç türünde farklı çap ve boyları bulunmaktadır.
-2.3 mm çapında yarı bükülebilir ve 3 mm çapında bükülebilir üreteroskop dokuya en az zarar veren türdür.
ÜRETEROSKOPİ ÖNCESİ YAPILAN HAZIRLIKLAR NELERDİR?
-Uygulama genel yada spinal anestezi ile yapılmaktadır
-Yapılan iki anestezi türü için de mutlaka 4 saat açlık gereklidir.
– Kumadin ve Aspirin gibi kan sulandırıcıların maddelerin kullanılmamasında oldukça yarar vardır.
ÜRETEROSKOPİ NASIL YAPILMAKTADIR?
-Vücudunuzda idrarın vücut dışına çıktığı delikten milimetrik çapta olan bir üreteroskop ile, doğrudan doğal yollar kullanılarak idrar torbasına ve buradan da üreter adı verilen tüp şeklindeki idrar kanalına giriş yapılmaktadır.
-Üreteroskopun ucunda bulunan optikler sayesinde ekrana büyütmeli olarak görüntü aktarılmaktadır.
-Net görüntü alınması ve kolay giriş olması için daimi su sistemi kullanılmaktadır. Uygulama deniz gözlüğü ile sualtı izlenmesine benzer bir görüntüleme ile gerçekleştirilmektedir.
-Darlık, taş yada tümör tedavisi için gerekli olan cihazlar üreteroskopun içerisinden geçirilerek bölgeye ulaştırılarak tedavi yapılmaktadır.
YORUM GÖNDER